Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička peče a vaří pro mladé: Zajímavé koláče
Autorka článku: Irena Novotná Vážené babičky, následující recepty patří do historie německé, francouzské a anglické kuchyně, a přesto se udržely v některých národních kuchyních a do dnešní doby tyto koláče, krásně upečené, překvapují a zdobí slavnostní stoly. |
A jak to bývá u starých receptů, jsou jednoduché, ale musí se na tyto moučníky s kuchařským citem a lehkou rukou. Jsou pro zkušené a trpělivé kuchařky.
Medový koláč
Tento koláč byl velmi oblíbený ve středověkém Německu. Ve východní Evropě se toto pečivo zařadilo mezi slavnostní pokrmy a podávalo se při radostných oslavách.
Recept je šťavnatý a lahodný, s velice bohatou chutí. Pozor: měl by se péci nejméně tři dny před podáváním. Pokud ho všichni hned nesnědí, vydrží velmi dlouho!
Ingredience:
200 g cukru
225 g rostlinného oleje
250 g tekutého tmavého medu
2 lžíce rumu nebo brandy
125 ml teplé silné černé kvalitní kávy
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky kuchyňské sody
špetka soli
1 lžička mleté skořice
½ lžičky mletého hřebíčku
strouhaná kůra z 1 pomeranče
300 g hladké mouky a trochu mouky na zaprášení sušeného ovoce a ořechů
50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů nebo plátkovaných mandlí
40 g sultánek
Postup:
Z vajec s cukrem utřete bledý krém. Pak přišlehejte olej, med, brandy nebo rum a kávu.
Prášek do pečiva vmíchejte spolu se sodou, solí, skořicí, hřebíčkem a pomerančovou kůrou do mouky. Postupně přidávejte vejce smíchaná s medem a usilovným hnětením vytvořte hladké těsto.
Sultánky a ořechy nebo plátkové mandle zaprašte moukou, aby neklesly ke dnu koláče, a vmíchejte je do těsta.
Dortovou formu (průměr 24 cm) vyložte pečícím papírem nebo alobalem, potřete olejem a vysypte moukou. Pak do formy vlijte těsto. Můžete je rozdělit i do dvou obdélníkových forem 24 x 13 cm.
V troubě, vyhřáté na 1800 C a pečte 1 ¾ hodiny nebo déle, až těsto ztuhne a na povrchu získá hnědou barvu, Těsto v menších formách pečte asi 1 hodinu.
Piškotový koláč
Tento koláč se podává k čaji nebo jako dezert po večeři a doplňuje se kompotem nebo ovocným salátem.
Ingredience
5 rozdělených vajec
250 g pískového cukru
strouhaná kůra z 1 citrónu
špetka soli
175 g hladké mouky
Postup:
Žloutky a asi polovinu cukru utřete na bledý hustý krém a pak vmíchejte citrónovou kůru. Z bílků se solí vyšlehejte tuhý, zářivě bílý sníh. Přidejte zbylý cukr a ušlehejte velmi pevnou, lesklou směs. Pak ji opatrně překládáním smíchejte se žloutky. Shora posypávejte moukou, a co nejjemněji ji vpravte do vaječné směsi.
Těsto přeneste do hlubší, vymaštěné nelepivé dortové formy asi 23 cm v průměru a pečte v troubě vyhřáté na 1800 C přibližně 1 hodinu, až těsto na povrchu zhnědne.
Jablkový koláč
Tento jablkový koláč je velmi lehký a chutný.
Ingredience:
6 jablek kyselých nebo sladkých
Šťáva z půl citronu
4 rozdělená vejce
150 g cukru
140 g hladké mouky
1. lžíce rozpuštěného másla nebo rostlinný olej
½ lžičky skořice na poprášení
Postup:
Jablka oloupejte, zbavte jader, nakrájejte na plátky a vhoďte do vody, okyselené jednou třetinou citrónové šťávy, protože tak jablka nezhnědnou. Potom sceďte.
Žloutky utřete s cukrem (1 lžíci cukru si schovejte na posypání hotového koláče). Přidejte zbytek citrónové šťávy a potom postupně a velmi usilovně přimíchávejte mouku. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a šetrně jej vložte do základu.
Polovinu směsi vylijte do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy (23 – 25 cm v průměru)-
Na těsto rozložte polovinu nakrájených jablek a zalijte druhou polovinou těsta. Zbytek jablek rozložte v kruzích nahoru. Potřete rozpuštěným máslem nebo olejem a zaprašte zbytkem cukru smíchaným se skořicí.
Pečte 1 hodinu v troubě vyhřáté na 1800 C. Koláč můžete nakonec vložit na 1 minutu pod rozžhavený gril, aby cukr na povrchu zkaramelizoval.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet
Vaše komentáře
Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)01.10.2014 17:29 Irena Novotná (novotnaire@seznam.cz)
Omlouvám se - 2 vejce, zapomněla jsem to napsat do rozpisu. Díky za upozornění.http://www.krasapleti.webnode.cz