Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička peče a vaří pro mladé: Zajímavé koláče

Publikováno: 30.09.14
Počet zobrazení: 1525
  Autorka článku: Irena Novotná
Vážené babičky, následující recepty patří do historie německé, francouzské a anglické kuchyně, a přesto se udržely v některých národních kuchyních a do dnešní doby tyto koláče, krásně upečené, překvapují a zdobí slavnostní stoly.

A jak to bývá u starých receptů, jsou jednoduché, ale musí se na tyto moučníky s kuchařským citem a lehkou rukou. Jsou pro zkušené a trpělivé kuchařky.

Medový koláč

Tento koláč byl velmi oblíbený ve středověkém Německu. Ve východní Evropě se toto pečivo zařadilo mezi slavnostní pokrmy a podávalo se při radostných oslavách.

Recept je šťavnatý a lahodný, s velice bohatou chutí. Pozor: měl by se péci nejméně tři dny před podáváním. Pokud ho všichni hned nesnědí, vydrží velmi dlouho!

Ingredience:

200 g cukru

225 g rostlinného oleje

250 g tekutého tmavého medu

2 lžíce rumu nebo brandy

125 ml teplé silné černé kvalitní kávy

2 lžičky prášku do pečiva

½ lžičky kuchyňské sody

špetka soli

1 lžička mleté skořice

½ lžičky mletého hřebíčku

strouhaná kůra z 1 pomeranče

300 g hladké mouky a trochu mouky na zaprášení sušeného ovoce a ořechů

50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů nebo plátkovaných mandlí

40 g sultánek

 

Postup:

Z vajec s cukrem utřete bledý krém. Pak přišlehejte olej, med, brandy nebo rum a kávu.

Prášek do pečiva vmíchejte spolu se sodou, solí, skořicí, hřebíčkem a pomerančovou kůrou do mouky. Postupně přidávejte vejce smíchaná s medem a usilovným hnětením vytvořte hladké těsto.

Sultánky a ořechy nebo plátkové mandle zaprašte moukou, aby neklesly ke dnu koláče, a vmíchejte je do těsta.

Dortovou formu (průměr 24 cm) vyložte pečícím papírem nebo alobalem, potřete olejem a vysypte moukou. Pak do formy vlijte těsto. Můžete je rozdělit i do dvou obdélníkových forem 24 x 13 cm.

V troubě, vyhřáté na 1800 C a pečte 1 ¾ hodiny nebo déle, až těsto ztuhne a na povrchu získá hnědou barvu, Těsto v menších formách pečte asi 1 hodinu.

 

 Piškotový koláč

Tento koláč se podává k čaji nebo jako dezert po večeři a doplňuje se kompotem nebo ovocným salátem.

 

Ingredience

5 rozdělených vajec

250 g pískového cukru

strouhaná kůra z 1 citrónu

špetka soli

175 g hladké mouky

 

Postup:

Žloutky a asi polovinu cukru utřete na bledý hustý krém a pak vmíchejte citrónovou kůru. Z bílků se solí vyšlehejte tuhý, zářivě bílý sníh. Přidejte zbylý cukr a ušlehejte velmi pevnou, lesklou směs. Pak ji opatrně překládáním smíchejte se žloutky. Shora posypávejte moukou, a co nejjemněji ji vpravte do vaječné směsi.

Těsto přeneste do hlubší, vymaštěné nelepivé dortové formy asi 23 cm v průměru a pečte v troubě vyhřáté na 1800 C přibližně 1 hodinu, až těsto na povrchu zhnědne.

 

Jablkový koláč

 

Tento jablkový koláč je velmi lehký a chutný.

Ingredience:

6 jablek kyselých nebo sladkých

Šťáva z půl citronu

4 rozdělená vejce

150 g cukru

140 g hladké mouky

1. lžíce rozpuštěného másla nebo rostlinný olej

½ lžičky skořice na poprášení

 

 

Postup:

Jablka oloupejte, zbavte jader, nakrájejte na plátky a vhoďte do vody, okyselené jednou třetinou citrónové šťávy, protože tak jablka nezhnědnou. Potom sceďte.

Žloutky utřete s cukrem (1 lžíci cukru si schovejte na posypání hotového koláče).  Přidejte zbytek citrónové šťávy a potom postupně a velmi usilovně přimíchávejte mouku. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a šetrně jej vložte do základu.

Polovinu směsi vylijte do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy (23 – 25 cm v průměru)-

Na těsto rozložte polovinu nakrájených jablek a zalijte druhou polovinou těsta. Zbytek jablek rozložte v kruzích nahoru. Potřete rozpuštěným máslem nebo olejem a zaprašte zbytkem cukru smíchaným se skořicí.

Pečte 1 hodinu v troubě vyhřáté na  1800 C. Koláč můžete nakonec vložit na 1 minutu pod rozžhavený gril, aby cukr na povrchu zkaramelizoval.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

01.10.2014 17:29  Irena Novotná (novotnaire@seznam.cz)

Omlouvám se - 2 vejce, zapomněla jsem to napsat do rozpisu. Díky za upozornění.
http://www.krasapleti.webnode.cz

01.10.2014 00:51  Enilie

Dobrý den...Přečetla jsem si recept na medový koláč.Opakovaně.Vajíčka nejsou uvedena?Děkuji.Emilie

Zanechte komentář: