Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zdravé pokrmy pro důchodce
Autorka článku: Irena Novotná Koření pro dochucení jídel a na skok do indické kuchyně. |
Pokud jste milovníky indické kuchyně, zřejmě vás potěším, neboť koření kari může být přínosem pro vaše zdraví. Výzkumy ukázaly, že kari zabraňuje tvorbě krevních sraženin a navíc může snížit hladinu cholesterolu.
Nebojte se koření a připravte si ho podle své chuti
Druhy koření, z kterého si můžete připravit různé směsi, jsou k dostání ve specializovaných obchodech. Sami uvidíte, že ve složeních jsou samé prospěšné jednotlivosti, které dodají jídlu velmi dobrou chuť. Koření si můžeme připravit do zásoby sami, ale pozor, musíme ho uložit do uzavřených sklenic. Koření připravuje nejlépe tak, že si zakoupíme celé kousky a pak si doma podle potřeby umeleme. Není dobře dělat velké zásoby, které brzy nespotřebujeme.
Směs z koriandru
Ingredience pro přípravu
4 díly koriandru, 2 díly kmínu, 1 díl fenyklu, 1 díl koření chilli nebo pálivé papriky, 1 díl pepře, 1 díl zázvoru, 1 díl máku
Směs z kardamomu
Ingredience pro přípravu
10 dílů kardamomu, 10 dílů skořice, 4 díly hřebíčku, 4 díly kmínu, 2 díly muškátového oříšku, 1 díl kurkumy
Směs z kurkumy
Ingredience pro přípravu
20 dílů kurkumy, 10 dílů koriandru, 4 díly pískavice (řeckého sena), 4 díly pepře, 3 díly kmínu, 2 díly zázvoru, 1 díl muškátového květu, 1 díl koření chilli
Postup při přípravě koření
Koriandr, kardamom a kmín nejdříve nasucho upražíme a pak všechno pěkně roztlučeme v hmoždíři.
Sedmero koření i s medem
Výborná kořenná směs je také sedmero koření; je známo už po staletí a staří indičtí lékaři je doporučují jako všeobecně posilující prostředek.
Postup
Smícháme 8 dílů mletého pepře dlouhého, 6 dílů mletého zázvoru, 4 díly mletého černého pepře, 2 díly drobně rozdrceného bobkového listu, 1 díl tlučené pískavice (řeckého sena), 1 díl skořice a 1 díl tlučeného kardamomu. Sedmero koření se přidává do omáček i polévek, ale hlavně ho lze užívat s medem k povzbuzení srdeční činnosti a při astenii a chudokrevnosti.
Horké koření
V indické kuchyni se setkáme s pojmem „ horké koření“ a řekněme si, jak ho přpravíme:
Ingredience
8 ks koriandru, 4 ks chilli, 4 ks kardamomu, 2 ks hřebíčku mletého, 2 ks skořice, 1 ks muškátového oříšku.
Příprava:
Koriandr, kardamon a kmín nasucho opražíme a pak všechno utlučeme v hmoždíři.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet