Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zdravé pokrmy pro důchodce
Autorka článku: Irena Novotná Několik typů pokrmů z indické kuchyně. |
V minulé kapitole jsme hovořili o indickém koření a nyní zkusíme, jak bude chutnat jídlo složené ze zdravých ingrediencí s kořením v praxi.
Plněné lilky (také jsou nazývány „baklažány“)
Plněné lilky mohou být vítaným zpestřením vaší kuchyně a jistě s takovým zvláštním pokrmem překvapíte svá vnoučata, když se pozvete na oběd. Velkou předností je, že jídlo na přípravu jednoduché a po chuťové stránce velmi dobré. V naší kuchyni se lilky běžně nevaří a je to škoda, protože jsou po výživové stránce velmi zdravé a bohaté i na stopové prvky.
Ingredience
4 lilky, 150 g mletého masa, cibule, lusk zelené papriky, 2 rajčata, feferonka, lžička mletého pepře, (x) lžičky mletého zázvoru, strouhanka, sůl, olej na smažení
Postup:
Celé lilky vhodíme do vařící vody a povaříme, aby byly poloměkké. Podélně je rozpůlíme a vybereme vnitřek. Oloupeme rajčata a nakrájíme je. Nasekáme cibuli, papriku a pfeferonku. Smícháme je s masem, kořením, rajčaty a solí a směs smažíme na oleji asi pět minut za stálého míchání. Pak podlijeme a dusíme, až je maso měkké.
Směsí naplníme půlky lilků a shora posypeme osmaženou strouhankou. Ještě posolíme, je-li zapotřebí, případně popepříme a dáme zapéci do trouby asi na deset minut.
Je na vás, zda zvolíte nějakou přílohu, ale plněné lilky jsou samy o sobě velmi syté.
Vepřové karí
I s tímto pokrmem vyhrajete u svých vnoučat zlatou medaili a pro sebe si připravíte vynikající jídlo nejen pro sváteční příležitosti.
Ingredience:
500 g libového vepřového, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 60 g másla, 1 lžíce octa, 3 lžičky koření karí, lžička chilli nebo pálivé papriky, lžička mletého pepře, sůl, citronová šťáva, (x) lžičky tlučeného kmínu, špetka zázvoru a skořice, 1 feferonka, případně trochu cukru.
Postup:
Maso nakrájíme na kostky. Na másle osmažíme nasekanou cibulku, přidáme utřený česnek, ocet a citronovou šťávu a pražíme. Po chvilce přidáme maso a necháme je zhnědnout. Osolíme a okořeníme, podlijeme a dusíme doměkka. Pak ještě pokrm doděláme ve vyhřáté troubě. Podle chuti lze trochu přisladit. Nejlepší přílohou je rýže.
Vepřové na čočce
500 g libového vepřového, 150 g čočky, 2 cibule, 3 stroužky česneku, lžička mletého kmínu, (x) lžičky mletého zázvoru, (x) lžičky mletého nového koření, lžička chilli nebo pálivé papriky, lžička horkého koření, (x) lžičky skořice, 3 lžíce jogurtu, sůl, máslo na smažení
Čočku namočíme přes noc. Maso nakrájíme na kostky. Jednu cibuli rozemeleme s česnekem a se vším kořením utřeme na pastu. Druhou cibuli drobně nakrájíme a osmažíme na másle. Přidáme připravenou pastu a maso a podlijeme rozšlehaným jogurtem. Osolíme a dusíme. Když je šťáva vydušená, vsypeme procezenou čočku, podlijeme a dusíme doměkka. Je na zvážení, jakou přílohu podáme.
Přírodní řízky
S tímto pokrmem budete jistě spokojení a myslím, že se hodí pro sváteční příležitosti.
Ingredience
4 libové vepřové nebo telecí řízky, kuřecí prsíčka, 100 g šunky, 4 vejce, 8 půlených broskví z kompotu, citron, menší celer, 2 lžíce zeleného hrášku, šálek majonézy, sůl, olej na smažení
Příprava:
Půlky broskví pokapeme citronovou šťávou. Rozemeleme dušená kuřecí prsíčka a vařený celer, smícháme s polovinou majonézy a směsí naplníme broskve. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a podélně rozřízneme. Vyjmeme žloutky, smícháme je s nakrájenou šunkou, hráškem a zbytkem majonézy, je-li nutno, přisolíme a směsí naplníme bílky. Řízky naklepeme, osolíme a na oleji po obou stranách osmažíme. Hotové naskládáme na ohřátý podnos a obložíme plněnými broskvemi a vejci. Nejlépe to chutná beze vší přílohy.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet