Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zdravé pokrmy pro důchodce

Publikováno: 9.09.14
Počet zobrazení: 1321
  Autorka článku: Irena Novotná
Několik typů pokrmů z indické kuchyně.

V minulé kapitole jsme hovořili o indickém koření a nyní zkusíme, jak bude chutnat jídlo složené ze zdravých ingrediencí s kořením v praxi.

 

Plněné lilky (také jsou nazývány „baklažány“)

Plněné lilky mohou být vítaným zpestřením vaší kuchyně a jistě s takovým zvláštním pokrmem překvapíte svá vnoučata, když se pozvete na oběd. Velkou předností je, že jídlo na přípravu jednoduché a po chuťové stránce velmi dobré. V naší kuchyni se lilky běžně nevaří a je to škoda, protože jsou po výživové stránce velmi zdravé a bohaté i na stopové prvky.

Ingredience

4 lilky, 150 g mletého masa, cibule, lusk zelené papriky, 2 rajčata, feferonka, lžička mletého pepře, (x) lžičky mletého zázvoru, strouhanka, sůl, olej na smažení

Postup:

Celé lilky vhodíme do vařící vody a povaříme, aby byly poloměkké. Podélně je rozpůlíme a vybereme vnitřek. Oloupeme rajčata a nakrájíme je. Nasekáme cibuli, papriku a pfeferonku. Smícháme je s masem, kořením, rajčaty a solí a směs smažíme na oleji asi pět minut za stálého míchání. Pak podlijeme a dusíme, až je maso měkké.

Směsí naplníme půlky lilků a shora posypeme osmaženou strouhankou. Ještě posolíme, je-li zapotřebí, případně popepříme a dáme zapéci do trouby asi na deset minut.

Je na vás, zda zvolíte nějakou přílohu, ale plněné lilky jsou samy o sobě velmi syté.

 

Vepřové karí

I s tímto pokrmem vyhrajete u svých vnoučat zlatou medaili a pro sebe si připravíte vynikající jídlo nejen pro sváteční příležitosti.

Ingredience:

500 g libového vepřového, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 60 g másla, 1 lžíce octa, 3 lžičky koření karí, lžička chilli nebo pálivé papriky, lžička mletého pepře, sůl, citronová šťáva, (x) lžičky tlučeného kmínu, špetka zázvoru a skořice, 1 feferonka, případně trochu cukru.

 

Postup:

Maso nakrájíme na kostky. Na másle osmažíme nasekanou cibulku, přidáme utřený česnek, ocet a citronovou šťávu a pražíme. Po chvilce přidáme maso a necháme je zhnědnout. Osolíme a okořeníme, podlijeme a dusíme doměkka. Pak ještě pokrm doděláme ve vyhřáté troubě. Podle chuti lze trochu přisladit. Nejlepší přílohou je rýže.

 

Vepřové na čočce

 

500 g libového vepřového, 150 g čočky, 2 cibule, 3 stroužky česneku, lžička mletého kmínu, (x)  lžičky mletého zázvoru, (x)  lžičky mletého nového koření, lžička chilli nebo pálivé papriky, lžička horkého koření, (x) lžičky skořice, 3 lžíce jogurtu, sůl, máslo na smažení

 

Čočku namočíme přes noc. Maso nakrájíme na kostky. Jednu cibuli rozemeleme s česnekem a se vším kořením utřeme na pastu. Druhou cibuli drobně nakrájíme a osmažíme na másle. Přidáme připravenou pastu a maso a podlijeme rozšlehaným jogurtem. Osolíme a dusíme. Když je šťáva vydušená, vsypeme procezenou čočku, podlijeme a dusíme doměkka. Je na zvážení, jakou přílohu podáme.

 

Přírodní řízky

S tímto pokrmem budete jistě spokojení a myslím, že se hodí pro sváteční příležitosti.

Ingredience

4 libové vepřové nebo telecí řízky, kuřecí prsíčka, 100 g šunky, 4 vejce, 8 půlených broskví z kompotu, citron, menší celer, 2 lžíce zeleného hrášku, šálek majonézy, sůl, olej na smažení

Příprava:

Půlky broskví pokapeme citronovou šťávou. Rozemeleme dušená kuřecí prsíčka a vařený celer, smícháme s polovinou majonézy a směsí naplníme broskve. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a podélně rozřízneme. Vyjmeme žloutky, smícháme je s nakrájenou šunkou, hráškem a zbytkem majonézy, je-li nutno, přisolíme a směsí naplníme bílky. Řízky naklepeme, osolíme a na oleji po obou stranách osmažíme. Hotové naskládáme na ohřátý podnos a obložíme plněnými broskvemi a vejci. Nejlépe to chutná beze vší přílohy.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: