Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babiččiny koblihy a vdolky
Autorka článku: Irena Novotná Domácí koblihy a vdolky jsou přece jen nejlepší – konec konců jako vše, co je uděláno doma ze správných surovin. |
Koblihy a vdolky
Koblihy a vdolky byly vždy oblíbené jídlo. Však si pamatuji, že maso se jedlo v sobotu a neděli a přes týden, když se lidé věnovali práci v hospodářství nebo svým živnostem, nebyl čas a složité a časově náročné vyvařování, jak si to představovala naše milá paní Rettigová. Prvním takovým receptem, který je jistě zajímavý i pro moderní kuchyni, jsou :
Masopustní koblihy
Ingredience:
400 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
špetka soli
8 žloutků
3 lžíce moučkového cukru
100 g másla
0,3 l mléka
kostka droždí (42 g)
3 lžíce rumu
marmeláda na náplň
sádlo (nebo olej) na smažení
Poznámka : Nejvíce se smažilo na sádle. Tyto koblihy smažené na sádle jsou velmi chutné. Ale samozřejmě, že i smažené na oleji neztratí nic a svém konečném výsledku. Co se týče mouky – je správné mouku před použitím prosít.
Příprava kvásku :
Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí a necháme v teple
vzejít kvásek.
Mísení kvásku s moukou:
Pak mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali žloutky.
Propracování těsta:
Těsto důkladně propracujeme v míse vařečkou. Čím lépe je těsno propracováno, tím také lépe nakyne. Takto propracované těsto přikryjeme utěrkou, lehce poprášíme hladkou moukou a necháme asi hodinu kynout.
Příprava koblih:
Pak těsto na vále vyválíme asi na 1 cm silnou placku, vykrájíme kolečka. Na jedno kolečko doprostřed dáme marmeládu. Zkoušela jsem i borůvkovou. Ale doporučuje se meruňková i jahodová. Druhým prázdným kolečkem pak překryjeme, kraje stiskneme skleničkou nebo tvořítkem a přesahující těsto odkrojíme.
Ještě chvíli necháme kynout a mezitím si rozehřejeme vyšší vrstvu tuku. Je důležité, by v něm koblihy plavaly. aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené koblihy pocukrujeme.
Borůvkové lívanečky
Ty miluji. Jsou velmi dobré a mají je rády mlsavé děti. A budete překvapeny, že se jimi zavděčíte i mužům. Je to dobrý moučník ke kávě ve svátečních chvílích.
Ingredience:
1/4 l mléka
1 vejce
1 lžíce pískového cukru
15 g droždí
1 špetka soli
150 g polohrubé mouky
tvaroh
borůvky
maliny a jahody na ozdobení
tuk na smažení
Postup:
Do hrnce vlijeme 1/4 l vlažného mléka, přidáme vejce, cukr, sůl, mouku a rozdrobené droždí. Rozmícháme a necháme vykynout. Na tukem vymazaném lívanečníku lívance z obou stran osmažíme do růžova. Hotové lívance potřeme tvarohem, zdobíme borůvkami (džemem) a ostatním ovocem.
Koblihy jako od babičky
Babička si napsala tento recept pod jedním názvem – koblihy. Považovala je za obyčejné. Ale já si vzpomínám, že byly výborné, i když jsou na přípravu dost pracné. Když jsem takové těsto zpracovávala, vzpomínám si, jak mně bolela ruka od vařečky. Ale je to nutné ho pěkně vypracovat.
Ingredience
420 g hladké mouky
30 g másla
30 g cukru
6 žloutků
30 g droždí
350 ml vlažné smetany
trochu citrónové kůry
povidla či zavařenina
olej na smažení
mouka na vysypání válu
Postup:
Droždí rozdrobíme do 4 lžic vlažné smetany, přidáme trošku cukru a necháme vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny a ochutíme citrónovou kůrou. Pak v míse smícháme s moukou, kváskem a smetanou a vymícháme hladké těsto. Na pomoučněném vále těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, naplníme je zavařeninou a zabalíme do tvaru koblih. Ty pak na vále necháme kynout 25 min. poté je obrátíme a znovu necháme 25 min. kynout. Smažíme v rozpáleném oleji.
Smažené rohlíčky
Tyto rohlíčky připravuji, když čekám hosty. Mí přátelé je zbožňují. Jsou takové křupavé a výborné k dobré kávě.
Ingredience:
250 g tvarohu
špetka soli
1/2 balíčku sušeného droždí
50 ml mléka
2 žloutky
50 g másla
250 g hladké mouky
tuk na smažení
Postup:
Z tvarohu, soli, droždí rozmíchaného v mléce, žloutků, másla a mouky vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout. Potom ho rozválíme, nakrájíme na trojúhelníčky a stočíme do tvaru rohlíků. Ještě chvíli necháme kynout a usmažíme. Teplé je posypeme moučkovým cukrem.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet