Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babiččiny koblihy a vdolky

Publikováno: 28.10.14
Počet zobrazení: 7463
  Autorka článku: Irena Novotná
Domácí koblihy a vdolky jsou přece jen nejlepší – konec konců jako vše, co je uděláno doma ze správných surovin.

Koblihy a vdolky

Koblihy a vdolky byly vždy oblíbené jídlo. Však si pamatuji, že maso se jedlo v sobotu a  neděli a přes týden, když se lidé věnovali práci v hospodářství nebo svým živnostem, nebyl čas a složité a časově náročné vyvařování, jak si to představovala naše milá paní Rettigová. Prvním takovým receptem, který je jistě zajímavý i pro moderní kuchyni, jsou :

Masopustní koblihy

Ingredience:

400 g polohrubé mouky

200 g hladké mouky

špetka soli

8 žloutků

3 lžíce moučkového cukru

100 g másla

0,3 l mléka

kostka droždí (42 g)

3 lžíce rumu

marmeláda na náplň

sádlo (nebo olej) na smažení

Poznámka : Nejvíce se smažilo na sádle. Tyto koblihy smažené na sádle jsou velmi chutné. Ale samozřejmě, že i smažené na oleji neztratí nic a svém konečném výsledku. Co se týče mouky – je správné mouku před použitím prosít.

Příprava kvásku :

Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí a necháme v teple

vzejít kvásek.

Mísení kvásku s moukou:

Pak mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali žloutky.

 

Propracování těsta:

Těsto důkladně propracujeme v míse vařečkou. Čím lépe je těsno propracováno, tím také lépe nakyne. Takto propracované těsto přikryjeme utěrkou, lehce poprášíme hladkou moukou a necháme asi hodinu kynout.

Příprava koblih:

Pak těsto na vále vyválíme asi na 1 cm silnou placku, vykrájíme kolečka. Na jedno kolečko doprostřed dáme marmeládu. Zkoušela jsem i borůvkovou. Ale doporučuje se meruňková i jahodová. Druhým prázdným kolečkem pak překryjeme, kraje stiskneme skleničkou nebo tvořítkem a přesahující těsto odkrojíme.

Ještě chvíli necháme kynout a mezitím si rozehřejeme vyšší vrstvu tuku. Je důležité, by v něm koblihy plavaly.  aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené koblihy pocukrujeme.


 

Borůvkové lívanečky

Ty miluji. Jsou velmi dobré a mají je rády mlsavé děti. A budete překvapeny, že se jimi zavděčíte i mužům. Je to dobrý moučník ke kávě ve svátečních chvílích.

Ingredience:

1/4 l mléka

1 vejce

1 lžíce pískového cukru

15 g droždí

1 špetka soli

150 g polohrubé mouky

tvaroh

borůvky

maliny a jahody na ozdobení

tuk na smažení

Postup:

Do hrnce vlijeme 1/4 l vlažného mléka, přidáme vejce, cukr, sůl, mouku a rozdrobené droždí. Rozmícháme a necháme vykynout. Na tukem vymazaném lívanečníku lívance z obou stran osmažíme do růžova. Hotové lívance potřeme tvarohem, zdobíme borůvkami (džemem) a ostatním ovocem.

 

Koblihy jako od babičky

Babička si napsala tento recept pod jedním názvem – koblihy. Považovala je za obyčejné. Ale já si vzpomínám, že byly výborné, i když jsou na přípravu dost pracné. Když jsem takové těsto zpracovávala, vzpomínám si, jak mně bolela ruka od vařečky. Ale je to nutné ho pěkně vypracovat.

Ingredience

420 g hladké mouky

30 g másla

30 g cukru

6 žloutků

30 g droždí

350 ml vlažné smetany

trochu citrónové kůry

povidla či zavařenina

olej na smažení

mouka na vysypání válu

Postup:

Droždí rozdrobíme do 4 lžic vlažné smetany, přidáme trošku cukru a necháme vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny a ochutíme citrónovou kůrou. Pak v míse smícháme s moukou, kváskem a smetanou a vymícháme hladké těsto. Na pomoučněném vále těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, naplníme je zavařeninou a zabalíme do tvaru koblih. Ty pak na vále necháme kynout 25 min. poté je obrátíme a znovu necháme 25 min. kynout. Smažíme v rozpáleném oleji.

 

Smažené rohlíčky

Tyto rohlíčky připravuji, když čekám hosty. Mí přátelé je zbožňují. Jsou takové křupavé a výborné k dobré kávě.

Ingredience:

250 g tvarohu

špetka soli

1/2 balíčku sušeného droždí

50 ml mléka

2 žloutky

50 g másla

250 g hladké mouky

tuk na smažení

Postup:

Z tvarohu, soli, droždí rozmíchaného v mléce, žloutků, másla a mouky vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout. Potom ho rozválíme, nakrájíme na trojúhelníčky a stočíme do tvaru rohlíků. Ještě chvíli necháme kynout a usmažíme. Teplé je posypeme moučkovým cukrem.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: