Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babičky připravuje bramboráky
Autorka článku: Irena Novotná Tentokrát se zaměříme na bramboráky, oblíbené české jídlo. |
Bramborák se švestkami
Určitě, Vám starším, nepřináším žádnou novinku, protože ten recept je velmi starý. Vždyť jeho ingredience naúpopvídají, že k tomuto pokrmu byly použity suroviny, které byly běžně k dosažení, ale řeknu Vám, že je to vynikající jídlo, které může zachutnat i dětem. A to bude dobře, protože je to syté a zdravé jídlo.
Co potřebujeme?
Ingredience:
6 větších syrových brambor
mléko
2 vejce
1 lžíce cukru
5 lžic hladké mouky
špetka soli
čerstvé nebo sušené švestky
Postup přípravy:
Brambory, pokud možno stejně velké, nastrouháme a to tak, že čtyři najemno a 2 nahrubo. Alespoň babička vždycky brambory tak vybírala. Pak přidáme vejce, cukr, mouku, sůl, podle potřeby mléko a uděláme těsto jako na bramborák.To znamená ne husté a ne řídké.
A teď to nejdůležitější! Těsto rozetřeme na hodně vymaštěný pekáč (babička používala vepřové sádlo), poklademe švestkami a pečeme asi 15 minut při 220 °C dozlatova. Nakrájíme na větší kusy a můžeme posypat moučkovým cukrem.
Kynutý bramborák
Myslím, že tento recept je známý v oblastech, kde lidé k vaření hodně používají brambory. Je to výborné syté jídlo.
Ingredience:
500 g syrových brambor
250 g vařených brambor
250 g polohrubé mouky
30 g droždí
1 vejce
6 stroužků česneku
mléko podle potřeby
1 lžíce nasekané majoránky
olej na smažení
mletý pepř a sůl
Postup:
Brambory oloupeme, nastrouháme, vymačkáme vodu a vmícháme vařené brambory, vejce, mouku, kvásek z droždí, majoránku, utřený česnek, sůl a pepř. Potom přidáváme vlažné mléko, aby vzniklo řidší těsto. Necháme v teple vykynout a naběračkou dávkujeme na pánev s rozpáleným tukem. Osmažíme z obou stran dozlatova a podáváme.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet