Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babičky připravuje bramboráky

Publikováno: 14.10.14
Počet zobrazení: 1789
  Autorka článku: Irena Novotná
Tentokrát se zaměříme na bramboráky, oblíbené české jídlo.

Bramborák se švestkami

Určitě, Vám starším, nepřináším žádnou novinku, protože ten recept je velmi starý. Vždyť jeho ingredience naúpopvídají, že k tomuto pokrmu byly použity suroviny, které byly běžně k dosažení, ale řeknu Vám, že je to vynikající jídlo, které může zachutnat i dětem. A to bude dobře, protože je to syté a zdravé jídlo.

Co potřebujeme?

Ingredience:

6 větších syrových brambor

mléko

2 vejce

1 lžíce cukru

5 lžic hladké mouky

špetka soli

čerstvé nebo sušené švestky

Postup přípravy:

Brambory, pokud možno stejně velké,  nastrouháme a to tak, že čtyři najemno a  2 nahrubo. Alespoň babička vždycky brambory tak vybírala. Pak přidáme vejce, cukr, mouku, sůl, podle potřeby mléko a uděláme těsto jako na bramborák.To znamená ne husté a ne řídké.

A teď to nejdůležitější! Těsto rozetřeme na hodně vymaštěný pekáč (babička používala vepřové sádlo), poklademe švestkami a pečeme asi 15 minut při 220 °C dozlatova. Nakrájíme na větší kusy a můžeme posypat moučkovým cukrem.

 

Kynutý bramborák

Myslím, že tento recept je známý v oblastech, kde lidé k vaření hodně používají brambory. Je to výborné syté jídlo.

Ingredience:

500 g syrových brambor

250 g vařených brambor

250 g polohrubé mouky

30 g droždí

1 vejce

6 stroužků česneku

mléko podle potřeby

1 lžíce nasekané majoránky

olej na smažení

mletý pepř a sůl

Postup:

Brambory oloupeme, nastrouháme, vymačkáme vodu a vmícháme vařené brambory, vejce, mouku, kvásek z droždí, majoránku, utřený česnek, sůl a pepř. Potom přidáváme vlažné mléko, aby vzniklo řidší těsto. Necháme v teple vykynout a naběračkou dávkujeme na pánev s rozpáleným tukem. Osmažíme z obou stran dozlatova a podáváme.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: