Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babičky vaří polévky: Polévky pro podzimní dny
Autorka článku: Irena Novotná Nahlédla jsem do tradiční české kuchařky, která nabízí zajímavé zeleninové polévky pro podzimní dny. Možná, že se budou hodit i vám, milí senioři, takže trochu inspirace do kuchyně v nevlídných dnech. Myslím, že následující polévka je vynikající, místo svitku bych na másle usmažila kolečka z rohlíků. Fantazii se meze nekladou. |
Květáková bílá polévka s piškotovým svitkem
Ingredience:
1 květák
2 dkg másla
Sůl
2 lžíce sladké smetany
2 žloutky
Muškátový oříšek
Na jíšku
3 dkg másla
2 dkg mouky
V horké osolené vodě vaříme s kouskem másla menší očištěný květák. Když je měkký, vyjmeme jej a dáme do polévky 3-4 lžíce bledé máslové jíšky a necháme ji řádně povařit. Než neseme polévku na stůl, zjemníme ji 2 lžícemi sladké smetany, do níž zamícháme žloutky a hodně ji rozšleháme. Ale dále již polévku nevaříme, přidáme jen strouhaný muškátový oříšek a rozkrájíme do polévky uvařený květák. Do hotové polévky při podávání na stůl dáme následující piškotový svitek:
Do tuhého sněhu ze dvou bílků přidáme jeden žloutek, lžíci mouky. Špetku květu, solí a umícháme těsto. Které vlijeme na omeletovou pánev, na níž jsme rozpálily půl lžičky másla a pečeme v dobře v prohřáté troubě asi 10 minut. Když je svitek upečen, rozkrájíme ho na kostečky a dáme na talířek k polévce.
Fazolová polévka s usmaženými houstičkami
Ingredience:
¼ kg fazolí – bikarbonát
6 dkg zeleniny
sůl a pepř
1 stroužek česneku
majoránka
Na jíšku:
2 dkg másla
3 dkg mouky
Fazole (ledvinky) přebereme a namočíme do studené vody, změkčené bikarbonátem. Druhý den je uvaříme do měkka a prolisujeme. Vodu nesolíme. Připravíme si jíšku, kterou rozředíme zeleninovým odvarem uvařením Zeleninový vývar: 6 dkg očištěné kořenové zeleniny se solí. Uvařený odvar procedíme, přidáme do něho prolisované fazole, povařenou jíšku a naposledy polévku okořeníme trochou pepře, stroužkem česneku utřeným se solí a majoránkou. K polévce podáváme usmažené kostečky nakrájené usmažené housky.
Hrachová polévka s osmaženou houskou
Ingredience:
20 dkg hrachu – bikarbonát
sůl
6 dkg kořenové zeleniny
kmín
majoránka
pepř
1 houska
1 dkg másla
Na jíšku:
5 dkg másla
2 dkg mouky
Předepsaných 20 dkg hrachu přebereme, omyjeme, zalijeme vodou, do které přidáme bikarbonát a necháme do druhého dne nabobtnat. Hrách vaříme ve vodě v množství, aby byl hrách zatopený. Když se hrách dovaří, vodu osolíme. Zeleninový vývar: 6 dkg kořenové zeleniny očistíme, nakrájíme na kolečka a dáme do studené osolené vody vařit. Na zahuštění si připravíme červenou jíšku, kterou podle potřeby rozředíme vařeným zeleninovým odvarem a povaříme. Uvařený hrách prolisujeme, přidáme k němu povařenou jíšku, procezený zeleninový odvar a naposledy polévku okořeníme trochou kmínu, majoránku, pepřem a 1 stroužkem rozetřeného česneku. K polévce podáváme usmaženou, na kostečky nakrájenou osmaženou housku.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet