Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babičky vaří polévky: Polévky pro podzimní dny

Publikováno: 7.10.14
Počet zobrazení: 1820
Autorka článku: Irena Novotná
Nahlédla jsem do tradiční české kuchařky, která nabízí zajímavé zeleninové polévky pro podzimní dny. Možná, že se budou hodit i vám, milí senioři, takže trochu inspirace do kuchyně v nevlídných dnech. Myslím, že následující polévka je vynikající, místo svitku bych na másle usmažila kolečka z rohlíků. Fantazii se meze nekladou.

Květáková bílá polévka s piškotovým svitkem
Ingredience:
1 květák
2 dkg másla
Sůl
2 lžíce sladké smetany
2 žloutky
Muškátový oříšek

Na jíšku
3 dkg másla
2 dkg mouky

V horké osolené vodě vaříme s kouskem másla menší očištěný květák. Když je měkký, vyjmeme jej a dáme do polévky 3-4 lžíce bledé máslové jíšky a necháme ji řádně povařit. Než neseme polévku na stůl, zjemníme ji 2 lžícemi sladké smetany, do níž zamícháme žloutky a hodně ji rozšleháme. Ale dále již polévku nevaříme, přidáme jen strouhaný muškátový oříšek a rozkrájíme do polévky uvařený květák. Do hotové polévky při podávání na stůl dáme následující piškotový svitek:
Do tuhého sněhu ze dvou bílků přidáme jeden žloutek, lžíci mouky. Špetku květu, solí a umícháme těsto. Které vlijeme na omeletovou pánev, na níž jsme rozpálily půl lžičky másla a pečeme v dobře v prohřáté troubě asi 10 minut. Když je svitek upečen, rozkrájíme ho na kostečky a dáme na talířek k polévce.

Fazolová polévka s usmaženými houstičkami
Ingredience:
¼ kg fazolí – bikarbonát
6 dkg zeleniny
sůl a pepř
1 stroužek česneku
majoránka
Na jíšku:
2 dkg másla
3 dkg mouky

Fazole (ledvinky) přebereme a namočíme do studené vody, změkčené bikarbonátem. Druhý den je uvaříme do měkka a prolisujeme. Vodu nesolíme. Připravíme si jíšku, kterou rozředíme zeleninovým odvarem uvařením Zeleninový vývar: 6 dkg očištěné kořenové zeleniny se solí. Uvařený odvar procedíme, přidáme do něho prolisované fazole, povařenou jíšku a naposledy polévku okořeníme trochou pepře, stroužkem česneku utřeným se solí a majoránkou. K polévce podáváme usmažené kostečky nakrájené usmažené housky.

Hrachová polévka s osmaženou houskou
Ingredience:
20 dkg hrachu – bikarbonát
sůl
6 dkg kořenové zeleniny
kmín
majoránka
pepř
1 houska
1 dkg másla

Na jíšku:
5 dkg másla
2 dkg mouky

Předepsaných 20 dkg hrachu přebereme, omyjeme, zalijeme vodou, do které přidáme bikarbonát a necháme do druhého dne nabobtnat. Hrách vaříme ve vodě v množství, aby byl hrách zatopený. Když se hrách dovaří, vodu osolíme. Zeleninový vývar: 6 dkg kořenové zeleniny očistíme, nakrájíme na kolečka a dáme do studené osolené vody vařit. Na zahuštění si připravíme červenou jíšku, kterou podle potřeby rozředíme vařeným zeleninovým odvarem a povaříme. Uvařený hrách prolisujeme, přidáme k němu povařenou jíšku, procezený zeleninový odvar a naposledy polévku okořeníme trochou kmínu, majoránku, pepřem a 1 stroužkem rozetřeného česneku. K polévce podáváme usmaženou, na kostečky nakrájenou osmaženou housku.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: