Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Češi snídají. Ale sami a nezdravě
Zdroj: Tisková zpráva Snídani si denně dopřeje většina Čechů. Vynechává ji jen zhruba 14 % lidí. Ranní rodinná idylka je však Čechům vzdálená. Ve všední dny snídají nejčastěji doma o samotě. Průzkum ukázal, že teoreticky víme, jaké potraviny k snídani nejlépe servírovat. Realita je však jiná. |
„Potraviny, které Češi konzumují nejčastěji, jsou bohaté na živočišné tuky a sůl. Naopak jim chybí vláknina a nenasycené mastné kyseliny z ryb a rostlinných zdrojů. Takový jídelníček je často příčinou řady onemocnění. Přitom většina lidí snídá doma, a tak může skladbu snídaně přímo ovlivnit – na rozdíl od oběda z jídelny nebo restaurace,“ upozorňuje MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu.
Nešvary českého jídelníčku začínají už u snídaně
Snídaně v podobě samotného šálku kávy nebo čaje je běžnou záležitostí pouhých 15 % Čechů. Častěji jídlo opomíjejí ženy. Pokud však zařadí do snídaně vedle nápoje i jídlo, umí si z výživového hlediska vybrat lépe. Zatímco nejčastější součástí české snídaně je slané bílé pečivo, preferuje ho 18 % Čechů, ženy dávají oproti mužům výrazně častěji přednost pečivu celozrnnému. Paradoxní je, že 80 % lidí ví, že při výběru pečiva by měli dávat přednost právě celozrnnému. Vedle pečiva snídáme nejčastěji máslo, uzeniny a sýry. Zeleninu a ovoce si do snídaňového menu zařadí jen 4 % Čechů.
Příležitost k vylepšení jídelníčku máme hned ráno
Téměř 60 % Čechů mezi tuky preferuje máslo. Margarínu dává přednost jen 23 % Čechů, přestože 69 % lidí uvádí, že margaríny mají na naše zdraví neutrální až pozitivní vliv. Paradoxně více než polovina lidí (54 %) se domnívá, že margaríny neobsahují prospěšné druhy tuků, a dokonce 77 % lidí si myslí, že margaríny vznikají procesem ztužování. To však vyvrátila nedávná laboratorní analýza.
|
„Tučné uzeniny a sýry jsou zdrojem nasycených mastných kyselin, kterých máme ve výživě dlouhodobě nadbytek. Uzeniny a mnohé sýry navíc představují významný zdroj soli, které Češi konzumují více než dvojnásobek oproti doporučením. Nicméně výhodou sýrů je, že mají relativně vyšší obsah vápníku, který organismus potřebuje. Bílé pečivo a nedostatek ovoce a zeleniny jsou příčinou nízkého podílu vlákniny v naší stravě,“ komentuje složení českých snídaní doktor Tláskal.
„Rostlinné tuky dostupné v českých obchodech jsou z výživového hlediska velmi kvalitní. Lidé se nemusí obávat, že by margaríny byly vyráběny ztužováním, při kterém vznikají nebezpečné trans mastné kyseliny,“ upozorňuje prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., z Vysoké školy chemicko-technologické. „Rostlinné tuky jsou pro každodenní spotřebu vhodnější než živočišné již i proto, že v našem jídelníčku převažují nasycené mastné kyseliny. Na mazání pečiva doporučuji proto ráno spíše zvolit margarín a máslo zařazovat doplňkově. Nicméně máslo je ze zdravotního hlediska výhodnějším zdrojem mastných kyselin, než jsou ostatní živočišné tuky, které bychom měli ve stravě obecně více omezovat,“ doplňuje doktor Tláskal.
Nejlepší snídani umí sestavit starší lidé
Průzkum ukázal, že zastoupení jednotlivých potravin při snídani, a tedy i celková výživová hodnota jídla, se liší v závislosti na věku. Starší lidé (nad 56 let) snídají častěji celozrnné pečivo, výrazně omezují sladké snídaně. S věkem klesá i konzumace másla, a to ve prospěch margarínů. (Zatímco v kategorii 18-35 máslo používá 61,9 % lidí a margarín 20,6 %, v kategorii 56+ si máslem maže 57,9 % a margarínem 24,8 %.) Naopak se zvyšuje podíl ovoce a zeleniny. Nejstarší skupina uvedla zeleninu mezi obvyklými potravinami k snídani dvakrát častěji než dvacátníci a třicátníci. „Po padesátce nebo často i dříve, se u mnoha lidí objeví potíže s vysokým krevním tlakem, hladinou cukru nebo cholesterolu. Prvním řešením je úprava jídelníčku. Lidé by však neměli čekat na doporučení lékaře a své stravovací návyky by měli přizpůsobit životnímu stylu, případně rodinné anamnéze,“ radí doktor Tláskal.
Dětem dopřáváme více sladkostí
Výsledky průzkumu neprokázaly, že by v dětských snídaních převažovaly uzeniny a sýry, nicméně rodiče nabízí dětem sladké snídaně – vánočku, koblihu, marmeládu. V dětských snídaních se ale objevují i cereálie, jogurt nebo tvaroh. „Sladkosti do dětské snídaně nepatří. Podíl přidaného cukru na celkovém příjmu energie se kvůli sladkostem významně zvyšuje. Sladká snídaně tak může přispívat k nadváze až obezitě dítěte,“ upozorňuje doktor Tláskal a doporučuje: „Kojencům a batolatům nabídněte cereální kaše, předškolním dětem i školákům pak chléb či pečivo, starším dětem ideálně celozrnné nebo alespoň žitné, namazané kvalitním margarínem. Děti mohou častěji než dospělí zařadit do svého jídelníčku máslo, ale z výživového hlediska je i pro ně vhodné konzumovat více kvalitních rostlinných tuků. Snídani by pak měly doplnit bílkoviny – ideálně šunky s vysokým podílem masa a nízkým podílem tuku a soli, případně polotučné sýry. Neměla by chybět porce ovoce nebo zeleniny.“
Ranní rituál po anglicku a s cigaretou
Snídaně do postele nebo obecně snídaně připravená jinou osobou. Tak si Češi představují svou vysněnou snídani. Zatímco ve všední dny vede mezi jídly bílé pečivo, uzeniny a sýry, o víkendu se k tomu ještě přidává hemenex nebo vajíčka obecně. Vejce si o víkendu připravuje téměř čtvrtina lidí, na rozdíl od pracovní části dne.
Na víkendovém snídaňovém menu bychom pak často našli i čaj s mlékem, ale za svůj rituál někteří považují i kávu s cigaretou! Cigarety jsou pravidelnou součástí snídaně zhruba každého desátého Čecha.
Během snídaně Češi nejčastěji poslouchají rádio nebo hudbu (41 %), pracují s počítačem (35 %) nebo sledují televizi (34 %). Noviny si denně nebo téměř denně u snídaně přečte 19 % Čechů. Jen zhruba 5,5 % lidí snídá v klidu a nevěnuje se jiné činnosti.
Foto a zdroj: Tisková zpráva