Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babiččiny šokující pochoutky 1
Autorka článku: Irena Novotná Francouzská kuchyně je vynikající, protože je chuťově nápaditá a současně i jemná se sladěnými chutěmi z koření. Zkusme si pohrát s fantasií a uvařit jídla, která budou určitě chutnat celé rodině. |
Quiche se sýrem, špenátem a smetanou
NA FORMU průměr 24 CM
Potřebujete:
200 g hladké mouky
4 lžíce másla nebo oleje
1 vejce
1 lžička soli
Na náplň:
4 plátky slaniny
1 lžíce olivového oleje
1 cibule a stroužek česneku
250 ml smetany na šlehání
100 g ementálu
5 vajec
400 g čerstvého špenátu
sůl
pepř
muškátový oříšek
Postup:
1. Mouku, sůl, máslo a vejce zpracujeme na pevné těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladu. Troubu zahřejeme na 200 stupňů.
2. Rozválíme na placku o průměru asi 26 cm, přeneseme a prsty vtlačíme do koláčové formy. Propícháme, vyložíme pečicím papírem, zatížíme fazolemi a pečeme 10 minut, vyndáme papír s fazolemi a ještě pečeme. Snížíme teplotu a korpus vyndáme z trouby.
3. Listy špenátu omyjeme, spaříme a necháme okapat. V hlubší pánvi na oleji opečeme slaninu, cibuli a česnek. Vmícháme smetanu, sýr, vejce a špenát. Osolíme a ochutíme.
4. Vlijeme na základ, povrch posypeme strouhaným sýrem a pečeme 35-40 minut.
Babiččiny šokující pochoutky: Králík na česneku a rozmarýnu
Francouzská kuchyně je vynikající, protože je chuťově nápaditá a současně i jemná se sladěnými chutěmi z koření. Zkusme si pohrát s fantasií a uvařit jídla, která budou určitě chutnat celé rodině.
pro 4 osoby
Potřebujete:
4 porce králíka
1 hlavička česneku
2 mladé cibulky
pár snítek rozmarýny
sůl
mletý pepř
4 lžíce oleje
100 g slaniny (špeku)
100 ml bílého suchého vína
1 lžíce másla
trochu vody nebo vývaru na podlití
Postup:
1. Porce králíka odblaníme, omyjeme a prošpikujeme slaninou. Polovinu oleje smícháme s bílým vínem, 3 stroužky česneku utřeného se solí a polovinou usekané rozmarýny.
2. Vložíme do porcelánové mísy, potřeme olejovou směsí a přidáme zbylé celé stroužky česneku a rozpůlené cibulky.
Přikryjeme a necháme marinovat. V kastrole rozpálíme olej, osmahneme na něm ze všech stran porce králíka, přidáme marinádu a posypeme rozmarýnou.
Přidáme máslo, podlijeme a pečeme pod poklicí do změknutí. Na závěr krátce dopečeme bez poklice.
Babiččiny šokující pochoutky: Salát Nioise s tuňákem
Francouzská kuchyně je vynikající, protože je chuťově nápaditá a současně i jemná se sladěnými chutěmi z koření. Zkusme si pohrát s fantasií a uvařit jídla, která budou určitě chutnat celé rodině.
pro 4 osoby
Potřebujete:
1 větší ledový salát nebo jiný oblíbený listový salát
1 svazek lahůdkových cibulek
4 papriky, barevné
4 větší rajčata
1 menší salátová okurka
250 g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě
20 černých oliv
4 řezy sardelek
čerstvá snítka tymiánu
Na zálivku:
6 lžic olivového oleje
1-2 lžičky dijonské hořčice
3-4 lžíce vinného octa
sůl
čerstvě mletý pepř
1 stroužek česneku, utřeného
1. Salát omyjeme, listy osušíme, natrháme a vložíme do větší, nejlépe skleněné mísy. Zeleninu omyjeme, očistíme, nakrájíme a s kousky tuňáka bez nálevu, řezy sardelek a celými vypeckovanými olivami přidáme do mísy.
2. V misce smícháme ocet, sůl, mletý pepř, hořčici a utřený česnek a postupně zašleháme olej, prošleháváme, dokud se všechny suroviny nespojí.
3. Salát v míse pokapeme zálivkou a lehce promícháme. Nakonec posypeme lístky čerstvého tymiánu.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet