Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babiččiny šokující pochoutky 2
Autorka článku: Irena Novotná Francouzská kuchyně je vynikající, protože je chuťově nápaditá a současně i jemná se sladěnými chutěmi z koření. Zkusme si pohrát s fantasií a uvařit jídla, která budou určitě chutnat celé rodině. |
Babiččiny šokující pochoutky: Kuře na baskický způsob
Francouzská kuchyně je vynikající, protože je chuťově nápaditá a současně i jemná se sladěnými chutěmi z koření. Zkusme si pohrát s fantasií a uvařit jídla, která budou určitě chutnat celé rodině.
pro 4 osoby
Potřebujete:
1 kuře nebo 4 kuřecí čtvrtky
3 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
4 stroužky česneku
2 větší zelené sladké papriky
2 větší rajčata
100-150 ml bílého suchého vína
pár snítek čerstvého oregana
sůl a mletý pepř na dochucení
1. Kuře rozporcujeme na čtvrtiny. Naříznutá rajčata oloupeme a nakrájíme.
Zeleninu očistíme a nakrájíme. V kastrole rozpálíme olej, osmahneme na něm porce kuřete ze všech stran.
2. Kuře osolíme, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a ještě chvíli opékáme.
Ke kuřeti vložíme rajčata a papriky, chvíli společně dusíme, podlijeme vínem, přidáme čerstvé oregano, pepř a dusíme. Během dušení podle potřeby podléváme vodou nebo vínem.
3. Když je kuře měkké, odstavíme z ohně a necháme přikryté ještě 10 minut stát.
60 min.
Babiččiny šokující pochoutky: Suflé se sýrem a se smetanou
Francouzská kuchyně je vynikající, protože je chuťově nápaditá a současně i jemná se sladěnými chutěmi z koření. Zkusme si pohrát s fantasií a uvařit jídla, která budou určitě chutnat celé rodině.
pro 4 osoby
Potřebujete:
200 ml smetany ke šlehání
1 lžíce maizeny nebo solamylu
2 lžíce másla + trochu na vymazání formy
sůl, mletý bílý pepř
špetka muškátového oříšku
5 vajec
150 g ementálu
4 lžíce parmazánu
1. Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Větší formu nebo 4 zapékací misky vymažeme důkladně máslem. V kastrolu se silným dnem rozmícháme škrobovou moučku se smetanou, osolíme, okořeníme, přidáme máslo a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí.
2. Směs necháme trochu zchladnout a do vlažné směsi vmícháme postupně žloutky a nastrouhané sýry. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do hmoty. Připravené formy plníme do 2/3 a pečeme asi 25 minut. Ihned podáváme s různými listovými saláty, červenou čekankou a bagetou.
Babiččiny šokující pochoutky: Crepes Suzette s pomerančem
Francouzská kuchyně je vynikající, protože je chuťově nápaditá a současně i jemná se sladěnými chutěmi z koření. Zkusme si pohrát s fantasií a uvařit jídla, která budou určitě chutnat celé rodině.
pro 4 osoby
Potřebujete:
Na těsto:
100 g hladké mouky
špetka soli
250 ml mléka
50 ml vody
1 lžička cukru moučka
2 vejce
1 lžíce rostlinného oleje
Na omáčku:
6 lžic cukru
60 g másla
300 ml pomerančové šťávy
pomerančová a citronová kůra
40 ml likéru Grand Marnier
2-3 lžíce brandy nebo koňaku
1 pomeranč na ozdobu
1. Mouku se solí, lžičkou cukru, mlékem, vodou, vejci a olejem promícháme a opečeme všechny palačinky.
2. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a rozpustíme ho na karamel. Přiléváme pomerančovou šťávu, přidáme kůru z citronu a pomeranče, povaříme a přilijeme likér.
3. Palačinky přeložíme, vložíme do omáčky. Pak je přelijeme brandy, zapálíme a oflambujeme. Podáváme s omáčkou, poprášené cukrem a zdobené pomerančem.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet