Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička nabízí domácí guláš: guláš z hovězího masa
Autorka článku: Irena Novotná Dobře udělaný guláš potěší každého, kdo má rád chuťově výrazná domácí jídla. Guláše jsou vyhledávanou specialitou a je jen dobře znát recepty, aby skutečně byly takové, jaké mají být. I když na guláše existuje mnoho postupů, nejlépe umějí uvařit guláš muži. |
Ingredience:
750 g hovězího masa, 80 g sádla, 500 g cibule, 10 g sladké mleté papriky,1 lžička kmínu,
1 lžička majoránky, sůl, 3 stroužky česneku, 30 g hladké mouky, 1 l vývaru z kostky
Postup:
Na guláš použijeme nejlépe hovězí maso z kližky, ale vhodné je i maso z hovězí plece. Opláchneme ho, osušíme a případně zbavíme tuhých blan a šlach. Nakrájíme ho na větší kostky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Připravíme si vývar.
V kastrolu rozpálíme sádlo (můžeme také použít slaninu) a na něm orestujeme všechnu nakrájenou cibuli. Jakmile je světle žlutá, přidáme nakrájené maso a orestujeme.
Osolíme, přidáme papriku, majoránku, kmín a prolisovaný česnek. Promícháme a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Maso dusíme pod pokličkou na mírném ohni, počítáme s tím, že to bude trvat asi hodinu nebo až hodinu a půl. Záleží na kvalitě masa.
Je-li třeba podléváme vývarem a promícháme. Když je maso poloměkké, necháme šťávu zčásti vysmahnout, zaprášíme hladkou moukou, promícháme, osmahneme a poté znovu přilijeme vývar a dusíme, až je maso měkké. Hotový guláš podle potřeby přisolíme.
Podáváme s houskovým knedlíkem či s chlebem nebo pečivem.
Babička nabízí domácí guláš: prezidentský guláš
Dobře udělaný guláš potěší každého, kdo má rád chuťově výrazná domácí jídla. Guláše jsou vyhledávanou specialitou a je jen dobře znát recepty, aby skutečně byly takové, jaké mají být. I když na guláše existuje mnoho postupů, nejlépe umějí uvařit guláš muži.
Ingredience:
250 g nebo trochu více uzeného bůčku, 1 kg cibule, 1 kg hovězí
kližky, červené víno, 1 brambora, chlebová kůrka, 1 uzená klobása, 1 lžička
hladké mouky, 1 mrkev, trocha kořenové petržele, trocha celeru, sladká
červená paprika, sůl, pálivé papričky, jalovec, majoránka, 1 lžíce rybízového
džemu, citrónová kůra, 1 lžička kečupu, olej, 1 šlehačka
Postup:
Uzený bůček nakrájíme na drobné kostičky, hodíme do většího hrnce
A prudce škvaříme do doby, až se vyškvaří hodně sádla a z bůčku zbydou jen
středně hnědé škvarečky. Cibuli nakrájíme na kostičky a vhodíme do takto
připraveného tuku, za stálého míchání vyčkáme, až bude sklovitě zlatá. Pak přidáme na
kostky nakrájenou kližku, zamícháme, chvilku necháme nepodlité, pak začneme
podlévat červeným vínem. Nastává nejdůležitější fáze, to jest samo vaření guláše.
Hotový je, až je kližka zcela měkká, ale nerozpadá se. Čím pomaleji se vaří, tím
je guláš lepší. Asi deset minut před koncem vaření přidáme jednu nadrobno
nakrájenou chlebovou kůrku a jednu nastrouhanou menší bramboru
(obojí na zahuštění) a jednu nadrobno nakrájenou uzenou klobásu a lžičku hladké
mouky. Současně možno na velké pánvi vyrábět kašičku na dochucení – Dělá se takto: na rozpálený olej se dá nejprve nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná
mrkev a trochu podobně připravené petržele a celeru. Když je to víceméně
usmaženo, přidá se další ingredience – sůl, hodně červené sladké papriky, přiměřené
množství (nikoliv příliš malé) rozdrcených pálivých papriček, či jiného
ostrého koření, rozdrcený pepř a hlavně jalovec!, majoránka, nějaké další zelené
bylinky, lžíce rybízového džemu, dost nastrouhané citrónové kůry, lžička
kečupu, případné další koření dle vlastního výběru. To vše dohromady se několik
málo minut za stálého míchání smaží na oleji, čímž se otevřou všechny chutě
a splynou s olejem. Obsah pánve se pak přidá do hrnce s gulášem, dvě minuty se to na
mírném ohni intenzívně míchá, pak se guláš odstaví a nechá chladnout. Když je úplně studený, zamíchá se do něj jedna ušlehaná šlehačka.
Den se nechá odpočívat a druhý den se ohřáté jí.
Babička nabízí domácí guláš: pivní guláš
Dobře udělaný guláš potěší každého, kdo má rád chuťově výrazná domácí jídla. Guláše jsou vyhledávanou specialitou a je jen dobře znát recepty, aby skutečně byly takové, jaké mají být. I když na guláše existuje mnoho postupů, nejlépe umějí uvařit guláš muži.
Ingredience
750 g hovězí kližky, 3 velké cibule, 1/2 l světlého piva (10°), 2 lžíce sádla, 1 – 2 krajíce staršího chleba, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka, 3 stroužky česneku
Postup
Maso nakrájíme na kostky. Na sádle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme maso a společně smažíme za stálého míchání do ztmavnutí masa i cibule. Během míchání opepříme a okmínujeme. Pak podlijeme troškou vody a asi polovinou piva. Osolíme a pod pokličkou dusíme do změknutí masa. Je-li třeba doplnit tekutinu, přiléváme pivo. K měkkému masu přidáme rozdrobený nebo nastrouhaný chléb, majoránku a povaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme rozmačkaný česnek, případně dosolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo pečivem.
Babička nabízí domácí guláš: barevný guláš
Dobře udělaný guláš potěší každého, kdo má rád chuťově výrazná domácí jídla. Guláše jsou vyhledávanou specialitou a je jen dobře znát recepty, aby skutečně byly takové, jaké mají být. I když na guláše existuje mnoho postupů, nejlépe umějí uvařit guláš muži.
Ingredience
750 g hovězího nebo libového vepřového masa, 4 velké cibule, 4 papriky (čím více barev tím lépe), 4 rajčata nebo plechovka sterilovaných rajčat, několik stroužků česneku, sůl, mletá paprika, pepř, jíška, olej
Postup
Na oleji osmažíme na půlkolečka nakrájenou cibuli. Až je skoro růžová, zasypeme lžičkou mleté papriky, zamícháme a přidáme na kostky pokrájené maso. Ze všech stran opečeme. Osolíme, opepříme a zalijeme vodou nebo vývarem (i z kostky). Necháme dusit. Papriku nakrájíme na proužky, rajčata na čtvrtky (pokud používáme čerstvá, je třeba je spařit vařící vodou a oloupat), česnek na plátky. Až je maso téměř měkké, přidáme jíšku, všechnu zeleninu a dusíme do změknutí. Hotový guláš dochutíme solí a rozetřeným česnekem podle chuti. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo s pečivem.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet