Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babičky připravují pomazánky
Autorka článku: Irena Novotná Mezi vánočními svátky mohou babičky čekat hosty. A neupadají do rozpaků, protože umí pěkně připravovat pomazánky a jimi zdobit chleby, veky, rohlíky i housky. K čaji se to rozhodně hodí a navíc – alespoň se nesní tolik sladkostí, které nikomu rozhodně nepřispěje. |
Pohanková pomazánka
Pohanková pomazánka je výborná, jemná, právě pro ty hosty, které maso moc nejedí a v pohance našli zalíbení.
Příprava
Pro 8 porcí:
2 hrnečky loupané pohanky
3 hrnečky vody
sůl
1 cibule
3 stroužky česneku
2 špetky drceného kmínu
2 špetky majoránky
1/2 dcl olivového oleje
Příloha:
Pečivo.
Průběh přípravy:
Vodu přivedeme do varu, vysypeme do ní pohanku, zamícháme, odstavíme z ohně a dáme na půl hodiny pod peřinu. Potom pohanku smícháme s ostatními surovinami mimo oleje, rozemeleme na masovém mlýnku a až potom přidáme olej.
Promícháme a ozdobíme posekanou petrželovou natí. Ale můžete i dát plátek rajčete nebo papriky.
Lilková pomazánka
V některých domácnostech se již prosadily lilky nebo-li baklažány. Jistě kuchařky shledaly, že je to zelenina velmi lahodná a dá se připravovat na mnoho způsobů.
Příprava pro 4 porce:
1 lilek
1 velkou cibuli
1 balení kysané smetany
1/2 lžičky soli, pepře
1 lžíce oleje
Příloha:
Chléb, rohlík, rýže.
Průběh přípravy:
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, zpěníme ji na oleji, přidáme na kostičky pokrájený lilek, podlijeme trochou vody a dusíme, dokud lilek není měkký. Směs osolíme, opepříme (možno přidat i oregáno nebo stroužek česneku), odstavíme a vmícháme kysanou smetanu.
Dobrá pomazánka je teplá i studená. Kdo nemá rád smetanu, pak může pomazánku posypat strouhaným sýrem.
Rumcajs
Rumcajs je oblíbená pomazánka mladých, a tu si kupují ke svačince k obchodě. Její příprava není zrovna snadná. A je také třeba připomenout slečnám, které drží dietu, že je dost kalorická. Možná, že měly dát přednost těm dvěma předešlým.
Příprava pro 10 porcí:
30 dkg salám Junior vcelku
15 dkg tvrdý sýr vcelku
1 tatarky
2 menší cibule
2 dcl sladkého kečupu
3 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce oleje
1 lžíce octu
3 kostky cukru
Průběh přípravy:
Do malého kastrolku dáme prohřát všechny ingredience dohromady – olej, cukr, kečup, hořčice. Nesmí se vařit! Takže žádné odbíhání a pěkně hlídat u sporáku. Prohříváme tak aby se, aby se to spojilo v omáčku a cukr se rozpustil. Pak necháme vychladit. Mezitím si na hrubém struhadle nastrouháme salám Junior, na jemném struhadle tvrdý sýr, nadrobno nakrájíme cibulku. Vše zamícháme dohromady i s tatarkou a vychladlou omáčkou.
Příloha:
Mažeme na veku nebo jakékoliv pečivo.
Krabí pochoutka
Krabí pochoutka je velmi vítaným pohoštěním na svátečním stole. Upozorňuji jen. Že je velmi kalorická, takže opatrně, ale samozřejmě, že s rozumem se může jít všechno. To konečně všichni víme.
Příprava pro 4 porce:
2 balení krabích tyčinek Surimi
1 balení majonézy
sůl
pepř
1 citrón
Průběh přípravy:
Krabí tyčinky rozkrájíme na drobné kousky a dáme do mísy. Nakrájené kousky v míse rozmačkáme vidličkou. Přidáme majonézu, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. Pomazánku mažeme na čerstvou veku nebo na jiné bílé pečivo a zdobíme slabými plátky citrónu.
Pomazánka na chlebíčky s ovocem
Pomazánka na chlebíčky s ovocem je milé pohoštění, které můžeme připravit i větším dětem, které si rodiče přivedou na návštěvu.
Příprava:
Pro potřebný počet osob
1 tvaroh
2 lžíce majonézy
2 lžíce kysané smetany
1/2 jemně nasekané cibule
kompotované ovoce (broskve, ananas)
žlutou papriku, sůl
Průběh přípravy:
Tvaroh rozšleháme s cibulí, přidáme majonézu a smetanu a jemně osolíme. Mažeme na toustové chleby, dáme plátek ovoce a proužek šťavnaté žluté papriky.
Drůbeží pomazánka
Drůbeží pomazánka je velmi dobrá a hodí se i pro ty, kteří drží mírnější redukční dietu.
Příprava v množství podle počtu osob
150 g drůbežího masa,
cibule,
1 celer,
1 lžička hořčice,
1 lžíce majonézy,
pepř,
worcesterová omáčka,
1 kyselá okurka
Průběh přípravy:
Drůbeží maso podusíme s cibulkou a celerem na mírném ohni. Měkké maso jemně umeleme, přidáme lžičku hořčice, lžíci majonézy, mletý pepř, worcesterovou omáčku a nadrobno
Drožďová pomazánka s tvarohem
Tuto pomazánku má rádo mnoho lidí a je také zdravá. Jistě s ní uděláte radost.
Příprava pro potřebný počet osob
250 g měkkého tvarohu,
2 droždí,
1 cibule,
1 vejce,
2 lžíce bílého jogurtu, bylinky nebo jarní cibulka, sůl
Průběh přípravy
Osmahneme cibulku, přidáme droždí a necháme ho rozpustit. Po rozpuštění droždí přidáme osolené vajíčko a až bude hotové, stáhneme z plotny. Přidáme tvaroh a případně podle konzistence
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet