Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Den plný zářijového jasu

Publikováno: 26.12.14
Počet zobrazení: 788
Autorka článku: Irena Novotná
Když jsem dojela domů, bylo kolem čtvrté hodiny, takový pěkný jiskřivý zářijový den. Rozhodla jsem se, že si udělám procházku přes lesopark do vilové čtvrti, kde bydlí, jak jsem si zjistila, doktor Zachariáš.

Když odešel, zůstaly po něm nějaké případy a pokud bude svolný, něco mi určitě poví. Pokud ne, tak se nic neděje. Budu muset do toho jít sama. Nečekám, že mně někdo zasvětí, zdá se, že sestry mne rozhodně zasvěcovat nebudou. Určitě držely pěsti někomu jinému, a jak to v ženských kolektivech chodí, asi mi budou šlapat na paty.
Přešla jsem lesopark, dostala jsem mezi pěkné rodinné vilky. Jeho adresu jsem si napsala. Vytáhla jsem papírek – ano Jabloňová 23. Tady bude asi těch ulic víc! Třešňová, Letecká, Ulrichova. U jednoho domu stály tři paní a něco zajímavého si povídaly.
„Dobrý den, promiňte, že ruším.“ Otočily se ke mně a změřily si mne pohledem.
„Hledám Jabloňovou 23.“
„To jdete špatně, musíte se obrátit a jít rovně asi sto metrů.“
„Děkuji,“ řekla jsem zdvořile, ale už mi nevěnovaly pozornost.

Šla jsem po chodníku, kolem plotů, kde zářily podzimní květy a krásně voněly. Slunce bylo přívětivé a byl cítit ten charakteristický omamný pach podzimu, v kterém se, jako ve vzácném parfému, mísily kouřové stopy se stopami hnijícího ovoce a vůní pozdních květin, možná i stopa po usychajících růžích. Konečně jsem stála před jeho domem. Za plotem na mne koukal velký pes s moudrýma očima a zkoumal mne. Záclona v horním pokoji pod střechou byla odhrnutá a v místnosti svítilo světlo. Dole, v přízemí také svítilo světlo. Na zvonku bylo napsáno jediné jméno: MUDr. Maxmilián Zachariáš. Pes se přesunul za vrátka a díval se na mne. Nedalo mi to, abych se na něho neusmála. Zazvonila jsem. Pes letěl do zahrady a štěkal takovým hlubokým hlasem, že mi přejel mráz po zádech. Z horního okna se vyklonil muž.
„Kdo je?“ zavolal.
„Tady Alice, mohla bych s vámi mluvit?“
„Jdu dolů,“ zavolal z okna a skutečně, za pár minut stál přede mnou.
„Co si přejete?“ zeptal se mne vlídně a usmíval se. Musela jsem uznat, že je to opravdu pohledný chlap.
„Nastoupila jsem na vaše místo do nemocnice, sebrala jsem odvahu, abych vás navštívila a zeptala se na pár případů.“
Opět se usmál.
„Pojďte dál, paní kolegyně a nebojte se Berty. Ona vám nic neudělá.“

Pes mi sahal skoro k pasu a zkoumal mne ještě ostražitěji. Podal mi ruku a tím jí dal najevo, že jsem přítel. Pes si asi řekl: no dobrá a odkráčel do nitra zahrady.
Zavedl mne do krásně upraveného pokoje, obklopeného knihami, jen u jedné zdi stálo cembalo.
„Posaďte se, přeci. Máte chuť na kávu nebo na něco ostřejšího?“
„Kávu,“ řekla jsem, protože jsem už cítila mírný deficit.
Za chvíli se vrátil s podnosem. Kromě vonících šálků voněla i bábovka.
„Moje hospodyně je taková staromódní dáma a myslí si, že ke mně bude chodit spousta lidí, proto pořád peče, ale těch hostů ubývá a ubývá. Ona si myslí, že je to naše doktorské řemeslo nějak zvlášť vznešené, ale víte sama, víte sama.
„Děkuji,“ řekla jsem zdvořile a on se na mne usmál.
„Jste první, která se mne přišla zeptat na pacienty, co tam po mně zbyli, když jsem musel opustit místo.“
„Je to pro vás dobré znamení?“ usmála jsem se zase já a musím říci, že mi bylo v tom domě i v jeho společnosti dobře. Neptala jsem se ho na nic osobního, on se mna také na nic neptal. Odnesla jsem si od něho jeho pracovní deník, který jsem mu měla vrátit do týdne. Potěšilo mne, že ho mohu zase přijít navštívit.

Nic není tak zlé, jak se to zpočátku vidí, ale zase tak jednoduché, jak by si to člověk představoval. I když mám za sebou slušnou praxi, přebírat pacienty po zkušeném lékaři není nic záviděníhodného. Na oddělení jsem nebyla od pacientů přivítaná fanfárami. To rozhodně ne. Představila jsem se při ranní vizitě, jak se patří a oni mne pozdravili. Protože jsem nepřišla sama, ale se dvěma mladými lékaři a třemi sestrami, nedávali najevo, jak jim asi vadí, že doktor Zachariáš se dal nahradit, jak o tom pak mluvil pan Bezouška, který už ležel na oddělení po třetí. Těch jeho pacientů tam leželo pět. O nich jsem měla přesné reference a mohla jsem navázat na jeho metodu léčby. Udělala jsem si přesné poznámky a dohlédla, aby byla také přesně zapsána medikace. Když vizita skončila, šla jsem zpět do ambulance. Sestra zrovna telefonovala, zřejmě soukromý hovor. Když mně uviděla vcházet, tak ho rychle ukončila: “ Pak zavolám.“

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: