Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Právní okénko pro důchodce: Komunikace v zimě

Publikováno: 5.12.14
Počet zobrazení: 1151
  Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
V dnešním právním okénku se budeme zabývat aktuální situací, a to je schůdnost chodníků a sjízdnost komunikací v zimním období.

Tento článek má pouze informativní charakter, přednost mají příslušné zákony a jejích prováděcí předpisy, vyhlášky obcí, nařízení obecních úřadů a způsoby ochrany před újmou.  

Právním rámcem je zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění. Jistě není od věci si tento zákon přečíst v těch částech, kterými se cítíte dotčeni, ale vzhledem k našemu dnešnímu tématu se budeme zabývat § 27 uvedeného zákona. Ten doslovně zní:

 

Cit.: § 27

(1) Uživatelé dálnice, silnice, místní komunikace nebo chodníku nemají nárok na náhradu škody, která jim vznikla ze stavebního stavu nebo dopravně technického stavu těchto pozemních komunikací.

(2) Vlastník dálnice, silnice, místní komunikace nebo chodníku odpovídá za škody vzniklé uživatelům těchto pozemních komunikací, jejichž příčinou byla závada ve sjízdnosti, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit, u závady způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky takovou závadu zmírnit, ani na ni předepsaným způsobem upozornit.

(3) Vlastník místní komunikace nebo chodníku odpovídá za škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti chodníku, místní komunikace nebo průjezdního úseku silnice, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit, u závady způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky takovou závadu zmírnit, ani na ni předepsaným způsobem upozornit.

(4) Vlastník dálnice, silnice, místní komunikace nebo chodníku odpovídá podle obecných právních předpisů vlastníkům sousedních nemovitostí za škody, které jim vznikly v důsledku stavebního stavu nebo dopravně technického stavu těchto komunikací; neodpovídá však za škody vzniklé vlastníkům sousedních nemovitostí v důsledku provozu na těchto pozemních komunikacích.

(5) Úseky silnic, místních komunikací a chodníků, na kterých se pro jejich malý dopravní význam nezajišťuje sjízdnost a schůdnost odstraňováním sněhu a náledí, je vlastník povinen označit podle zvláštního právního předpisu2) nebo prováděcího právního předpisu. Vymezení takových úseků silnic stanoví příslušný kraj svým nařízením a vymezení úseků místních komunikací a chodníků stanoví příslušná obec svým nařízením.

(6) Prováděcí předpis blíže vymezí rozsah, způsob a časové lhůty pro odstraňování závad ve sjízdnosti dálnice, silnice a místní komunikace. Obec stanoví nařízením rozsah, způsob a lhůty odstraňování závad ve schůdnosti chodníků, místních komunikací a průjezdních úseků silnic.

V odstavci 2, § 27 zákona o pozemních komunikacích, je jasným subjektem práva vlastník. V tomto ohledu bych ráda upozornila na to, že jde kromě státu, obce, právnické osoby i fyzické osoby, které vlastní buď chodník, nebo pozemek, které jsou povinny udržovat. A neplatí to jen pro zimní období, samozřejmě. Závadou ve sjízdnosti nebo schůdnosti není myšlen jen zledovatělý a zasněžený chodník, ale také se může jednat o olejové skvrny a jiné látky, které mohou zapříčinit újmu na zdraví a majetku poškozeného. Dále si všimněme, že pokud není v možnosti vlastníka závady způsobené povětrnostními situacemi zmírnit, musí na ně předepsaným způsobem upozornit. A pokud někdo i přes toto upozornění použije takovou komunikaci a způsobí si úraz, pak mu zřejmě vlastník jeho nárok na odškodnění úrazu neuzná. Bude se odvolávat na značku, tedy upozornění, které nepřehlédnutelným způsobem umístil.

Žijete na venkově?

Pokud žijete na vesnici, pak je to s vlastnictvím chodníků, místních i účelových komunikací někdy složitější. Některé chodníky či místní nebo účelové komunikace mohou mít více vlastníků. Proto je třeba vědět, kdo je konkrétním vlastníkem té části, která nebyla ošetřena a ani označena. Vlastníkem může být právnická nebo fyzická osoba, či obec a mohou mít podílové vlastnictví. V odstavci 6 v poslední větě je pak stanoveno, že „Obec stanoví nařízením rozsah, způsob a lhůty odstraňování závad ve schůdnosti chodníků, místních komunikací a průjezdních úseků silnic.“ Z tohoto důvodu je dobré sledovat obecní vyhlášky a to platí i pro městské obyvatele.

Upozornění v rozhlase a televizi

I rozhlase a v televizi v relacích o počasí můžeme být varováni před ledovkou a s doporučením, že se nedoporučuje v té a té době vycházet na ulice. Takové hlášení můžeme považovat za preventivní opatření před možnou újmou na zdraví.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: