Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Životní styl anebo též Life Style

Publikováno: 9.12.14
Počet zobrazení: 1267
  Autorka článku: Irena Novotná
Část první: Osvětleme si pojem „Životní styl“.

V této úvodní kapitole se zaměříme na vysvětlování pojmu „životní styl“ jako individuální volbu způsobu života nebo volbu udržování názorů, postojů a víry v ideály včetně symbolů. Naším tématem, které budeme zkoumat se zabývá sociologie, to pro ty, kteří by ze svého zájmu chtěli prohloubit své znalosti, neboť se domnívám, že v pokusech o orientaci v našem současném různorodém světě je možné objevit mnoho zajímavých časopisů či přednášek a filmů, kteří se tímto tématem speciálně zabývají.

 

Životní styl je typický život jednotlivce, skupiny nebo kultury. Otcem pojmu byl rakouský psycholog Alfred Adler (1970 – 1937), ale až v roce 1950 byl představen jako derivát stylu v moderně. V otázkách hledání smyslu života se můžeme obrátit i dalšího vědce té doby, jíž je myšlenka doba před druhou světovou válkou Viktora E. Frankla. Alfred Adler se zaměřoval na principy individuální psychologie – smysl života, což je psychologická disciplína, která se snaží vnímat život jednotlivce jako celek, dále vnímá každý čin individua, impulz, který je projevem, jaký postoj má jedinec k životu. Adler přitom tvrdí, že bez konkrétního cíle by lidská činnost postrádala smysl. Životní styl pak představuje jednotu, vyplývá z obtíží v raném věku a usilováním o nějaký cíl. 

Viktor E. Frankl    

Viktor E. Frankl již v roce 1936 přednášel logoterapii a jeho přičiněním vznikla Třetí vídeňská škola – logoterapeutická. V oblasti hledání smyslu života tvrdí: “Musíme se učit (a zoufající lidi poučovat), že nikdy nezáleží na tom, co očekáváme od života my, ale co život očekává od nás.“ To je velká výzva že, milí čtenáři? Dále píše ve své knize … A přesto říci životu ano, vyd.v roce 1996 v nakladatelství Kostelní Vydří): “Smysl lidského života nemůže být stanoven všeobecně a jednou pro vždy. Mění se totiž od člověka k člověku, ze dne na den, z hodiny na hodinu. Proto nezáleží na obecném smyslu života, nýbrž na smyslu života určité osoby v daném okamžiku. V každé situaci je člověk vzhledem k minulým situacím vyzýván k jinému chování. Neměli bychom hledat abstraktní smysl života. Pravou odpovědí na tyto otázky je jen odpovědnost za vlastní život ve zcela konkrétních situacích a jimi daných úkolech.“ V odpovědnosti logoterapie podstatu lidské existence.    

 

Faktory životního stylu

Obsah termínu životního stylu se týká kombinací stanovení  faktorů; dlouhodobými faktory rozumíme demografické proměnné, to znamená, že se týkají jednotlivců, nehmotných faktorů se týkají psychologické aspekty jednotlivce, tedy konkrétně jejich osobních hodnot, preferencí a také názorů.

Různé životní styly

Nemusíme zdůrazňovat, že venkovské prostředí má různé životní styly, které se odlišují, a někdy výrazně, ve srovnáním životního stylu ve městě. Co ovlivňuje výrazně životní styl: Je to prostředí, v kterém lidé žijí. I když nemáme v naší zemi moře, přesto cestujeme, a tudíž víme, že lidé žijící v těsné blízkosti moře pěstují surfařskou kulturu.

Řízení životního stylu; identita jedince

Životní styl typicky odráží postoje jedinců, vyznávání jejich hodnot a světový názor. V takovém vnitřním prostředí si lidé upevňují sebeuvědomování a vytváření kulturních symbolů, které jsou blízké jeho osobní identitě. Ale současně můžeme pozorovat například z různých televizních pořadů, že ne všechny aspekty životního stylu jsou dobrovolné, protože prostředí sociálních, ale i technických systémů mohou omezovat svobodnou volbu životního stylu. Symbolika osobního životního stylu muže či ženy se dokáže promítat do skupin či jednotlivců a vytvářet jejich způsob vyjadřování vlastní identity.  

Zelený životní styl

Výše jsme si řekli, že volba životního stylu se promítá do postojů, symboliky, názorů a světonázoru jednotlivce. Jenže hranice mezi osobní identitou a každodenní realitou, jak můžeme pozorovat, se v moderní společnosti ztrácí. Jistě nám není cizí pojem „zelený životní styl“, kterým se rozumí víra a zapojení se do činností, které jsou nasměrovány k cíli, aby se používalo méně zdrojů, které produkují i méně škodlivých odpadů. Lidé, kteří přijali tyto myšlenky a staly se projevem jejich životního stylu, pociťují sebevědomí v dodržování těchto přesvědčení a zapojují se do různých aktivit.

Životní styl – spotřební chování

Někteří zase tvrdí, že moderním základem stavby životního stylu je spotřební chování. Takový životní nabízí možnost, jak si vytvořit a dále individualizovat své já s různými výrobky nebo službami, které signalizují různé způsoby života. Jistě lze do této kategorie zařadit vegetariánství, veganství apod.

Z toho je patrné, že životní styl může v sobě zahrnovat názory na politiku, zdraví, intimitu a další aspekty, které hrají roli při formování životního stylu jednotlivce. V časopisech a v televizním průmyslu je „životní styl“ nabízen propagováním různých časopisů a speciálních programů.

Literatura o životním stylu:

Knihy nakladatelství ABZ: Dostupné z : http://knihy.abz.cz/obchod/zdravy-zivotni-styl

Jídlo jako životní styl. Dostupné z http://www.fitweb.cz/clanky/stihla/458554-nova-kniha-jidlo-jako-zivotni-styl-ii

Rukověť pro ozdravění životního stylu. Dostupné z: http://www.ikem.cz/www?docid=1006374

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: