Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

20 spokojených let v důchodovém věku 5

Publikováno: 1.01.15
Počet zobrazení: 1313
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
DVA POČÍTAČE V RODINĚ DŮCHODCŮ.
V posledním článku jsem konstatoval, že nejvíce volného času, získaného po skončení zaměstnání, jsme věnovali zahrádce. To je pravda. Ale mimo sezonu máme spoustu času i v panelákovém bytě. Tento čas z velké části trávím u počítače.
 

Počítač se mi stal osudným

S počítačem jsem však začal pracovat mnohem dříve. Abych v zaměstnání mohl vykonávat novou funkci, musel jsem se v 60 – ti letech mj. rychle naučit psát text na počítači, vyřizovat mailovou poštu, využívat internet apod. Velice mě to zaujalo a počítač se mi stal osudným i doma v trvalém důchodu.

Jeden počítač nám nestačil

Doma začala počítač brzy používat i manželka. Z počátku hlavně na luštění hádanek. Dnes běžně mailuje a „googluje“. Dcera, která se nemohla dívat, jak jak se u jednoho počítače přetlačujeme, nám k životnímu jubileu koupila notebook. Ten si nyní vozíme sebou i do lázní.

Velký zájem seniorů o články o počítačích

Mezi seniory je o výpočetní techniku velký zájem. Když jsem v r. 2008 zařadil do svého prvního seriálu tři články o počítačích, rázem se dostaly na první místa sledovanosti a čtou se ještě po šesti letech. Šlo o tyto texty:

  • Počítače zvyšují duševní aktivitu seniorů
  • K čemu je užitečný počítač v rodině důchodců
  • Jak využívají počítač naši čtenáři

O počítačích, podobně jako o zahrádkaření, by se toho dalo napsat mnoho. Věnoval jsem jim, kromě uvedených článků, ještě celý seriál s názvem: Počítač v rodině starších seniorů.

Najdete ho na mém webu na adrese:

http://vohradnik.webnode.cz/nase-rady2/pocitac-v-rodine-starsich-senioru/

a ve Třetím věku na adrese:

http://www.tretivek.cz/201312/internet-usnadnuje-starnuti-1/

 

Fenomén internet

Ze všech možností využívání počítače se u seniorů, a nejen u nich, nejvíce rozšířil internet. Senioři ho využívají pro různé záležitosti. Např. u nás pro potřeby manželky – hádankářky, jsme měli doma různé slovníky a encyklopedie. Ty internet postupně vytlačil. A nejsme sami. Nedávno jsme se domlouvali se známými, co vše hledají na internetu. Uváděli různé věci. Jako nejbizarnější byl vyhodnocen dotaz: „Co mám udělat s připálenou omáčkou?“ I na to však přišla srozumitelná odpověď: „vedle brambory a chleba pomůže prý i korková zátka“!.

Hledáním na internetu však využití počítače nekončí. Naopak, stále se objevují nové věci. Proto jsem přidal k tomuto tématu ještě jeden článek, o dalších možnostech computeru.

 Autor: Zdeněk Vohradník.
Foto: S vnučkou po promoci – J. Vohradníková

Příští článek se jmenuje: NOVÉ AKTIVITY SENIORŮ NA POČÍTAČÍCH

 

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: