Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

20 spokojených let v důchodovém věku 6

Publikováno: 8.01.15
Počet zobrazení: 1306
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
NOVÉ AKTIVITY SENIORŮ NA POČÍTAČÍCH.
Když jsem téměř před 20 lety začal používat personální počítač, bylo jeho hlavní funkcí psaní textu. Dnes když se řekne, že někdo sedí stále u počítače, tak nevíme, co vlastně dělá.
 

Mládež hraje často hry, někdo jen tak brouzdá po internetu, čím dál víc lidí sleduje na obrazovce počítače starší televizní programy, mnoho lidí pracuje doma u počítače mimo sídlo zaměstnavatele., atd. Počet těchto činností, stále přibývá.

Další aktivity vhodné nejen pro seniory

Udělal jsem si proto bilanci, podle vlastních zkušeností, k čemu může používat počítač osmdesátiletý důchodce. Níže uvádím seznam prací, které jsem začal vykonávat za posledních 15 let. Číslice uvádí, kolik mi tehdy bylo roků:

Věk

65 – Přihlásil jsem se do internetového bankovnictví

70 – Začal jsem hledat jmenovce po internetu

74 – Můj první záznam do Wikipedie – údaje o mé rodné obci Havlovice

75 – Začal jsem telefonovat přes Skype

75 – Začal jsem psát články do internetového portálu Třetí věk

76 – Otevřel jsem si vlastní webové stránky

76 – Zaregistroval jsem se na Facebook

79 – Přihlásil jsem se na Twitter (poskytovatel sociální sítě a mikro blogu)

80 – Přihlásil jsem se na profesionální sociální síť Linkedin

80 – První platba z domova přes internet pomocí platební karty

 

Jiné druhy činností vykonávané pomocí počítačů

  • Hodně se rozšířilo rozesílání různých videoklipů. Někdy jsme tím až zahlceni. Někomu se to však líbí a proto je posílám dalším partnerům..
  • Přihlásil jsem se také do několika průzkumů – vyplňování různých dotazníků, odpovědi na otázky apod. Je to docela zajímavé. Někde za to i platí.
  • Objednal jsem si zasílání výsledků různých průzkumů např. CVVN. Také Google umí upozornit na informace v médiích o vybraných objektech, např. naše město, bývalá firma apod.
  • Koncem roku již několik let sestavuji z množství rodinných fotografií fotoalbum. Nazýváme ho Rodinné událost v uplynulém roce. Z nejlepších obrázků si pak dáváme dělat měsíční nástěnný kalendář. Každý měsíc tak máme v kuchyni někoho milého jako „na návštěvě“.

Vrcholem jsou vlastní webové stránky

Podle mého názoru, jsou jedním z vrcholů práce na počítači, vlastní webové stránky. Nainstaloval jsem si je v 76 letech. Mají název RADY PRO SENIORY http://vohradnik.webnode.cz/. Mělo to tehdy dost velkou odezvu. Překvapivě nejdříve u nejmladší generace. Vnučky se dokonce chlubily u kamarádek, že jejich děda má vlastní web. Některé mě pozvaly i na Facebook. Vnučka Adélka si pak vybrala pro jednu seminární práci na VŠE téma „Internet a senioři“, kde náš web také prezentovala.  S webovými stránkami jsem se dostal dokonce i do několika novin a časopisů. Jak však plyne čas, tak to již dnes  tak výjimečné není.

Pokud vás téma počítačů zajímá, můžete se podívat na celou sérii článků s názvem Počítač v rodině starších seniorů: http://vohradnik.webnode.cz/nase-rady2/pocitac-v-rodine-starsich-senioru/ Překvapilo mě, že největší zájem byl o článek Formátování textu, tabulky a grafy, což je již složitější práce.

Autor: Zdeněk Vohradník.
Foto: S vnučkou po promoci – J. Vohradníková

Příští článek se jmenuje: HRY NA POSÍLENÍ PAMĚTI

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: