Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička peče husičku
Autorka článku: Irena Novotná Husí pečené maso je výborné s knedlíkem i se šouletem. Dědeček si přidával ke knedlíku ještě zbytek bramborového salátu ze štědrovečerní večeře. Babička husu uměla výborně upéci, protože na nic nespěchala a pěkně se držela předpisu, aby byla chutná a dobře propečená. Zkusme to také. |
Pečená martinská husa
Z omyté a očistěné mladé husy vyjmete vnitřní sádlo a dáte na dno pekáče. Husu uvnitř i na povrchu osolte. Na dno pekáče, na sádlo, dejte stonky domácí majoránky a vložte i dovnitř husy. Husu do pekáče položte prsíčky dolů, nahoru položte majoránku, podlijte horkou vodou, přikryjte a dejte do trouby rozpálené na 200 stupňů. Po půlhodině husu otočte, teplotu snížte na 180 stupňů a pečte dalších 30 minut (průběžně podlévejte, polévejte, propichujte tukové polštářky a vypečené sádlo odebírejte). Pak husu naporcujte, dejte zpět do pekáče a další půlhodinu pečte už přikryté. Pekáč odkryjte a za občasného podlévání a polévání tvořte křupavou kůrčičku. Čas pečení ovšem záleží na velikosti a stáří husy.
Babička k huse vařila houskové knedlíky, ale někdy také šoulet po židovsku.
1. Fazole, kroupy i cizrnu necháme nejlépe přes noc nabobtnat2. Pak je uvaříme zvlášť v dostatečném množství vývaru
3. Po uvaření luštěniny scedíme a smícháme, vývar si ponecháme
4. Na zapékací míse nebo pekáči necháme na husím sádle zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli
5. Pekáč stáhneme z ohně a přidáme promíchanou směs, na kostičky nakrájené husá maso, rozetřený česnek, majoránku, sušenou saturejku a mletý pepř, mírně osolíme
6. Vše promícháme, podlijeme menším množstvím teplého vývaru a dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C zapéci na cca 35 minut
7. Potom směs zalijeme trochou výpeku a sádlem z husy a necháme dalších 10-15 minut prohřát!
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet