Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička peče husičku

Publikováno: 24.01.15
Počet zobrazení: 1325
  Autorka článku: Irena Novotná
Husí pečené maso je výborné s knedlíkem i se šouletem. Dědeček si přidával ke knedlíku ještě zbytek bramborového salátu ze štědrovečerní večeře. Babička husu uměla výborně upéci, protože na nic nespěchala a pěkně se držela předpisu, aby byla chutná a dobře propečená. Zkusme to také.

Pečená martinská husa

Z omyté a očistěné mladé husy vyjmete vnitřní sádlo a dáte na dno pekáče. Husu uvnitř i na povrchu osolte. Na dno pekáče, na sádlo, dejte stonky domácí majoránky  a vložte i dovnitř husy. Husu do pekáče položte prsíčky dolů, nahoru položte majoránku, podlijte horkou vodou, přikryjte a dejte do trouby rozpálené na 200 stupňů. Po půlhodině husu otočte, teplotu snížte na 180 stupňů a pečte dalších 30 minut (průběžně podlévejte, polévejte, propichujte tukové polštářky a vypečené sádlo odebírejte). Pak husu naporcujte, dejte zpět do pekáče a další půlhodinu pečte už přikryté. Pekáč odkryjte a za občasného podlévání a polévání tvořte křupavou kůrčičku. Čas pečení ovšem záleží na velikosti a stáří husy.

Babička k huse vařila houskové knedlíky, ale někdy také šoulet po židovsku.

1. Fazole, kroupy i cizrnu necháme nejlépe přes noc nabobtnat2. Pak je uvaříme zvlášť v dostatečném množství vývaru
3. Po uvaření luštěniny scedíme a smícháme, vývar si ponecháme
4. Na zapékací míse nebo pekáči necháme na husím sádle zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli
5. Pekáč stáhneme z ohně a přidáme promíchanou směs, na kostičky nakrájené husá maso, rozetřený česnek, majoránku, sušenou saturejku a mletý pepř, mírně osolíme 
6. Vše promícháme, podlijeme menším množstvím teplého vývaru a dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C zapéci na cca 35 minut

7. Potom směs zalijeme trochou výpeku a sádlem z husy a necháme dalších 10-15 minut prohřát!

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

16.06.2015 14:19  PeTaX

Samozřejmě, knedlík s bramborovým salátem a husička je špičková kombinace. Ověřeno letitou praxí. V nouzi i kuře.

Zanechte komentář: