Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička překvapuje moučníkem

Publikováno: 17.01.15
Počet zobrazení: 1501
  Autorka článku: Irena Novotná
A NYNÍ ZÁVIN JAKO PŘEKVAPENÍ.
Tento závin nezamotáváme, protože by ho těsto neudrželo. Je příliš křehké, ale odhadují, že je to moučník jedna báseň.

Tato starodávná závinová těsta jsou velmi různorodá co do jejich výroby a musí se postupovat podle receptu. Závin totiž musí být jedna báseň! Jinak se kuchařka moc nevyznamená, když se jí nepodaří. Já dělám těsto podle vídeňské tety a taky podle babičky. To babiččino je trochu tužší, málo sladké a tak náplň se musí přisladit. Takovým moučníkem nikoho neurazíte a hodí ke ke každé příležitosti.

 

Já přiznávám, že na závin dávám těsto filo, je zase mírně slané a před pečením ho hustě posypu na nudličky nakrájenými mandlemi. Je to takové univerzální těsto, do kterého se dají dávat i slané náplně.

 

 

Tak, nejdříve těsto: Z půl kila mouky, čtvrt kila másla, s trochou citronové šťávy, 2 žloutků, několik lžic kyselé smetany, ze dvou bílků sněhu se vypracuje těsto. Malá poznámka: u závinů si opravdu dávám na vypracování těsta velmi záležet, to mne naučila babička. Jak se dělají moučníky, tak musí člověk všechno pustit z hlavy a věnovat se jen vaření. Jeden díl toho těsto se rozválí „na stéblo“, tím se myslí tloušťka těsta a pomaže se upraveným tvarohem. U nás bylo zvykem dávat do tvarohu špetičku muškátového květu. Druhá půlka se též tence rozválí, položí se na první, osladí se cukrovou vodou a posype se hustě mandlemi a dá se péci. Obměnou může být, že se místo tvarohu dají na první těsto jablka s cukrem a utlučenými mandlemi, se čtyřmi dkg sultánkami, skořice, hřebíček a přikryje se druhým těstem a dá se péci. Doporučuje – prudce péci. Pak se moučník nakrájí na čtverce a pěkně naskládá na podnos. Já ještě před tím, než jablka dávám do těsta nebo na těsto, je promíchám buď s mletými ořechy, nebo strouhankou. Ale to jak si každý přeje. Myslím, že na podzim bych ořechům dala rozhodně přednost. Kdo je snese, ať si dává, je v nich hodně důležitých látek na posílení organismu.

 

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: