Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička překvapuje moučníkem
Autorka článku: Irena Novotná A NYNÍ ZÁVIN JAKO PŘEKVAPENÍ. Tento závin nezamotáváme, protože by ho těsto neudrželo. Je příliš křehké, ale odhadují, že je to moučník jedna báseň. |
Tato starodávná závinová těsta jsou velmi různorodá co do jejich výroby a musí se postupovat podle receptu. Závin totiž musí být jedna báseň! Jinak se kuchařka moc nevyznamená, když se jí nepodaří. Já dělám těsto podle vídeňské tety a taky podle babičky. To babiččino je trochu tužší, málo sladké a tak náplň se musí přisladit. Takovým moučníkem nikoho neurazíte a hodí ke ke každé příležitosti.
Já přiznávám, že na závin dávám těsto filo, je zase mírně slané a před pečením ho hustě posypu na nudličky nakrájenými mandlemi. Je to takové univerzální těsto, do kterého se dají dávat i slané náplně.
Tak, nejdříve těsto: Z půl kila mouky, čtvrt kila másla, s trochou citronové šťávy, 2 žloutků, několik lžic kyselé smetany, ze dvou bílků sněhu se vypracuje těsto. Malá poznámka: u závinů si opravdu dávám na vypracování těsta velmi záležet, to mne naučila babička. Jak se dělají moučníky, tak musí člověk všechno pustit z hlavy a věnovat se jen vaření. Jeden díl toho těsto se rozválí „na stéblo“, tím se myslí tloušťka těsta a pomaže se upraveným tvarohem. U nás bylo zvykem dávat do tvarohu špetičku muškátového květu. Druhá půlka se též tence rozválí, položí se na první, osladí se cukrovou vodou a posype se hustě mandlemi a dá se péci. Obměnou může být, že se místo tvarohu dají na první těsto jablka s cukrem a utlučenými mandlemi, se čtyřmi dkg sultánkami, skořice, hřebíček a přikryje se druhým těstem a dá se péci. Doporučuje – prudce péci. Pak se moučník nakrájí na čtverce a pěkně naskládá na podnos. Já ještě před tím, než jablka dávám do těsta nebo na těsto, je promíchám buď s mletými ořechy, nebo strouhankou. Ale to jak si každý přeje. Myslím, že na podzim bych ořechům dala rozhodně přednost. Kdo je snese, ať si dává, je v nich hodně důležitých látek na posílení organismu.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet