Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička to umí dobře se zelím
Autorka článku: Irena Novotná ZELNÉ ZÁVITKY. Zelné závitky se jedí ve všech koutech světa. Židé a Arabové rádi přikládají česnek. Do závitků přidávají i skopové maso. |
Potřebujeme:
- 800 g masa (hovězí a vepřové), umeleme
- 2 menší cibule
- 2 vejce
- 2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
- 1 lžíce kopru
- 1/2 šálku rozpuštěného másla
- 1/2 šálku rýže
- 1/2-1 kg hlávka zelí
Na omáčku:
1-2 citróny
1 lžíce kukuřičné nebo polohrubé pšeničné mouky
1 šálek studeného mléka
1 šálek vydušené šťávy
Postup přípravy:
- Hlávku zelí opatrně rozebereme na jednotlivé listy, které spaříme v dostatku horké vody a rozprostřeme na desku nebo mísu – větší listy překrojíme.
- Mleté maso důkladně promícháme s dobře propláchnutou rýží, cibulkou, petrželkou, koprem, bílky, solí a pepřem
- Lžičkou pak trochu směsi klademe na okraj zelných listů, stočíme je do válečku, okraje listů, tj. konce válečků, přehneme dovnitř.
- Naplněné válečky klademe těsně vedle sebe do hlubšího kastrolu, jehož předtím posypeme zelnými odřezky.
- Osolíme, opepříme, podlijeme rozpuštěným máslem a horkou vodou, až jsou závitky zcela ponořené.
- Zatížíme obráceným talířem a ještě pokličkou a vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu, až se voda téměř vpije a vypaří.
- Na dně zůstane hustá šťáva, kterou slijeme do hrnečku.
- Mezitím připravíme omáčku a závitky opět zalijeme.
- Necháme je asi dvakrát přejít varem.
- Podáváme nejlépe s bílým chlebem a rajčatovým salátem.
Příprava omáčky:
- Mouku smícháme se šálkem mléka.
- Našleháme žloutky a pomalu do nich vmícháme šťávu z citrónů, mléko, mouku a nakonec vychladlou šťávu.
Salát ze zelí podle turecké kuchyně
Salát ze zelí z následující receptu je vynikající a já jsem k němu jedla rýži s praženými mandlemi. Turci mají, podle mého názoru „plechové žaludky“ takže tento pokrm jedí i bez přílohy. V každém případě neškodí ho zkusit ochutnat. Zvláště ti, kteří drží redukční dietu, pro ně je to blahodárné, jen bych vynechala jíšku …
Potřebujeme:
- 200 g bílého zelí, nastrouhané
- 200 g mrkve, nastrouhané
- 2 kostky masoxu
- 250 ml vody
- petrželová nať na posypání
Na jíšku:
- 50 g másla
- 250 ml mléka
- 15 g hladké mouky
Postup přípravy:
- Hrubě nastrouhané zelí a mrkev uvaříme ve vodě s masoxem doměkka.
- Rozmixujeme, osolíme a zahustíme světlou jíškou připravenou z mouky másla a mléka.
- Doplníme objem na 1,3 litry, krátce povaříme, přidáme mletý muškátový květ, drobně sekanou petrželkou a podáváme.
Sarma
Sarma je v naší rodině obecně oblíbené jídlo a nedá velkou práci. Výsledek je však výborný, pokud nemáte problémy s trávicím traktem. Za dietní jídlo bych sarmu rozhodně nepovažovala.
Suroviny:
- 1 hlávka zelí
- 1 kg mletého masa
- 1 lžíce krup
- 20 g soli
- pepř
- mletá paprika
Postup přípravy:
- Hlávku zelí rozebereme na listy, hrubší listy se ořežeme.
- Připravíme mleté maso k plnění do těchto listů.
- Na 1 kg masa přidáme jednu lžíci ječných krup a asi 20 g soli, dále mletou papriku a pepř podle chuti.
- Pořádně promícháme a potom naplníme zelné listy.
- Hezky je svineme kolem masa a na obou koncích stlačíme, aby náplň při vaření nevytekla.
- Na dno hrnce dáme vrstvu kyselého zelí, na ně rozložíme zelné závitky a znovu dáme trochu kyselého zelí atd.
- Jako poslední vrstvu vždy dáváme nakrájené kyselé zelí.
- Vše posypeme paprikou a pak podlijeme vodou tak, aby byla násada akorát zakryta.
- Kroupy vsáknou hodně vody a závitky pak pěkně nabudou.
- Aby se nám závitky varem nerozmotaly, přikryjeme je otočeným talířkem, který zatížíme buď těžítkem, nebo menším hrncem s vodou. Takto připravený hrnec zalijeme vodou a dáme vařit na mírném ohni cca na hodinu a půl. Těsně před dokončením odstraníme talířek i těžítko a dochutíme sarmu octem.
Sarma se podává jako sváteční jídlo na pravoslavné vánoce. Samozřejmě, že celý Balkán se s vámi bude dohadovat, jaká je nejlepší, protože každý má svou tajnou recepturu, ale vy si ji udělejte po svém. Experimentujte, určitě přijedete na to, co vám bude chutnat nejlépe.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet