Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička to umí dobře se zelím

Publikováno: 3.01.15
Počet zobrazení: 1391
  Autorka článku: Irena Novotná
ZELNÉ ZÁVITKY.
Zelné závitky se jedí ve všech koutech světa. Židé a Arabové rádi přikládají česnek. Do závitků přidávají i skopové maso.

Potřebujeme:

  • 800 g masa (hovězí a vepřové), umeleme
  • 2 menší cibule
  • 2 vejce
  • 2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
  • 1 lžíce kopru
  • 1/2 šálku rozpuštěného másla
  • 1/2 šálku rýže
  • 1/2-1 kg hlávka zelí

Na omáčku:

1-2 citróny

1 lžíce kukuřičné nebo polohrubé pšeničné mouky

1 šálek studeného mléka

1 šálek vydušené šťávy

Postup přípravy:

  • Hlávku zelí opatrně rozebereme na jednotlivé listy, které spaříme v dostatku horké vody a rozprostřeme na desku nebo mísu – větší listy překrojíme.
  • Mleté maso důkladně promícháme s dobře propláchnutou rýží, cibulkou, petrželkou, koprem, bílky, solí a pepřem
  • Lžičkou pak trochu směsi klademe na okraj zelných listů, stočíme je do válečku, okraje listů, tj. konce válečků, přehneme dovnitř.
  • Naplněné válečky klademe těsně vedle sebe do hlubšího kastrolu, jehož předtím posypeme zelnými odřezky.
  • Osolíme, opepříme, podlijeme rozpuštěným máslem a horkou vodou, až jsou závitky zcela ponořené.
  • Zatížíme obráceným talířem a ještě pokličkou a vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu, až se voda téměř vpije a vypaří.
  • Na dně zůstane hustá šťáva, kterou slijeme do hrnečku.
  • Mezitím připravíme omáčku a závitky opět zalijeme.
  • Necháme je asi dvakrát přejít varem.
  • Podáváme nejlépe s bílým chlebem a rajčatovým salátem.

Příprava omáčky:

  • Mouku smícháme se šálkem mléka.
  • Našleháme žloutky a pomalu do nich vmícháme šťávu z citrónů, mléko, mouku a nakonec vychladlou šťávu.

 

 

 

 

 

 

Salát ze zelí podle turecké kuchyně

Salát ze zelí z následující receptu je vynikající a já jsem k němu jedla rýži s praženými mandlemi. Turci mají, podle mého názoru „plechové žaludky“ takže tento pokrm jedí i bez přílohy. V každém případě neškodí ho zkusit ochutnat. Zvláště ti, kteří drží redukční dietu, pro ně je to blahodárné, jen bych vynechala jíšku …

Potřebujeme:

  • 200 g bílého zelí, nastrouhané
  • 200 g mrkve, nastrouhané
  • 2 kostky masoxu
  • 250 ml vody
  • petrželová nať na posypání

Na jíšku:

  • 50 g másla
  • 250 ml mléka
  • 15 g hladké mouky

Postup přípravy:

  • Hrubě nastrouhané zelí a mrkev uvaříme ve vodě s masoxem doměkka.
  • Rozmixujeme, osolíme a zahustíme světlou jíškou připravenou z mouky másla a mléka.
  • Doplníme objem na 1,3 litry, krátce povaříme, přidáme mletý muškátový květ, drobně sekanou petrželkou a podáváme.

 

Sarma

 

Sarma je v naší rodině obecně oblíbené jídlo a nedá velkou práci. Výsledek je však výborný, pokud nemáte problémy s trávicím traktem. Za dietní jídlo bych sarmu rozhodně nepovažovala.

 

Suroviny:

  • 1 hlávka zelí
  • 1 kg mletého masa
  • 1 lžíce krup
  • 20 g soli
  • pepř
  • mletá paprika

Postup přípravy:

  • Hlávku zelí rozebereme na listy, hrubší listy se ořežeme.
  • Připravíme mleté maso k plnění do těchto listů.
  • Na 1 kg masa přidáme jednu lžíci ječných krup a asi 20 g soli, dále mletou papriku a pepř podle chuti.
  • Pořádně promícháme a potom naplníme zelné listy.
  • Hezky je svineme kolem masa a na obou koncích stlačíme, aby náplň při vaření nevytekla.
  • Na dno hrnce dáme vrstvu kyselého zelí, na ně rozložíme zelné závitky a znovu dáme trochu kyselého zelí atd.
  • Jako poslední vrstvu vždy dáváme nakrájené kyselé zelí.
  • Vše posypeme paprikou a pak podlijeme vodou tak, aby byla násada akorát zakryta.
  • Kroupy vsáknou hodně vody a závitky pak pěkně nabudou.
  • Aby se nám závitky varem nerozmotaly, přikryjeme je otočeným talířkem, který zatížíme buď těžítkem, nebo menším hrncem s vodou. Takto připravený hrnec zalijeme vodou a dáme vařit na mírném ohni cca na hodinu a půl. Těsně před dokončením odstraníme talířek i těžítko a dochutíme sarmu octem.

 

Sarma se podává jako sváteční jídlo na pravoslavné vánoce. Samozřejmě, že celý Balkán se s vámi bude dohadovat, jaká je nejlepší, protože každý má svou tajnou recepturu, ale vy si ji udělejte po svém. Experimentujte, určitě přijedete na to, co vám bude chutnat nejlépe.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: