Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Důchodce a duchovní život – Křížovka

Publikováno: 7.01.15
Počet zobrazení: 1527
Autor článku: František Benda
Jedna z nejznámějších hádanek je tak rozšířená, že nepotřebuje žádné podrobnější vysvětlování.

Kromě geniální myšlenky křížit spolu vybraná slova ale musíme také obdivovat bohatost jazyka, který dokáže k danému účelu vždy nabídnout potřebné slovo. Její luštění přináší kromě pomůcky k zabíjení času a odvrácení nudy také bezesporný užitek při procvičování paměti a rozšiřování slovní zásoby.

Dokonce i zcela jednoduchá křížovka představuje ucelený svět, ve kterém se jednotlivé komponenty smysluplně doplňují. I nejnepatrnější částečka, jedno jediné přidané nebo odstraněné písmenko dokáže celou její stavbu pobořit.

Ti, kteří se snaží uvažovat v co nejširším měřítku, z toho snadno vyvozují, že i náš svět, potažmo snad i celý vesmír, tvoří podobně uzavřený celek, kde každá – i ta zdánlivě nepatrná – částečka má své nezastupitelné místo.

Pro zachování celistvosti křížovky není možno do ní nějak necitlivě zasahovat. Jestliže například slovo matka kříži slovo látka, a my je změníme na maska, změní se i křížící slovo na láska – nic se vlastně nestane. Pouze bude nutno změnit legendu. Kdyby ale byl křížícím slovem výraz třeba výtka, nastal by chaos. Pokud by měl být zachován charakter křížovky, bylo by nutno pozměnit okolí tohoto nového slova, což by mělo za následek nutnost dalších a dalších změn.

Není vyloučeno, že by se to povedlo. Zručný a zkušený autor křížovek by si s tím jistě poradil. Ale to by už vznikla docela jiná křížovka, od té předcházející naprosto odlišná, která by s tou původní měla podobné jen to první slovo

Náš život se od právě uvedeného vzoru příliš neliší. Osud nám předkládá jakási základní slova, a my k nim vyhledáváme vhodné doplňky, aby naše jednání bylo smysluplné. Většinou se nám to docela daří, i když občas musíme požádat o radu ve slovníku nebo použít slovo ne právě často frekventované.

Složitější situace nastane, jestliže do našeho již harmonicky vyladěného útvaru zasáhne jakási vyšší moc, která bezohledně a násilně nám něco pozmění. Nemusí to ani být celé slovo, zřejmě mnohdy stačí změnit jedno jediné písmenko. My se pak musíme snažit zdůvodnit tuto změnu odpovídající legendou.

Chceme-li zachovat vnitřní provázanost a nepoužívat neobvyklé a neběžné výrazy, může nám to dát mnoho starostí, a také to může dost dlouho trvat.

Dokonce ani není vyloučeno, že veškeré úsilí o obnovu vyjde nazmar a celá stavba se zhroutí v naprostém fiasku. Příliš narušená základní konstrukce se už nedá zachránit, takže nezbývá než jí ustlat v odpadkovém koši a pokusit se začít znovu.

Košatost jazyka naštěstí často nabízí více možností pro dosazování do hledaných matric, takže obdobně ani v případě životních nezdarů nemusí být hned vše ztraceno. Rozdíl je pouze v tom, že v jednom případě jde o hru, kdežto druhý případ zasahuje citlivě do našeho života. Je však snad málo tvrzení, že život je vlastně také pouze hra, jenomže ve velkém stylu?

Záleží zřejmě pouze na naší rozvaze či velkomyslnosti, jak budeme přicházející situace hodnotit. Těch možností je povícero a jejich výběr a volba se řídí naším životním zaměřením. Jinak řeší životní situace lehkomyslný světák, jinak jednoduchý, nenáročný človíček a zcela jinak ten, kdo nahlíží do hlubin lidské mysli.
Ať ten, či onen, nakonec se všichni musí držet při zemi a řešit situaci v rámci daných možností a současné doby. Požadavky křížovky jsou neúprosné.

Dokonce zdá-li se situace spíš beznadějná, doporučují ti, kterým věříme, že mají zkušený nadhled, že nikdy není nic docela ztraceno, že v klidu a pokoře se dá ono vhodné slůvko vždy najít. Za harmonický výsledek se pak považuje nakupení slov lahodných, povzbuzujících, všeobecně známých a snadno dostupných. Mnohé příklady dokládají, že tak velký problém je nalézt to zase není.

Nestojí tedy za to se o něco pokusit také? Vždyť naše mateřština nás k tomu svou nesmírnou zásobou přímo vybízí. A což teprve život!

Takže s chutí do toho!

Autor: František Benda, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: