Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Nepostradatelný vitamin C
Autor článku: Tomáš Iľko Vitamin C je jednou z nejdůležitějších látek, které náš organismus potřebuje ke správnému fungování, a jeho dostatečný přísun může pomoci předcházet celé řadě onemocnění nebo urychlit jejich léčbu. |
Vitamin C byl poprvé izolován ve 20. letech 20. století maďarským biochemikem a laureátem Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství z roku 1937 Albertem Szent-Györgyim, a to pod názvem kyselina hexuronická. Na konci 30. let minulého století pak sir Walter Norman Haworth z Birminghamské univerzity, držitel Nobelovy ceny za chemii z roku 1937, dokázal jako první určit chemickou strukturu vitaminu C a vyrobit ho syntetickou cestou. Vitamin C je pro funkci našeho organismu nezbytný (esenciální) a je nenahraditelnou součástí naší denní stravy. Díky biotechnologické výrobě vitaminu C můžeme naše tělo zásobit také jeho užíváním ve formě doplňků stravy.
„Vitamin C lidský organismus potřebuje zejména tehdy, je-li vystaven fyzickému stresu nebo virové infekci. Denní dávka pro zdravého dospělého člověka je cca 60 až 100 mg, může být ovšem zvýšena až na 1–2 g u dospělých i dětí s chřipkovými symptomy, sportovců či během pobytu v extremních klimatických podmínkách,“ říká MUDr. Vilím Šimánek, DrSc., a dodává: „Dostatečný příjem vitaminu C pak zajistíme nejen konzumací ovoce a zeleniny, ale také kvalitními doplňky stravy.“
5 základních faktů o vitaminu C a jeho vlivu na lidský organismus
Vitamin C přispívá:• K normální funkci imunitního systému
• K ochraně buněk před oxidačnim stresem (nerovnováha mezi tvorbou reaktivních forem kyslíku, jinak též kyslíkovými radikály, schopností organismu rychle odbourávat a detoxikovat reaktivní meziprodukty)
• Ke snížení míry únavy a vyčerpání
• K regeneraci redukované formy vitaminu E (vitamin E chrání buněčnou membránu před poškozením kyslíkovými radikály)
• Zvyšuje vstřebávání železa
Kde najdeme nejvíce vitaminu C?
Z rostlinných zdrojů je na vitamin C velmi bohatý šípek, rakytník, dále pak citrusové plody (limetka, citron, pomeranč, grapefruit), papája, cibuloviny, brokolice, papriky, černý rybíz, jahody, rajčata, květák, špenát, kiwi, brusinky, ale také brambory a kyselé zelí. V případě, že je ve vašem jídelníčku nedostatek ovoce a zeleniny, můžete vitamin C získat užíváním doplňků stravy s jeho obsahem. Těch existuje na trhu celá řada. Před jejich pravidelným užíváním je vždy vhodné poradit se s lékařem nebo lékárníkem.
Autor: Tomáš Iľko, Foto: Internet