Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička peče a překvapuje: Masové rolády

Publikováno: 11.04.15
Počet zobrazení: 4272
  Autorka článku: Irena Novotná
Masové rolády jsou oblíbeným pokrmem. Dají se jíst na studeno nebo teplé, s různými přílohami. Výhodou je, že můžeme při jejich přípravě pustit fantazii na procházku a vymýšlet si různé kombinace náplní. Někteří mají rádi tučnější náplně, jiní zase spíš rádi přidají zeleninu.

ZÁKLADNÍ ROLÁDA – INGREDIENCE

 

50 dkg mletého masa mix
2 housky
šálek mléka
sůl
pepř
4 stroužky česneku (případně množství podle libosti)
½ lžičky drceného kmínu
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
1 vejce
Náplň:
25 – 30 dkg kuřecích řízků (mohou být i vepřové)
10 dkg šunky
10 dkg žampiónů
1 PL lžíce másla
2 vejce

Postup:

Do masa přidáme sůl, pepř, kmín, česnek, rozmočené housky, vejce, hl. mouku a promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou. Poté z něj na mikrotenové fólii rozválíme obdélníkový plát, pokryjeme tenkými plátky masa, osolíme, potřeme česnek (1 stroužek). Maso pokryjeme šunkou a smaženými žampióny nakrájené na plátky, lehce osolených a opečených na másle s vejci. Pomocí fólie sekanou svineme, trochu smáčkneme, aby v ní nebyly vzduchové mezery. Pečeme na oleji nebo jen podlijeme vodou. Pečeme pomalu, aby se propeklo maso. Ke konci přidáme teplotu, aby se vytvořila kůrčička.

 

 

DALŠÍ ROLÁDA TAKÉ S HERMELÍNEM

 

Suroviny:

Mleté maso, vejce, sůl, pepř, česnek, strouhanka, majoránka, párek, hořčice, sladkokyselá okurka, hermelín.

Postup:

Maso si ochutíme, jako na sekanou. Pomocí potravinářské folie vyválíme plát, potřeme hořčicí, dáme na proužky nakrájený párek a okurku a poklademe plátky hermelínu. Opět za pomoci folie stočíme do rolády. Posypeme strouhankou a dáme do pekáčku, podlijme vodou a pečeme. Příloha třeba bramborová kaše, vynikající je i studená jen tak na zakousnutí s chlebem.

 

 

 

ROLÁDA S ČERVENOU KAPIÍ A OKURKOU

 

Suroviny:

500g mletého masa (vepřové a hovězí)
2 vejce,

2 lžíce strouhanky

3 str.česneku
1cibule, majoránka, sůl, pepř
tuk na smažení a vymazání formy
Náplň:
4vejce, 2 nožičky párků, 1 červená kapie a 1 sterilovaná okurka.

Postup:

Cibuli na jemno nakrájíme a osmažíme. K masu přidáme 2 vejce, strouhanku, česnek se solí, majoránku, pepř a osmaženou cibulku. Vše promícháme. Vejce usmažíme. Hmotu rozválíme na plát. Pak ho potřete usmaženými vejci, do středu dejte párky, kapii a okurku. Zaviňte do rolády, vložte do pekáčku vymazaného olejem a dejte péct do vyhřáté trouby. Příloha bramborová kaše, brambory.

 

 

Můžete si, milé babičky, zkusit i překvapit s masovou bábovkou. Je efektní a vaši stolovníci budou překvapeni.

 

BÁBOVKA Z MLETÉHO MASA S TYMIÁNEM

Suroviny:

500 g mleté maso mix
2 vejce
4 vejce natvrdo
2 rohlíky namočené v mléce
sůl, pepř, česnek, tymián, kmín
1 cibule
máslo a strouhanka na vysypání formy

Postup:

V míse smícháme maso, nakrájenou cibuli, koření, vejce a namočené rohlíky. Pokud je hmota moc řídká, dohustíme strouhankou. Vymažeme si bábovkovou formu máslem, nebo sádlem a vysypeme strouhankou. Na dno formy dáme ½ masové směsi, vložíme na tvrdo uvařená vejce a zakryjeme 2. ½ masa. Ve vyhřáté troubě pečeme do růžova cca hodinu.

 

 

Nejen v bábovkové formě, ale také v srnčím hřbetu můžete překvapit originální sekanou.

 

SEKANÁ V SRNČÍM HŘBETU, ANEB CO DŮM DAL

Tato sekaná je vhodná pro případ, když se vám přihlásí vaše vnoučata, že za dvě hodiny přijedou. A tak máte dost času, abyste je přívítaly originálním pohoštěním.

Suroviny:

mleté maso, koření dle chutí, 2 vajíčka, lž. Hrubé mouky, tvrdý sýr, a co dům dal

 

 

Postup:

Maso okořeníme, vymažeme formu a v tloušťce 1 cm dáme 2/3 sekané, 2 vejce dáme do hrnečku, přidáme nastrouhaný sýr a 1 lž. Hr. Mouky, toto vylijeme na maso a „co dům dal“ utopíme ve vajíčku – párek, barevné papriky, hrášek, kukuřice, nebo kolečka salámu a navrch dáme zbytek sekané. Celé pečeme asi 1 hod. a bez problémů vytáhne z formy, nakrájí a podává s obvyklými přílohami. Těmi přílohami mohou být celozrnné rohlíky nebo šťouchané brambory, ale i těstoviny.

 

 Už jste někdy zkoušely sekanou v županu? Je to docela rychlé pohoštění a určitě se jako příloha hodí nakrájený chleba na tenké plátky nebo opečené plátky z rohlíků.  

 

 

SEKANÁ V ŽUPANU

Suroviny:

75 dkg vepřového plecka
2 žemle, hrneček mléka
1 cibule
3 stroužky česneku
strouhanka, 2 vajíčka, 1 lž. Hl. mouky, sůl, pepř
1 listové těsto

Postup:

Žemle nakrájíme a namočíme. Maso umeleme s cibulí a česnekem, přidáme vejce, 1 lž. Mouky, sůl, pepř a housku. Zamícháme, můžeme přidat strouhanku. Těsto rozválíme a zabalíme do něho směs. Můžeme kousky těsta ozdobit a pak rozšleháme vajíčko a potřeme navrch zabalené sekané. Pečeme asi 40 min., když povrch hodně zčervená, přikryjeme ho alobalem. Sekaná je výborná i studená.

 

Můžete si vymyslet nejrůznější přílohy, které mají vaši milí stolovníci rádi. 

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: