Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička peče a překvapuje: Masové rolády
Autorka článku: Irena Novotná Masové rolády jsou oblíbeným pokrmem. Dají se jíst na studeno nebo teplé, s různými přílohami. Výhodou je, že můžeme při jejich přípravě pustit fantazii na procházku a vymýšlet si různé kombinace náplní. Někteří mají rádi tučnější náplně, jiní zase spíš rádi přidají zeleninu. |
ZÁKLADNÍ ROLÁDA – INGREDIENCE
50 dkg mletého masa mix
2 housky
šálek mléka
sůl
pepř
4 stroužky česneku (případně množství podle libosti)
½ lžičky drceného kmínu
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
1 vejce
Náplň:
25 – 30 dkg kuřecích řízků (mohou být i vepřové)
10 dkg šunky
10 dkg žampiónů
1 PL lžíce másla
2 vejce
Postup:
Do masa přidáme sůl, pepř, kmín, česnek, rozmočené housky, vejce, hl. mouku a promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou. Poté z něj na mikrotenové fólii rozválíme obdélníkový plát, pokryjeme tenkými plátky masa, osolíme, potřeme česnek (1 stroužek). Maso pokryjeme šunkou a smaženými žampióny nakrájené na plátky, lehce osolených a opečených na másle s vejci. Pomocí fólie sekanou svineme, trochu smáčkneme, aby v ní nebyly vzduchové mezery. Pečeme na oleji nebo jen podlijeme vodou. Pečeme pomalu, aby se propeklo maso. Ke konci přidáme teplotu, aby se vytvořila kůrčička.
DALŠÍ ROLÁDA TAKÉ S HERMELÍNEM
Suroviny:
Mleté maso, vejce, sůl, pepř, česnek, strouhanka, majoránka, párek, hořčice, sladkokyselá okurka, hermelín.
Postup:
Maso si ochutíme, jako na sekanou. Pomocí potravinářské folie vyválíme plát, potřeme hořčicí, dáme na proužky nakrájený párek a okurku a poklademe plátky hermelínu. Opět za pomoci folie stočíme do rolády. Posypeme strouhankou a dáme do pekáčku, podlijme vodou a pečeme. Příloha třeba bramborová kaše, vynikající je i studená jen tak na zakousnutí s chlebem.
ROLÁDA S ČERVENOU KAPIÍ A OKURKOU
Suroviny:
500g mletého masa (vepřové a hovězí)
2 vejce,
2 lžíce strouhanky
3 str.česneku
1cibule, majoránka, sůl, pepř
tuk na smažení a vymazání formy
Náplň:
4vejce, 2 nožičky párků, 1 červená kapie a 1 sterilovaná okurka.
Postup:
Cibuli na jemno nakrájíme a osmažíme. K masu přidáme 2 vejce, strouhanku, česnek se solí, majoránku, pepř a osmaženou cibulku. Vše promícháme. Vejce usmažíme. Hmotu rozválíme na plát. Pak ho potřete usmaženými vejci, do středu dejte párky, kapii a okurku. Zaviňte do rolády, vložte do pekáčku vymazaného olejem a dejte péct do vyhřáté trouby. Příloha bramborová kaše, brambory.
Můžete si, milé babičky, zkusit i překvapit s masovou bábovkou. Je efektní a vaši stolovníci budou překvapeni.
BÁBOVKA Z MLETÉHO MASA S TYMIÁNEM
Suroviny:
500 g mleté maso mix
2 vejce
4 vejce natvrdo
2 rohlíky namočené v mléce
sůl, pepř, česnek, tymián, kmín
1 cibule
máslo a strouhanka na vysypání formy
Postup:
V míse smícháme maso, nakrájenou cibuli, koření, vejce a namočené rohlíky. Pokud je hmota moc řídká, dohustíme strouhankou. Vymažeme si bábovkovou formu máslem, nebo sádlem a vysypeme strouhankou. Na dno formy dáme ½ masové směsi, vložíme na tvrdo uvařená vejce a zakryjeme 2. ½ masa. Ve vyhřáté troubě pečeme do růžova cca hodinu.
Nejen v bábovkové formě, ale také v srnčím hřbetu můžete překvapit originální sekanou.
SEKANÁ V SRNČÍM HŘBETU, ANEB CO DŮM DAL
Tato sekaná je vhodná pro případ, když se vám přihlásí vaše vnoučata, že za dvě hodiny přijedou. A tak máte dost času, abyste je přívítaly originálním pohoštěním.
Suroviny:
mleté maso, koření dle chutí, 2 vajíčka, lž. Hrubé mouky, tvrdý sýr, a co dům dal
Postup:
Maso okořeníme, vymažeme formu a v tloušťce 1 cm dáme 2/3 sekané, 2 vejce dáme do hrnečku, přidáme nastrouhaný sýr a 1 lž. Hr. Mouky, toto vylijeme na maso a „co dům dal“ utopíme ve vajíčku – párek, barevné papriky, hrášek, kukuřice, nebo kolečka salámu a navrch dáme zbytek sekané. Celé pečeme asi 1 hod. a bez problémů vytáhne z formy, nakrájí a podává s obvyklými přílohami. Těmi přílohami mohou být celozrnné rohlíky nebo šťouchané brambory, ale i těstoviny.
Už jste někdy zkoušely sekanou v županu? Je to docela rychlé pohoštění a určitě se jako příloha hodí nakrájený chleba na tenké plátky nebo opečené plátky z rohlíků.
SEKANÁ V ŽUPANU
Suroviny:
75 dkg vepřového plecka
2 žemle, hrneček mléka
1 cibule
3 stroužky česneku
strouhanka, 2 vajíčka, 1 lž. Hl. mouky, sůl, pepř
1 listové těsto
Postup:
Žemle nakrájíme a namočíme. Maso umeleme s cibulí a česnekem, přidáme vejce, 1 lž. Mouky, sůl, pepř a housku. Zamícháme, můžeme přidat strouhanku. Těsto rozválíme a zabalíme do něho směs. Můžeme kousky těsta ozdobit a pak rozšleháme vajíčko a potřeme navrch zabalené sekané. Pečeme asi 40 min., když povrch hodně zčervená, přikryjeme ho alobalem. Sekaná je výborná i studená.
Můžete si vymyslet nejrůznější přílohy, které mají vaši milí stolovníci rádi.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet