Dnes je 23.11.2024, Svátek má Klement, zítra Emílie

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Strava snižuje riziko infarktu a mrtvice

Publikováno: 3.09.15
Počet zobrazení: 1460
  Autor: Eva Wolfová
Nová studie prověřila výživová doporučení pro současnu Velkou Británii. Potvrdila, že pestrá vyvážená strava může snížit riziko infarktu a mozkové mrtvice až o třetinu.

Studii londýnské King’s College publikoval nedávno časopis American Journal of Clinical Nutrition.

 

„Dodržování současných výživových doporučení, která vyžadují změnu charakteru stravování z tradiční britské stravy s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, soli a cukru, nízkým příjmem vlákniny, tučných ryb, ovoce a zeleniny, by pomohlo výrazně snížit riziko infarktu a mrtvice. Je důležité si uvědomit, že infarkt a mrtvice se nejčastěji vyskytují u osob, které nemají identifikováno vysoké riziko,“ komentuje výsledky studie její spoluautor profesor Tom Sanders.

 

Přidat ryby, ubrat cukr a živočišné tuky

 

Do studie se zapojilo 162 zdravých Britů ve věku 40-70 let. Po dobu 12 týdnů se stravovali podle aktuálních anglických výživových doporučení. Do jídelníčku zařadili alespoň jedenkrát týdně tučné ryby, zvýšili konzumaci ovoce a zeleniny a nahradili obiloviny z bílé mouky jejich celozrnnými variantami. Mléčné výrobky a maso s vysokým podílem tuku nahradili za varianty s nízkým obsahem tuku a celkově omezili příjem přidaného cukru a soli. Například nahradili dorty a cukroví ovocem a ořechy. Na vaření používali olej s vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin a do jídelníčku zařadili margarín s nižším obsahem nasycených mastných kyselin a bez trans mastných kyselin.

 

Kontrolní skupina dostávala k tradiční britské stravě máslo s nižším obsahem tuku a na vaření upravený palmový olej – oba produkty s vyšším obsahem nasycených mastných kyselin než u skupiny s nutričně vyváženou stravou.

 

Menší hmotnost, užší pas, nižší tlak

 

Závěry přinesla studie na základě dotazníku spotřeby jednotlivých potravin, kterou doplnila analýza řady parametrů v moči a krvi.

 

Po dvanácti týdnech se ve skupině s upravenou stravou snížila tělesná hmotnost průměrně o 1,3 kg, zatímco v kontrolní skupině se zvýšila o 0,6 kg. Úprava jídelníčku měla vliv i na tělesné rozměry. Obvod pasu byl o 1,7 cm nižší ve skupině s nutričně vyváženou stravou ve srovnání s kontrolní skupinou. Významný rozdíl vznikl i v hladině krevního tlaku.

 

„Zdraví muži a ženy ve věku od 40 let, kteří přizpůsobí své každodenní stravovací návyky současným anglickým výživovým doporučením, mohou snížit riziko srdečních onemocnění až o třetinu,“ komentuje výsledky studie doc. Ing. Jiří Brát, CSc., odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.

 

Češi by dopadli podobně

 

Česká republika je na tom z hlediska příjmu rizikových živin obdobně jako Velká Británie. Nasycené mastné kyseliny a sůl konzumujeme ještě ve větším nadbytku. Doporučená denní konzumace nasycených mastných kyselin je 20 g, ve skutečnosti přijímáme zhruba 34 g. Optimální konzumace soli je 5 g denně, v Čechách si však dopřáváme 13 – 14 g za den. Příjem ovoce, zeleniny a ryb je oproti tomu nedostatečný a neodpovídá současným doporučeným dávkám.

 

Potraviny, které Češi konzumují nejčastěji, jsou bohaté na živočišné tuky a sůl. Naopak jim chybí vláknina a nenasycené mastné kyseliny z ryb a rostlinných zdrojů. Takový jídelníček je často příčinou řady onemocnění,“ upozorňuje MUDr. Martina Vaclová, Ph.D., z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

 

Výsledky studie potvrzují, že je nutné věnovat pozornost všem rizikovým živinám – soli, přidanému cukru, nasyceným a trans mastným kyselinám. Zároveň tak studie vyvrací informace, že negativní vliv na zdraví má spíše nadmíra sacharidů než tuků.

Foto a zdroj: Eva Wolfová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: