Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Recepty nejen pro babičky
Autor: Irena Novotná Milé babičky, určitě už máte po létě stráveném na zahrádce a v přírodě více času na vaření a pečení, zkuste se tedy inspirovat našimi recepty. |
KNEDLÍKY
Jak se knedlíky mají dělat
Takže půl kg mouky v míse osolíme 1 rovnou lžící soli, zaděláme 1/4 litrem vlahé vody a trochou mléka, zakverláme 1 nebo 2 žloutky,v řidší těsto, hodně vytloukáme, až jde těsto od vařečky a tvoří bubliny. Pak je necháme 1 hodinu stát, potom vmícháme 4 – 5 na kostičky rozkrájených housek, dobře zamícháme a necháme těsto odpočinout. Asi za 1/2 hodiny dáme je na vál moukou posypaný, rozdělíme na 4 díly, které v šišky zlehka sválíme, a do vařící osolené vody vhodíme. Vaříme prudčeji 25 až 30 minut. Jeden knedlík na zkoušku uprostřed rozkrojíme a když se nám neboří prst, je uvařený. Tu jeden po druhém rychle vyndáme, krájíme a do pařáku dáváme, aby neoschly.
Malé poučení, jak udělat dobrý knedlík
Babička mi říkala, že na knedlík musí být ta nejlepší sypká mouka. Těsto přiměřeně husté, dostatečně vypracované. Dále musí být vody, do které knedlíky zaváříme dost, raději více než méně. Také nesmíme počítat dobu varu od chvíle, kdy je do vody dáváme, ale od doby, kdy se začnou vařit. Mezi vařením musíme je obracet opatrně vařečkou. Uvařené knedlíky rychle rozkrájíme. jeden po druhém, aby se z nich pára odstranila. Pokud má být knedlík jemnější, dáme dva žloutky, 2 celé vejce a žemličku, v troubě na másle osmaženou. Těsto ale děláme řidší, dáváme-li více žemličky. Jo, to je opravdu umění!
Jednoduchý houskový knedlík
Udělat dobré knedlíky je opravdu umění. Někomu se daří, jinému ne. Tradiční česká luchyně obsahuje mnoho receptů, od nejjednodušších postupů po po složité postupy přípravy a vaření. Babička mne vždycky učila, že pokud chci být dobrou kuchařkou v domácí kuchyni,musím se nejen seznámit s originálními recepty, které garantují, že jídlo je stravitelné a dobře uvařené, aby svědčilo „tělu i smyslům“. Tento recept je jednoduchý, dobrý knedlík, dle předpisu, dokáží zvládnout i méně zkušení domácí kuchaři.
Recept na jednoduchý knedlík
Dejte 150 g mouky, 2 1/2 na drobné kostky nakrájené žemle a 1 vejce, osolte a řídce zadělejte mlékem alespoň 1 1/2 hodiny před zavařením knedlíků. Žemle můžete pokropit trochou másla nebo je na 20 g másla usmažit. Z těsta udělejte 2 podlouhlé knedlíky a zavařte je do vařící vody, která musí být dobře osolená. Vaří se 1/2 hodiny. Na knedlíky má být dostatečně velký hrnec a hodně vody, aby volně plavaly. Rozkrájejte je na úhledné plátky, narovnejte na kulatou plochou mísu a prokropte je do zlatova rozpáleným čerstvým máslem.
Bramborové knedlíky podle Rettigové
Bramborové knedlíky jsou stále oblíbené v české domácí kuchyni. Jejich výhoda je jednoduchá příprava a jsou vhodné dušenému masu, ale na každém, co bude pokládat za vhodné je zvolit jako přílohu k různým zeleninovým jídlům. Jejich výhodou je rychlá příprava.
Nastrouhejte 6 vařených bramborů a smíchejte je s 8 lžícemi mouky, přidejte trochu soli, rozkrájete na kostky 4 rohlíky a na másle je osmažte. Poté smíchejte a do směsi přidejte 2 celá vejce. Toto těsto pak na vále zpracujte a nadělejte z něho knedlíky. Pomoučněte je a uvařte.
Tvarohové knedlíky
Tvarohové knedlíky jsou velmi dobrou a vítanou změnou v rodinném jídelníčku. Zvláště jsou vhodné pro letní jídelníčky, kdy je hodně ovoce. I když v původním receptu, jak jej uvádí M.D. Rettigová ovoce jako příloha není uvedeno, některé kuchařky, mne nevyjímaje, přidávají dušená jablka, hrušky, zavařené švestky a čerstvé drcené jahody ze šlehačkou na uvařené a rozpůlené knedlíky, které jsou před tím polity máslem.
Utřete 70 g másla, přimíchejte do něho 4 vejce, sůl, 1/2 kg tvarohu a 4 tvrdé, jemně nastrouhané housky. Toto těsto dobře propracujte a nadělejte z něho podle libosti velké knedlíky. Ovařte je v dobře osolené vodě. Po uvaření je rozpůlíte, posypte strouhanou houskou a hojně polejte rozpuštěným strouhaným máslem.
Krupicové knedlíčky
Krupicové knedlíčky jsou oblíbenou pochoutkou v tradiční kuchyni. Předepsané ingredience jsou v množství pro více lidí, zvažte množství ingrediencí podle počtu stolovníků. Mohou být přílohou k různým jídlům, které si zvolíte, nebo samostatným pokrmem.
Do vody zavařte 1/3 l krupice v hustou kaši, vmníchejte do ní pomalu 100 g másla, 6 velkých vajec a trochu soli. Z vychladlé kaše pak dělejte knedlíčky velikosti vajec a vařte je ve slané vodě 10 minut. Pak je posypte strouhanou houskou a polejte čerstvým horkým přepuštěným máslem.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet