Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zeleninová jídla

Publikováno: 8.10.15
Počet zobrazení: 1413
Autor: Irena Novotná
Milé babičky, je čas sklizně a tím i receptů, jak výpěstky ze zahrádek co nejlépe využít. Zkuste načerpat inspiraci.

Zadělávaná mrkev podle tradiční kuchyně.
Ingredience: 500 g mrkve, sůl, rostlinný olej, 49 g hladké mouky, 0, 25 l smetany, cukr, nadrobno nakrájená zeleninová petrželová nať

Omytou a očištěnou mrkev pokrájíme na malé kousky. Vložíme do vroucí vody, kterou předem osolíme a uvaříme. Z rostlinného oleje a mouky připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme vývarem z mrkve, povaříme, přidáme smetanu, uváženou krev a necháme krátce přejít varem.
Podle chuti přidáme trochu cukru. Nakonec přidáme nadrobno nasekanou zelenou petrželovou nať. Podáváme s brambory nebo rýží.

Dušená mrkev s kuřecímu prsíčky podle tradiční kuchyně.
Ingredience: 200 g mrkve, rostlinný olej, sůl, ocet. Prsíčka z jednoho kuřete, sůl, drůbeží vývar, zelená petrželová nať nadrobno nasekaná

Umytou a očištěnou mrkev pokrájíme na malé kostky nebo na kolečka, Vložíme do rozehřátého rostlinného oleje, přidáme podle chuti trochu cukru, soli a octa. Krátce osmažíme, podlijeme horkým drůbežím vývarem a chvíli dusíme pod pokličkou.

Kuřecí prsíčka omyjeme, vykostíme a zbavíme kůže. Maso pokrájíme na tenké proužky, osolíme, prudce osmažíme na rozehřátém oleji ze všech stran, vyjmeme, přidáme k před dušené mrkvi. Promícháme, podle potřeby podlijeme horkým drůbežím vývarem a pod pokličkou vaříme do měkka. Během dušení podléváme a dbáme na to, aby se mrkev a maso dusily v malém množství tekutiny, ale nepřipálily se.
Hotový pokrm posypeme nadrobno nasekanou petrželovou natí a promícháme. Podáváme s bramborovou kaší nebo rýží.

Smažená růžičková kapusta.
Ingredience: 600 g růžičkové kapusty, důl, hladká mouka, 2 vejce, 2 lžíce mléka neb bílého vína, strouhanka, tuk na smažení
Růžičkovou kapustu zbavíme vrchních listů, vložíme do vařící osolené vody na 5 – 7 minut, scedíme a necháme odkapat, Vychladlé kapustičky obalíme v mouce, v rozlehaných vejcích s mlékem anebo bílým vínem a strouhankou.
Smažíme ve větším množství oleje na pánvi.

Kedlubnové zelí.

Oloupané kedlubny rozstrouháme na hrubém struhadle, nebo nožem pokrájíme na jemné nudličky. A dáme na rendlík, přidáme špetku soli, kmínu, dvě kostky cukru, lžíci másla nebo i sádla, podlijeme trochou teplé vody a přidáme dvě lžíce octa. Necháme do měkka dusit. Na to nalijeme několik lžic kyselé smetany, do které jsme rozkverlali lžičku sypké mouky. Necháme zhoustnout, načež podle chuti ještě přidáme trochu octa nebo přisolíme. Zelí se hodí k huse, k vepřové smažené kotletě nebo pečenému selátku.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: