Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Recepty nejen pro babičky
Autor: Irena Novotná Milé babičky, určitě už máte po létě stráveném na zahrádce a v přírodě více času na vaření a pečení, zkuste se tedy inspirovat našimi recepty. |
MOUČNÁ SLADKÁ JÍDLA
Jak uděláme vdolečky
Na mísu dáme půl kg jemné mouky 0, sůl a trochu citrónové kůry. V zimě dáme mouku ohřát na kamna. Do koflíku vlahého mléka dáme 2 kostky cukru, 2 dkg kvasnic, lžíci mouky, rozkverláme a dáme na vlahém místě na kamnech zkynout.
Kvasnice nesmí zmrznout.
Babička mi vždycky v zimě říkala, že když kupuju ve studeném počasí kvasnice, mám si je dát cestou do kapsy, aby nenamrzly, protože potom těsto těžce kyne!
A tak, rozkverlaný žloutek, zkynutý kvásek nalijeme do mouky přidáme koflík s vlahým mlékem vypláchneme, přidáme žloutek rozkverláme, přidáme do mouky lžíci rozpuštěného sádla nebo másla a vše zpracujeme v těsto. Těsto vytloukáme, až se nám vařečky nechytá a necháme na kamnech na vlahém místě kynout. Za 1/2 – 1 hodinu je zkynuté. Rozválíme ho na pomoučněném vále na prst silně, formou na koblihy vykrajujeme vdolečky a necháme 1/2 hodiny na pomoučněném prkně, přikryté čistou utěrkou nebo ubrouskem dokynout. Zkynuté pečeme vdolečky tak že je položíme plech, který pomažeme máslem.
Hrušková povidla na vdolečky
Na hrušková povidla můžeme použít i zmrzlé syrové hrušky, říkala babička. Ty se slupkami rozstrouháme a necháme bez přísad rozvařit, A pak vychladlými povidly potíráme vdolečky. Usušené hrušky se uvaří do měkka, jemně se usekají a na upečené vdolečky se potírají. Vdolečky můžeme posypávat skořicí, cukrem a nastouhanou čokoládou, ale před tím je lehce potřeme máslem.
Pokud nám zbydou suché vdolečky, nakrájíme je na kostečky, dáme na misku přelijeme koflíkem vřelého mléka. Mléko z nich slijeme, polijeme vřícím máslem a posypeme buď tlučenou skořicí nebo strouhaným perníkem s utlučeným cukrem smíchaném.
Piškotový závin
Na jednu osobu počítáme 1 vejce. Tedy pro 4 osoby dáme 4 bílky do studeného kotlíku, přidáme špetičku soli a ušleháme je v pevný sníh, „až se může krájet“. Anebo také, zkusíme obrátit kotlík, a když sníh nevypadne, tak je dobře ušlehaný. Do tohoto dokonale ušlehaného sněhu zlehka zamícháme zbylé žloutky, 4 lžíce cukru, trochu strouhané citrónové kůry, 3 lžíce mouky, A vše zlehka promícháme. Hmotu namažeme na prst silně na plech máslem pomazaný a mukou poprášený. Pečeme v dobře prohřáté troubě asi 1/4 hodiny do zlatova. Je upečený tehdy, když se neboří do něho prst. Pak za tepla nožem odlípneme, obrátíme a na rubu zavařeninou lehce pomažeme, zavineme a necháme na plechu. Zdobíme ho ho krémovou čepicí.
Krémová čepice
Dva bílky ušleháme v pevný sníh, do kterého přidáváme za stálého šlehání 2 lžíce tlučeného cukru po troškách. Šleháme tak dlouho, až je sníh velmi tuhý a pak jím závin na povrchu pomažeme a posypeme vanilkovým cukrem. Takto upravený dáme do vlažné trouby osušit, aby byla čepice nahoře ztvrdlá. V letní době zdobíme závin jahodami, malinami nebo rybízem, které klademe na sněhovou čepici.
Následující recepty patří do historie německé, francouzské a anglické kuchyně, a přesto se udržely v některých národních kuchyních a do dnešní doby tyto koláče, krásně upečené, překvapují a zdobí slavnostní stoly. A jak to bývá u starých receptů, jsou jednoduché, ale musí se na tyto moučníky s kuchařským citem a lehkou rukou. Jsou pro zkušené a trpělivé kuchařky.
Medový koláč
Tento koláč byl velmi oblíbený ve středověkém Německu. Ve východní Evropě se toto pečivo zařadilo mezi slavnostní pokrmy a podávalo se při radostných oslavách.
Recept je šťavnatý a lahodný, s velice bohatou chutí. Pozor: měl by se péci nejméně tři dny před podáváním. Pokud ho všichni hned nesnědí, vydrží velmi dlouho!
Ingredience:
2 vejce
200 g cukru
225 g rostlinného oleje
250 g tekutého tmavého medu
2 lžíce rumu nebo brandy
125 ml teplé silné černé kvalitní kávy
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky kuchyňské sody
špetka soli
1 lžička mleté skořice
½ lžičky mletého hřebíčku
strouhaná kůra z 1 pomeranče
300 g hladké mouky a trochu mouky na zaprášení sušeného ovoce a ořechů
50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů nebo plátkovaných mandlí
40 g sultánek
Postup:
Z vajec s cukrem utřete bledý krém. Pak přišlehejte olej, med, brandy nebo rum a kávu.
Prášek do pečiva vmíchejte spolu se sodou, solí, skořicí, hřebíčkem a pomerančovou kůrou do mouky. Postupně přidávejte vejce smíchaná s medem a usilovným hnětením vytvořte hladké těsto.
Sultánky a ořechy nebo plátkové mandle zaprašte moukou, aby neklesly ke dnu koláče, a vmíchejte je do těsta.
Dortovou formu (průměr 24 cm) vyložte pečícím papírem nebo alobalem, potřete olejem a vysypte moukou. Pak do formy vlijte těsto. Můžete je rozdělit i do dvou obdélníkových forem 24 x 13 cm.
V troubě, vyhřáté na 1800 C a pečte 1 ¾ hodiny nebo déle, až těsto ztuhne a na povrchu získá hnědou barvu, Těsto v menších formách pečte asi 1 hodinu.
Piškotový koláč
Tento koláč se podává k čaji nebo jako dezert po večeři a doplňuje se kompotem nebo ovocným salátem.
Ingredience
5 rozdělených vajec
250 g pískového cukru
strouhaná kůra z 1 citrónu
špetka soli
175 g hladké mouky
Postup:
Žloutky a asi polovinu cukru utřete na bledý hustý krém a pak vmíchejte citrónovou kůru. Z bílků se solí vyšlehejte tuhý, zářivě bílý sníh. Přidejte zbylý cukr a ušlehejte velmi pevnou, lesklou směs. Pak ji opatrně překládáním smíchejte se žloutky. Shora posypávejte moukou, a co nejjemněji ji vpravte do vaječné směsi.
Těsto přeneste do hlubší, vymaštěné nelepivé dortové formy asi 23 cm v průměru a pečte v troubě vyhřáté na 1800 C přibližně 1 hodinu, až těsto na povrchu zhnědne.
Jablkový koláč
Tento jablkový koláč je velmi lehký a chutný.
Ingredience:
6 jablek kyselých nebo sladkých
Šťáva z půl citronu
4 rozdělená vejce
150 g cukru
140 g hladké mouky
1. lžíce rozpuštěného másla nebo rostlinný olej
½ lžičky skořice na poprášení
Postup:
Jablka oloupejte, zbavte jader, nakrájejte na plátky a vhoďte do vody, okyselené jednou třetinou citrónové šťávy, protože tak jablka nezhnědnou. Potom sceďte.
Žloutky utřete s cukrem (1 lžíci cukru si schovejte na posypání hotového koláče). Přidejte zbytek citrónové šťávy a potom postupně a velmi usilovně přimíchávejte mouku. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a šetrně jej vložte do základu.
Polovinu směsi vylijte do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy (23 – 25 cm v průměru)-
Na těsto rozložte polovinu nakrájených jablek a zalijte druhou polovinou těsta. Zbytek jablek rozložte v kruzích nahoru. Potřete rozpuštěným máslem nebo olejem a zaprašte zbytkem cukru smíchaným se skořicí.
Pečte 1 hodinu v troubě vyhřáté na 1800 C. Koláč můžete nakonec vložit na 1 minutu pod rozžhavený gril, aby cukr na povrchu zkaramelizoval.
Piškotový kopec
Utřete dobře: 150 gr másla, 3 žloutky a 3 lžíce cukru. Uvařte 35 gr nejjemnější kávy – mokka tak, aby povstalo 6 lžic silné kávové tresti. Tu vkapejte za stálého míchání do hoření směsi. A takto povstalým krémem potřete 20 piškotů, vyrovnejte je na mísu do kupky a pokryjte je šlehanou smetanou. Než je budete podávat, dejte je na 2 hodiny k ledu.
Sněhový kopec
Ušlehejte tuhý sníh ze 4 bílků a vmíchejte do nich lžíci práškového cukru a 2 lžíce zavařeniny. Zavařeninu a cukr dobře před tím spolu utřete, Pak vlejte směs do ohnivzdorné mísy a pečte v troubě 10 minut.
Dort ze sněhových věnců
Ušlehejte tuhý sníh z 9 bílků a vešlehejte do něho 450 – 549 gr cukru, dle libosti a chuti. Šlehejte sněhem na plotně v kotlíku na šlehání sněhu, postaveném do kastrolu a vařící vodou tak dlouho, až je hustý a tuhý. Poté z něho na oplatku stříkačkou nebo kornoutem vytlačte věnec a upečte jej pomalu v mírně horké troubě. Upečený má být poněkud zažloutlý. Druhý a třetí věnec vždy o něco menší, upečte na plechu bez oplatky. Když jsou tři věnce upečeny, položte je na sebe, takže vytvoříte jeden vysoký věnec s oplatkou jako dnem. Jeho prostředek vyplňte šlehanou smetanou, do které jste vmíchali lískové oříšky, zbavené slupky, poněkud upražené, semleté a poté utlučené s trochou vanilkového cukru.
Mouřenín
Utřete 110 gr másla se 110 gr cukru a vetřete dále pomalu 6 žloutků, jeden po druhém, dále 110 gr čokolády a po lžících, za stálého tření, 110 gr strouhaných mandlí. Pak do směsi vmíchejte 2 hrsti strouhané housky a naposled do ní vmíchejte tuhý sníh ze 6 bílků. Směs dejte do pudingové formy a vařte ji v páře hodinu.
Pěna k mouřenínu v košilce
Utřete důkladně 2 lžíce zavařeniny a 3 lžíce cukru, Poté přidejte trochu bílkové sněhu a důkladně vše třete. Pak přidejte další sníh (celkem z 5 bílků) a postavte směs na led. Místo touto pěnou můžete puding polít trochou čokoládové omáčky a kolem něho vytvořit věnec ze šlehačky. Zbytek omáčky pak podávat zvlášť.
Do tradiční slovanské kuchyně, která dávala přednost obilovinám, vnikla kuchyně bavorská se svými knedlíky, zelím, produktům z vepřového masa, která později splynula, podle mého názoru, do pojmu „Tradiční česká kuchyně“. Bavoři si potrpí na dobrou kuchyni a myslím, že mnohý člověk si velmi pochutná i na moučných jídlech.
Tvarohová štola
Zkusme si připravit tvarohovou štolu. Není to opravdu nic náročného, jen je třeba dodržovat postupy a práci se pečlivě věnovat.
Ingredience:
500 g hladké mouky
250 g rostlinného tuku (másla)
250 g tvarohu
150 g moučkového cukru
150 g rozinek
125 g nasekaných vlašských ořechů
100 g kandované citrónové kůry
1 ks sáčku vanilkového cukru
2 ks vajec
1 ks sáčku prášku do pečiva
1 lžíce rumu
moučkový cukr na posypání
máslo na potírání
pečicí papír
špetka soli
Postup přípravy
Rozinky omyjeme a necháme okapat, mezi tím na jemno nakrájíme kandovanou citrónovou kůru.
A dále postupujeme:
V míse utřeme vejce s moučkovým a vanilkovým cukrem.
Přidáme mouku s práškem do pečiva, tvaroh, špetku soli, rum a na kousky nakrájený tuk.
Vypracujeme hladké těsto, do kterého nakonec přimícháme rozinky, ořechy a kandovanou citrónovou kůru.
Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme v pokojové teplotě přibližně půl hodiny odležet.
Těsto vyválíme na pomoučeném vále do obdélníku silného cca 3 cm, o rozměrech asi 30×40 cm, delší stranu těsta přehneme do dvou třetin, její protější stranu přehneme na polovinu a ještě přeložíme přes druhou stranu tak, aby ji kryla jen částečně.
Štólu přeneseme opatrně na plech vyložený pečicím papírem a v předem předehřáté troubě na 200 °C, pečeme asi 1 hodinu.
Během pečení těsto potíráme rozpuštěným máslem a jemně sypeme moučkovým cukrem.
Toto opakujeme 4x.
Po upečení štólu necháme vychladnout, znovu ji pocukrujeme, nakrájíme a můžeme servírovat. Tato štóla se nemusí nechávat odležet!
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet