Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Recepty nejen pro babičky

Publikováno: 12.11.15
Počet zobrazení: 1418
Autor: Irena Novotná
Milé babičky, určitě už máte po létě stráveném na zahrádce a v přírodě více času na vaření a pečení, zkuste se tedy inspirovat našimi recepty.

Omáčky z Francie podle tradiční francouzské kuchyně
Omáčka zvaná „černé máslo“
Vlijte do kastrolu 1 dcl octa, přidejte do něho 8-10 zrnek pepře a jeden bobkový list. Postavte kastrol na oheň, svařte tekutinu na polovinu a poté ji odtáhněte z ohně. V jiném kastrolu dejte rozpustit 250-300 g másla. Ihned, jakmile začne dostávat barvu tmavého kaštanu, vhoďte do něho několik lístků čerstvé petrželky, nechte ji několik vteřin smažit a pak odtáhněte kastrol z ohně. Seberte s másla pěnu a vlijte je do kastrolu s octem, z kterého jste dříve vybrali pepř a bobkový list. Pokud je to potřeba, proceďte ji. Nechte přejít jeden var a poté kastrol odtáhněte z ohně a přidejte do omáčky několik lžiček kaparů.

Máslová omáčka
Vložte do kastrolu 100 gramů másla, větřete do něho vařečkou 100 gramů prosáté mouky, pak za stálého míchání zalejte vše 4 dcl studené vody, přidejte něco soli a citronové šťávy a na mírném ohni omáčkou dále míchejte. Ve chvíli, kdy přejde její první var. odtáhněte kastrol na mírný oheň, dále omáčkou míchejte a pomalu po částech ještě do ní vmíchejte po částech 125 až 160 g másla, tím zbělí, zhladí se a zpění, což je její výrazný ráz. Můžete pak do ní přidat citronovou šťávu.

Světlá bearnská omáčka
Rozsekejte několik šalotek, šťávu z nich prolisujte a dejte stranou. Do malého kastrolu dejte lžíci rozsekaných šalotek, špetku estragonu a 4 lžíce octa. Pak tekutinu tek, špetku estragonu a 4 lžíce octa. Pak tekutinu svařte, až z ní zůstanou asi tři čtvrtiny jejího obsahu. Když téměř již vychladne, přidejte 2-7 žloutků. Utřete je, osolte, pepřete a vmíchejte špetku muškátu. Nakonec přidejte v drobných kouscích 125 gramů másla.
Když je pěkně hustá, vlijte do ní stranou danou šťávu ze šalotek a přidejte do ní trochu na drobno rozsekaných listů estragonu.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: