Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Recepty nejen pro babičky
Autor: Irena Novotná Milé babičky, určitě už máte po létě stráveném na zahrádce a v přírodě více času na vaření a pečení, zkuste se tedy inspirovat našimi recepty. |
Omáčky z Francie podle tradiční francouzské kuchyně
Omáčka zvaná „černé máslo“
Vlijte do kastrolu 1 dcl octa, přidejte do něho 8-10 zrnek pepře a jeden bobkový list. Postavte kastrol na oheň, svařte tekutinu na polovinu a poté ji odtáhněte z ohně. V jiném kastrolu dejte rozpustit 250-300 g másla. Ihned, jakmile začne dostávat barvu tmavého kaštanu, vhoďte do něho několik lístků čerstvé petrželky, nechte ji několik vteřin smažit a pak odtáhněte kastrol z ohně. Seberte s másla pěnu a vlijte je do kastrolu s octem, z kterého jste dříve vybrali pepř a bobkový list. Pokud je to potřeba, proceďte ji. Nechte přejít jeden var a poté kastrol odtáhněte z ohně a přidejte do omáčky několik lžiček kaparů.
Máslová omáčka
Vložte do kastrolu 100 gramů másla, větřete do něho vařečkou 100 gramů prosáté mouky, pak za stálého míchání zalejte vše 4 dcl studené vody, přidejte něco soli a citronové šťávy a na mírném ohni omáčkou dále míchejte. Ve chvíli, kdy přejde její první var. odtáhněte kastrol na mírný oheň, dále omáčkou míchejte a pomalu po částech ještě do ní vmíchejte po částech 125 až 160 g másla, tím zbělí, zhladí se a zpění, což je její výrazný ráz. Můžete pak do ní přidat citronovou šťávu.
Světlá bearnská omáčka
Rozsekejte několik šalotek, šťávu z nich prolisujte a dejte stranou. Do malého kastrolu dejte lžíci rozsekaných šalotek, špetku estragonu a 4 lžíce octa. Pak tekutinu tek, špetku estragonu a 4 lžíce octa. Pak tekutinu svařte, až z ní zůstanou asi tři čtvrtiny jejího obsahu. Když téměř již vychladne, přidejte 2-7 žloutků. Utřete je, osolte, pepřete a vmíchejte špetku muškátu. Nakonec přidejte v drobných kouscích 125 gramů másla.
Když je pěkně hustá, vlijte do ní stranou danou šťávu ze šalotek a přidejte do ní trochu na drobno rozsekaných listů estragonu.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet