Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička exceluje: Zavářky do polévek z tradiční kuchyně a kapr

Publikováno: 8.12.15
Počet zobrazení: 1745
Autor:Marie Navrátilová
Pro dnešní tradiční receptář jsem vybrala několik zavářek, které jsou vhodné do zimních polévek, ale i do svátečních polévek, třeba na vánoční stůl. Polévku obohatí nejen výživnou hodnotou, ale také chuťově. Kdo by neměl rád nočky, knedlíčky a jiné zavářky. A také Vám dnes nabídnu několik tradičních receptů z ryb. Podotýkám, že zdrojem receptů je kuchařská kniha z roku 1938.

beert3

Rýžová zavářka do polévky

Asi 150 gr rýže propláchněte ve studené vodě. Takto připravenou rýži uvařte v mléce do husta s trochou octa, se špetkou soli a se špetkou cukru. Když je rýže měkká, prolisujte ji žíněným sítkem. Tuto kaši pak zřeďte několika lžicemi syrové smetany, pěti žloutky a asi ½ dcl mandlového mléka. Pak toto těsto znova prolisujte a v drobných, máslem vymazaných formičkách upečte. Vychladlé vyklopte a rozkrájejte. Lze použít do čistých nebo zadělávaných polévek.

Jak vyrobit mandlové mléko? Zde je odkaz.

Těstový hrášek do polévky

Rozkverlejte 1 velké vejce a 1 žloutek a přidejte do nich trochu mouky a něco soli. Těstíčko má být hustší než to, co používáte na kapání. Když těsto vypracujete, pak obraťte struhadlo a lijte přes něho těsto do horkého másla na pánvi. Při tom i struhadlem i pánví pohybujte, aby se hrášky vzájemně neslepovaly a netvořily chuchvalce. Nenalévejte na sítko mnoho těsta najednou, aby povstaly hrášky co možná pravidelné a stejné velikosti. Do zlatova smažené hrášky vyndejte a smažte další. Všechny pak vhoďte do polévky teprve, když je již v míse a nese se na stůl. Napadá mne, že by byly skvělé i v tradiční rybí polévce, co říkáte?

Houbový svitek

Vámi zvolené množství sušených hříbků opláchněte ve studené vodě a poté je ve slané vodě do měkka uvařte. Uvařené vyndejte a na drobno rozsekejte. Mezitím utřete kousek másla, 2 vejce, 2 strouhané a mlékem polité rohlíky, trochu muškátového květu, trochu citrónové kůry, soli a vše dobře s houbami promíchejte. Je-li těsto příliš řídké, přidejte trochu strouhané housky. Poté rozetřete na pomaštěný plech, vysypaný houskou a do růžova upečte. Upečený se rozkrájí a přidá se do polévky. Zvolila bych zeleninovou polévku.

Houskové knedlíčky do polévky

Zadělejte v těsto 30 gr másla, 1 vejce, 50 gr strouhané housky, trochu citrónové kůry a trochu soli. Z tohoto těsta nadělejte knedlíčky a zavařte je do nepatrně slané vody a teprve takto uvařené je dejte do polévky.  Upozorňuji, milé babičky, že originální recept počítá s tím, že je můžete použít i zadělávanému masu.

Krupicové knedlíčky (nočky) do polévky

Do porcelánové misky dejte 75 gr másla a do něho za stálého tření postupem přidejte 2 – 3 žloutky: když se směs zpěnila, vmíchejte do jí 75 gr  jemné krupičky. Osolte a přidejte nepatrně muškátového květu, pokud je to vaše oblíbené koření. Lžičkou namáčenou do vody nebo másla vykrajujte nočky a zavařte je do slané vařící vody nebo přímo do polévky.

Pečený kapr s kyselou smetanovou omáčkou

Kapra zbavte šupin, vykuchejte ho, vymyjte a potřete solí. Postavte jej na dno pekáče hřbetem vzhůru. Pekáč by měl výt vyložený drátěným roštem. Aby zůstal otevřený, napíchejte do něho několik špejlí. Pod něj dejte tu a tam kousky másla, na kolečka rozkrájenou cibuli, několik zrnek pepře a trochu tymiánu. Podlijte ho směsí vody a vinného octa. Poté jen pečte za občasného podlévání kyselou smetanou zvolna v troubě a upečte. Pak jej vyndejte opatrně na mísu, obložte brambůrky a procezenou omáčkou jej polijte.

Ryba na segedínský způsob

Očistěte kapra nebo lína, vykuchejte jej, nakrájejte na malé kousky a nasolte. Nakrájejte cibuli na plátky a dejte ji v převařeném másle do zlatova lehce osmažit. Poté přidejte do cibule vrchovatou lžičku papriky a nechte ji také podusit. Pak položte na cibuli s paprikou kusy ryby, zalijte je trochou vody, přikryjte poklici a nechte ji dusit, občas zamíchejte, ale pozorně, aby se ryba nerozpadla. Poté ji dejte na mísu a šťávou, v které jste ji dusili, ji polijte.

Autor: Marie Navrátilová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: