Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babičky pečou dobroty: Sladké dobroty pro všechny příležitosti
Určitě se u vás doma sejdou vaši nejmilejší a v koutku duše očekávají, co jim naservírujete na stůl. Myslím, že tyto následující předpisy se hodí i pro sváteční stoly, k nedělní siestě či do krabiček, aby bylo doma vždycky něco ke kávě.
Řezy
Lidé mají rádi řezy, protože nejsou složité na přípravu a můžeme si u nich zafantarízovat. Nejlepší jsou domácí krémové řezy, které připravíme z 250 gr mouky, 1 žloutku a s trochou soli a cukru. Tuto směs zadělejte studenou vodou a těsto dobře vypracujte. Poté je rozválejte, položte na ně na plochu 250 gr másla, zpracovaného s trochou mouky, třikrát je překládejte a upečte na plechu.
Krém:
Důkladně utřete 4 žloutky se 4 lžícemi cukru. Poté přidejte 1 lžíci mouky a koflíček mléka. Tuto směs vařte, až zhoustne a pak ji dejte k ledu.
Půl placky potřete krémem. Druhou půlku rozkrájejte na obdélníky, položte vždy jeden na krém a podle něho spodní placku odřízněte.
Smažené jablkové řezy
Ze 300 gr mouky, z 3 vajec, 50 kg cukru, ze 3/8 – ½ l mléka a z trochy soli umíchejte hladké těsto. Pak oloupejte 1 kg jablek, jádřince s jádry odstraňte, nakrájejte jablka na kolečka, obalte těstem a usmažte na rozpáleném másle do zlatova. Ještě horké je pocukrujte nebo obalte v cukru. Určitě budou chutnat dětem, hodí se jako pamlsek.
Vanilkové řezy
Ze 4 bílků ušlehejte tuhý sníh a všlehejte do něho 100 gr cukru, ze 100 gr mouky, 70 gr rozpuštěného másla a tlučenou vanilku z jedné tyčinky. Tuto hmotu vlijte do formy neb raději na uzavřený plech a upečte. Upečený koláč nakrájejte na řezy, dejte je ještě do trouby uschnout a horké je obalte ve vanilkovém cukru. Tyto řezy nabízejí pro kuchařky kreativitu – třeba bych na ně udělala nějakou zajímavou polevu a ozdobila ořechy nebo ovocem.
Řezy Condé se zavařeninou
Vezměte 500 gr máslového lískového těsta, předloženého 8x, Rozdělíte jej na 2 části a vyválejte jej na dlouhé a tenké pruhy, široké 7 centimetrů. Jeden druh potřete hustou malinovou zavařeninou a pokryjte jej pak přesně druhým pruhem, jeho povrch potřete směsí
Condé: jsou to jemně strouhané nebo umleté mandle, smíchané s cukrem a bílkem, takže tvoří hustou polevu.
Posypte poté tuto směs cukrem a dvojité pruhy nakrájejte na pravidelné řezy. Ty položte na plech, vzájemně dost daleko od sebe, upečte je v mírně horké troubě. Hodí se ke kávě, když se sejdou přátelé nebo rodina.
Závin
Máslový jablkový závin je vynikající. Ze 100 gr mouky zpracujte se 150 gr másla v těsto. Ze 200 gr mouky, 5 lžic kyselé smetany, 2 žloutky a špetku soli zpracujte také těsto. Obě těsta pak na sebe položte, a zpracujte podle pravidel, které jsou známá u přípravy máslového těsta. Těsto rozdělte na dva díly a vyválejte. Na jednu polovinu dejte jablka, strouhanou housku, trochu skořice s cukrem – jako u taženého závinu. Druhou polovinu těsta položte na jablka a potřete ji rozšlehaným vejcem. Závin pak upečte.
Kobližky
Koblihy se žlutým krémem
Z 1 dcl vody, ze 110 gr mouky a z 30 gr másla udělejte pálené těsto takto: do 1 dcl vařící vody dejte 30 gr másla a 110 gr mouky, míchejte na plotně těstem, až se nechytá vařečky. Do vychladlého vmíchejte 4 – 5 vajec, 1 lžíci cukru a trochu soli. Do vychladlého vmíchejte 4 – 5 vajec, 1 lžíci cukru a trochu soli. Tvořte z něho koblihy a upečte je v troubě.
Rozřízněte je, pak vyplňte tímto krémem:
Na ohni v kotlíku, postaveném do kastrolu s vařící vodou, rozšlehejte ¼ l smetany nebo mléka, 5 žloutků a 120 gr cukru. Dále vmíchejte kávovou lžičku rýžové moučky a půl tyčinky s cukrem roztlučené a prosáté vanilky. Když krém zhoustne, odtáhněte jej z ohně a šlehejte jej dále, až vychladne. Pak do něho přimíchejte ještě 10 gr rozpuštěné želatiny a ¼ l šlehačky nebo ze 3 bílků tuhý sníh.
Různé jiné moučníky
Studený moučník
Ušlehejte v páře krém z necelých 2 dcl smetany, z 5 žloutků a z vanilkového cukru. Míchejte pak jím mimo plotnu, až vychladne. Do vychladlého přidejte: 2 listy v trošce vody rozpuštěné procezené želatiny a necelé 2 dcl šlehačky. Pak mísu vyložte sněhovými hubinkami a mandlovými koláčky, nalejte mezi ně a na ně připravený krém a místu postavte na led.
Císařská bábovka
Utřete 140 gr másla se 4 žloutky a se 100 gr cukru: přidejte pomalu 200 gr nejjemnější mouky, 15 dkg droždí, rozpuštěného v 1 dcl dobrého mléka, trochu soli, jen docela málo citronové kůry a nakonec vmíchejte sníh ze 4 bílků. Těsto hodně propracujte, přidejte rozinky a mandle a dejte do formy, vymazané máslem. Nechte jej zvolna ve formě kynout a poté upečte ve středně vyhřáté troubě.
Jidášky
Do 500 gr mouky rozdrobte 120 – 150 gr másla, přidejte 40 gr droždí, 80 gr cukru a 4 žloutky a vše zadělejte v těsto. Vmíchejte do něho ještě i trochu soli a trochu citronové kůry. Z těsta pak vytvořte jidášky. Pomažte je medem a upečte. Jedí se teplé.
Dobré kynuté rohlíčky
Rozdělte 400 gr mouky na 3 díly. Do dvou dílů dejte 3 žloutky, 1 lžíci másla, asi půl kávové lžičky, ale ještě raději méně soli. 2 lžíce cukru, trochu citronové kůry a 35 gr. Droždí. Vše zadělejte sladkou smetanou a přidejte trochu rumu. Tato pevné těsto dobře vypracujte a dejte kynout.
Do zbytku mouky dejte 180 gr čerstvého másla a vytvořte máslové těsto.
Z prvního vykynutého těsta vyválejte placku, na ni položte placku z máslového těsta.
Okraje kynutého těsta přes ni přeložte a těsto dvakrát vyválejte. Poté nadělejte z něho rohlíčky a plňte oříškovou nádivkou nebo vytvořte skládanky s toutéž nádivkou.
Rohlíčky nebo skládanky nechte 10 minut kynout, pomažte žloutkem nebo rozšlehaným celým vejcem a pečte je v prudké troubě 15 – 30 minut.
Domácí rohlíčky
Udělejte těsto z 350 gr mouky, ze 150 gr cukru a 250 gr másla, ze 2 žloutků a z trochy bílého vína, z něho pak tvořte rohlíčky, potřete je žloutkem nebo vejcem, posypte hrubě tlučeným cukrem a rozsekanými mandlemi a upečte je.
Koláče
Francouzské ovocné koláče
Na koláč pro 10 – 12 osob vezměte 250 gr mouky, 125 gr másla, 1 vejce, ¼ sklenice vody a ½ kávové lžičky jemné soli.
Udělejte do mouky na válu důlek a dejte do něho vejce, máslo, sůl a vodu. Vše dobře smíchejte a z těsta udělejte bochánek. Vyválejte ho velice tence a touto plackou vyložte pečlivě máslem vymazanou a moukou poprášenou nízkou formu. Těsto, které přečnívá, přes okraj odřízněte, formu naplňte ovocem a pečte. Ale lepší postup je, když nejprve upečete těsto ve formě a poté vyplníte dutinu ovocem. V tomto případě je dobře, když stěnu těsta vyložíte pruhem tuhého papíru a do dna uděláte několik dírek silnou jehlou, aby se těsto při pečení příliš nezvedalo.
Pařížské mirlitonky
Vtlačte do formiček tenkou vrstvu máslového těsta a vyplňte dutiny těstíčkem, které si připravíte následujícím způsobem: 250 gr vanilkového cukru smíchejte s 250 gr mouky, s 2 roztlučenými mandlovými koláčky (makarony) a s 1 vejcem. Než však dutiny tímto těstíčkem vyplníte, položte doprostřed každé kousek másla. Mirlitonky pak posypte cukrem a v mírně horké troubě je upečte.
Jak upečeme mandlové koláčky (makarony)
Zadělejte v těsto 250 gr jemné prosáté mouky, 140 gr másla, 140 gr cukru, 59 gr mandlí, které drobně rozsekejte, kůru a šťávu z 1 citronu a 2 žloutky. Těsto pak nechte odpočinout. Vytvořte z něho koláčky, vždy jeden pomažte zavařeninou a druhý na něj přiklopte, pomažte je vajíčkem, posypte spařenými rozsekanými mandlemi a upečte je do růžova.
Piškoty
Utřete 80 gr cukru se 4 žloutky. Pak ušlehejte ze 4 bílků tuhý sníh a do něho zvolna přisypte 80 gr mouky. Obě směsi pak smíchejte. Kornoutkem, opatřeným trubičkou nanášejte pak směs na papír ve tvaru piškotů, posypte je jemným cukrem, prostým sítkem a dejte do vlažné trouby upéci.
Zdroj: Z rodinného archivu z roku 1928 zpracovala dr. Irena Novotná
Vaše komentáře
Celkem 4 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)14.03.2018 21:28 Irena Novotná (irenovotna@seznam.cz)
Hani, já to zkusím sepsat. Jednoduché recepty, které svede každý. Snad k tomu najdu vhodnou literaturu. Já píšu recepty ze zavedených starých kuchařek. Snad se něco najde. Ano, přiznávám, že když ty recepty píši, že mám u toho vlčí hlad.https://irenamauranovotna.blog.idnes.cz