Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babičky pečou dobroty: Sladké dobroty pro všechny příležitosti

Publikováno: 8.03.16
Počet zobrazení: 3217

andreotti3 zmenšenoUrčitě se u vás doma sejdou vaši nejmilejší a v koutku duše očekávají, co jim naservírujete na stůl. Myslím, že tyto následující předpisy se hodí i pro sváteční stoly, k nedělní siestě či do krabiček, aby bylo doma vždycky něco ke kávě.

Řezy

Lidé mají rádi řezy, protože nejsou složité na přípravu a můžeme si u nich zafantarízovat. Nejlepší jsou domácí krémové řezy, které připravíme z 250 gr mouky, 1 žloutku a s trochou soli a cukru. Tuto směs zadělejte studenou vodou a těsto dobře vypracujte. Poté je rozválejte, položte na ně na plochu 250 gr másla, zpracovaného s trochou mouky, třikrát je překládejte a upečte na plechu.

Krém:

Důkladně utřete 4 žloutky se 4 lžícemi cukru. Poté přidejte 1 lžíci mouky a koflíček mléka. Tuto směs vařte, až zhoustne a pak ji dejte k ledu.

Půl placky potřete krémem. Druhou půlku rozkrájejte na obdélníky, položte vždy jeden na krém a podle něho spodní placku odřízněte.

Smažené jablkové řezy

Ze 300 gr mouky, z 3 vajec,  50 kg cukru, ze 3/8 – ½ l mléka a z trochy soli umíchejte hladké těsto. Pak oloupejte 1 kg jablek, jádřince s jádry odstraňte, nakrájejte jablka na kolečka, obalte těstem a usmažte na rozpáleném másle do zlatova. Ještě horké je pocukrujte nebo obalte v cukru. Určitě budou chutnat dětem, hodí se jako pamlsek.

Vanilkové řezy

Ze 4 bílků ušlehejte tuhý sníh a všlehejte do něho 100 gr cukru, ze 100 gr mouky, 70 gr rozpuštěného másla a tlučenou vanilku z jedné tyčinky. Tuto hmotu vlijte do formy neb raději na uzavřený plech a upečte. Upečený koláč nakrájejte na řezy, dejte je ještě do trouby uschnout a horké je obalte ve vanilkovém cukru. Tyto řezy nabízejí pro kuchařky kreativitu – třeba bych na ně udělala nějakou zajímavou polevu a ozdobila ořechy nebo ovocem.

Řezy Condé se zavařeninou

Vezměte 500 gr máslového lískového těsta, předloženého 8x, Rozdělíte jej na 2 části a vyválejte jej na dlouhé a tenké pruhy, široké 7 centimetrů. Jeden druh potřete hustou malinovou zavařeninou a pokryjte jej pak přesně druhým pruhem,  jeho povrch potřete směsí

Condé: jsou to jemně strouhané nebo umleté mandle, smíchané s cukrem a bílkem, takže tvoří hustou polevu.

Posypte poté tuto směs cukrem a dvojité pruhy nakrájejte na pravidelné řezy. Ty položte na plech, vzájemně dost daleko od sebe, upečte je v mírně horké troubě. Hodí se ke kávě, když se sejdou přátelé nebo rodina.

Závin

Máslový jablkový závin je vynikající. Ze 100 gr mouky zpracujte se 150 gr másla v těsto. Ze 200 gr mouky, 5 lžic kyselé smetany, 2 žloutky a špetku soli zpracujte také těsto. Obě těsta pak na sebe položte, a zpracujte podle pravidel, které jsou známá u přípravy máslového těsta. Těsto rozdělte na dva díly a vyválejte. Na jednu polovinu dejte jablka, strouhanou housku, trochu skořice s cukrem – jako u taženého závinu. Druhou polovinu těsta položte na jablka a potřete ji rozšlehaným vejcem. Závin pak upečte.

Kobližky

Koblihy se žlutým krémem

Z 1 dcl vody, ze 110 gr mouky a z 30 gr másla udělejte pálené těsto takto: do 1 dcl vařící vody dejte 30 gr másla a 110 gr mouky, míchejte na plotně těstem, až se nechytá vařečky. Do vychladlého vmíchejte 4 – 5 vajec, 1 lžíci cukru a trochu soli. Do vychladlého vmíchejte 4 – 5 vajec, 1 lžíci cukru a trochu soli. Tvořte z něho koblihy a upečte je v troubě.

Rozřízněte je, pak vyplňte tímto krémem:

Na ohni v kotlíku, postaveném do kastrolu s vařící vodou, rozšlehejte ¼ l smetany nebo mléka, 5 žloutků a 120 gr cukru. Dále vmíchejte kávovou lžičku rýžové moučky a půl tyčinky s cukrem roztlučené a prosáté vanilky. Když krém zhoustne, odtáhněte jej z ohně a šlehejte jej dále, až vychladne. Pak do něho přimíchejte ještě 10 gr rozpuštěné želatiny a ¼ l šlehačky nebo ze 3 bílků tuhý sníh.

Různé jiné moučníky

Studený moučník

Ušlehejte v páře krém z necelých 2 dcl smetany, z 5 žloutků a z vanilkového cukru. Míchejte pak jím mimo plotnu, až vychladne. Do vychladlého přidejte: 2 listy v trošce vody rozpuštěné procezené želatiny a necelé 2 dcl šlehačky. Pak mísu vyložte sněhovými hubinkami a mandlovými koláčky, nalejte mezi ně a na ně připravený krém a místu postavte na led.

Císařská bábovka

Utřete 140 gr másla se 4 žloutky a se 100 gr cukru: přidejte pomalu 200 gr nejjemnější mouky, 15 dkg droždí, rozpuštěného v 1 dcl dobrého mléka, trochu soli, jen docela málo citronové kůry a nakonec vmíchejte sníh ze 4 bílků. Těsto hodně propracujte, přidejte rozinky a mandle a dejte do formy, vymazané máslem. Nechte jej zvolna ve formě kynout a poté upečte ve středně vyhřáté  troubě.

Jidášky

Do 500 gr mouky rozdrobte 120 – 150 gr másla, přidejte 40 gr droždí, 80 gr cukru a 4 žloutky a vše zadělejte v těsto. Vmíchejte do něho ještě i trochu soli a trochu citronové kůry. Z těsta pak vytvořte jidášky. Pomažte je medem a upečte. Jedí se teplé.

Dobré kynuté rohlíčky

Rozdělte 400 gr mouky na 3 díly. Do dvou dílů dejte 3 žloutky, 1 lžíci másla, asi půl kávové lžičky, ale ještě raději méně soli. 2 lžíce cukru, trochu citronové kůry a 35 gr. Droždí. Vše zadělejte sladkou smetanou a přidejte trochu rumu. Tato pevné těsto dobře vypracujte a dejte kynout.

Do zbytku mouky dejte 180 gr čerstvého másla a vytvořte máslové těsto.

Z prvního vykynutého těsta vyválejte placku, na ni položte placku z máslového těsta.

Okraje kynutého těsta přes ni přeložte a těsto dvakrát vyválejte. Poté nadělejte z něho rohlíčky a plňte oříškovou nádivkou nebo vytvořte skládanky s toutéž nádivkou.

Rohlíčky nebo skládanky nechte 10 minut kynout, pomažte žloutkem nebo rozšlehaným celým vejcem a pečte je v prudké troubě 15 – 30 minut.

Domácí rohlíčky

Udělejte těsto z 350 gr mouky, ze 150 gr cukru a 250 gr másla, ze 2 žloutků a z trochy bílého vína, z něho pak tvořte rohlíčky, potřete je žloutkem nebo vejcem, posypte hrubě tlučeným cukrem a rozsekanými mandlemi a upečte je.

Koláče

Francouzské ovocné koláče

Na koláč pro 10 – 12 osob vezměte 250 gr mouky, 125 gr másla, 1 vejce, ¼ sklenice vody a ½ kávové lžičky jemné soli.

Udělejte do mouky na válu důlek a dejte do něho vejce, máslo, sůl a vodu. Vše dobře smíchejte a z těsta udělejte bochánek. Vyválejte ho velice tence a touto plackou vyložte pečlivě máslem vymazanou a moukou poprášenou nízkou formu. Těsto, které přečnívá, přes okraj odřízněte, formu naplňte ovocem a pečte. Ale lepší postup je, když nejprve upečete těsto ve formě a poté vyplníte dutinu ovocem.  V tomto případě je dobře, když stěnu těsta vyložíte pruhem tuhého papíru a do dna uděláte několik dírek silnou jehlou, aby se těsto při pečení příliš nezvedalo.

Pařížské mirlitonky

Vtlačte do formiček tenkou vrstvu máslového těsta a vyplňte dutiny těstíčkem, které si připravíte následujícím způsobem: 250 gr vanilkového cukru smíchejte s 250 gr mouky, s 2 roztlučenými mandlovými koláčky (makarony) a s 1 vejcem. Než však dutiny tímto těstíčkem vyplníte, položte doprostřed každé kousek másla. Mirlitonky pak posypte cukrem a v mírně horké troubě je upečte.

Jak upečeme mandlové koláčky (makarony)

Zadělejte v těsto 250 gr jemné prosáté mouky, 140 gr másla, 140 gr cukru, 59 gr mandlí, které drobně rozsekejte, kůru a šťávu z 1 citronu a 2 žloutky. Těsto pak nechte odpočinout. Vytvořte z něho koláčky, vždy jeden pomažte zavařeninou a druhý na něj přiklopte, pomažte je vajíčkem, posypte spařenými rozsekanými mandlemi a upečte je do růžova.

Piškoty

Utřete 80 gr cukru se 4 žloutky. Pak ušlehejte ze 4 bílků tuhý sníh a do něho zvolna přisypte 80 gr mouky. Obě směsi pak smíchejte. Kornoutkem, opatřeným trubičkou nanášejte pak směs na papír ve tvaru piškotů, posypte je jemným cukrem, prostým sítkem a dejte do vlažné trouby upéci.

Zdroj: Z rodinného archivu z roku 1928 zpracovala dr. Irena Novotná

Vaše komentáře

Celkem 4 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

14.03.2018 21:28  Irena Novotná (irenovotna@seznam.cz)

Hani, já to zkusím sepsat. Jednoduché recepty, které svede každý. Snad k tomu najdu vhodnou literaturu. Já píšu recepty ze zavedených starých kuchařek. Snad se něco najde. Ano, přiznávám, že když ty recepty píši, že mám u toho vlčí hlad.
https://irenamauranovotna.blog.idnes.cz

30.03.2016 09:23  hana

Irenko,myslíš.že bys vydolovala recept i pro naprosté levoručky - něco fakt jednoduchého - tím myslím bez=utři do pěny apod.? Jinak už se každému musejí sbíhat sliny....díky.

28.03.2016 13:45  Irena Novotná

V poslední době jsem pekla mandlové koláčky, piškoty rohlíčky, ale ostatní recepty jsem zkoušela příležitostně. Netroufala jsem si, protože jsem neměla vhodnou troubu, ale už vím, že teď, když jsem si opatřila novou, si mohu troufnout na ledacos. Takže - člověk na to musí jít s odvahou a trpělivostí.

28.03.2016 13:39  hana

A tyto všechny dobroty jsi upekla?

Zanechte komentář: