Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babičky vaří vnoučatům: Zavářky do polévek a drůbeží pokrmy

Publikováno: 22.03.16
Počet zobrazení: 3449

andreotti3 zmenšenoPřemýšlela, jak svému vnoučkovi obohatit jídelníček a vyhledala jsem v tradičních receptech i  z mezinárodní kuchyně zajímavé zavářky do polévek.

Doufám, že Vás, milé babičky, budu tím inspirovat. Děti mají polévky docela rády a zajímavá zavářka polévku i chuťově velmi obohatí. Odkazuji se na předešlé články o polévkách a zavářkách – zde,  zde,  zde, zde, zde, . Dále jsem Vám přidala pár receptů na zadělávaná a smažená kuřata a myslím, že je to docela vítaný pokrm.

Jarní zavářka

Brzy tu bude jaro, i když počasí tomu neodpovídá, ale můžeme se těšit na čerstvou zeleninu ze zahrádek. Jarní zavářka se skládá z drobných mrkviček, z hlaviček chřestu, z kytiček květáku a z rozkrájených lístků hlávkového salátu. Všechnu tuto zeleninu mimo mrkev jen uvařte ve slané vodě a do polévky vmíchejte. Přidává se též sekaná zelená petrželka, ale v nepatrném množství, aby její chuť nepřevládala.  Co se týče karotek, tak je rozkrájíme na kousky, dáme je do studené vody a tu dovedeme do varu a poté s trochou cukru je v troše polévky vydusíte. Myslím, že je to vynikající zavářka a děti ji uvítají.

Dušená a plněná kapusta do polévky

Místo zavářky do polévky můžete dát dušenou nebo plněnou kapustu. Při jejím dušení je postup následující:

Kapustu nejprve vyperte a pak osušte. Rozkrojte ji po délce na čtvrtky. Dějte ji d studené vody a přiveďte vodu k varu. Poté nechte odkapat vodu a čtvrtky kapusty dejte do kastrolu, jejích dno jste vyložili slaninou. Nechte ji pak dusit.

Plněná kapusta

Uvařte kapustu do poloměkka a vyberte z ní nejjemnější a nejpoddajnější listy. Doprostřed položte hromádky obyčejné nádivky – míšeninky. Skládá se s jemně mletého masa, které se smíchá se slaninou a housky namočené v mléce a poté dobře vymačkané. Poté listy složte do tvaru drobných kapustových hlávek a v troše polévkového odvaru je uduste. Plnění a dušené kapusty se nedávají do polévkové mísy, ale přidávají se k polévce zvlášť. Jsou vynikající. Záleží na tom, jak míšeninku vhodně ochutíte k vybrané polévce.

Houbový svitek

1/6 l sušených hříbků opláchněte ve studené vodě a potí je ve slané vodě do měkka uvařte. Uvařené je vyndejte a na drobno rozsekejte. Mezitím utřete kousek másla, 2 vejce, 2 strouhané a mlékem polité rohlíky, trochu květu, trochu citrónové kůry, soli a vše dobře s houbami promíchejte. Je-li těsto příliš řídké, přidejte trochu strouhané housky. Poté je rozetřete na promaštěný plech vysypaný strouhankou a dorůžova je upečte.

Máslové knedlíčky

Do porcelánové misky dejte 75 gr másla, napolo rozpuštěného a třete do pěny. Pak přidejte: 1 celé vejce. 1 žloutek a 80 gr bílé strouhanky. Po zavaření jednoho knedlíčku na zkoušku buď těsto zřeďte, nebo přidejte trochu strouhanky a knedlíčky pak zavařte do polévky.

Žemlové knedlíčky

Pět ks žemlí (housek) zbavte kůrky a nakrájejte na kostky. Pak je polijte vlažným mlékem, v které jste rozpustili asi 50 gr másla, přidejte dva žloutky, 2 celá vejce a sůl, všechno smíchejte a nechte hodinu stát. Poté z tohoto těsta vytvořte libovolně velké knedlíčky.

Houskové knedlíčky k zadělávanému masu nebo do polévky

Zadělejte těsto z 30 gr másla, jednoho vejce, 50 gr strouhané housky, přidejte trochu citrónové kůry a trochu soli. Z tohoto těsta nadělejte knedlíčky a zavařte je v nepatrně slané vodě. Když jsou uvařené dejte je do hotové omáčky nebo do polévky.

Nočky do polévky z krupice

Do porcelánové misky dejte 75 g másla a do něho za stálého tření přidejte 2 – 3 žloutky. Když se směs zpěnila, vmíchejte do ní 75 g jemné krupičky. Osolte a přidejte nepatrně květ, má-li kdo muškátový květ rád. Lžičkou namáčenou do vody nebo do omastku dělejte pak nočky a zavařte je do slané vařící vody nebo přímo do polévky.

Noky do polévky

Utřete důkladně kus másla a do něho pak pomalu vetřete 2 žloutky a 1 celé vejce. Poté za stálého tření pomalu přidejte lžičku krupice a mouky, aby těsto, jež povstane, bylo spíše tužší než řídké. Sice v originálním receptu je požadavek, abyste třeli těsto hodinu, ale myslím, že v domácích robotech to bude mnohem kratší doba. Poté ušlehejte z 2 bílků tuhý sníh, do těsta jej lehce vmíchejte, ale nemíchejte jím již dlouho, vytvořte z něho noky a hned je zavářejte.

Knedlíčky ze sušených hub

Asi 40 g sušených hub uvařte a drobně rozsekejte. Odvar z nich později přidáte do polévky, kterou zapražíte žlutou máslovou jíškou). Utřete 70 g másla, 2 žloutky, 1 celé vejce, sekané houby, něco pepře, nepatrně květu (podle chuti, trochu petrželky a citronové kůry. 4 lžíce smetany a tolik strouhané housky. Aby se z hmoty daly dělat pěkné knedlíčky. Zavařte je do polévky.

Zadělávky

Zadělávané kuře

Na pánvi rozpusťte 125 g másla a položte na něho kuře, rozkrájené na úhledné kousky. Poprašte jej solí a pepřem a na dosti prudkém ohni je uduste dozlatova. Když jsou pěkně zbarveny na jedné straně, obraťte je a duste dále. Jestliže se, kousky kuřete zbarvují příliš rychle, zmírněte oheň. A když jsou po obou stranách pěkně růžové, což by mělo být za 25 minut, vyndejte je- Do kastrolu pak přidejte vrchovatou lžíci mouky a máslem a moukou nad ohněm míchejte asi 3 – 4 minuty. Pak do této jíšky vlijte sklenici vody nebo polévky. Nechte omáčku vařit 8 – 10 minut,, pode dejte do ni znovu kuře ohřát a podávejte jej třeba s výše uvedenými noky.

Zadělávané kuře se žampiony

Postupujte jako v předešlém receptu, ale současně se sklenicí vody nebo polévky vhoďte do omáčky žampiony, důkladně očištěné a vyprané, jež jste před tím minutu či dvě ve slané vodě povařili.

Zadělávaná kuřata s rýží a s květákem

Uduste na másle a na troše rozsekané petrželky 2 kuřata, upravená jako k pečení. Z 50 gr másla a ze dvou lžic mouky udělejte bílou jíšku a rozřeďte ji vodou nebo polévkou (bešamel). Do této řídké omáčky pak dejte vařit na kytičky rozebraný květák a 125 gr oprané rýže. Do měkka uvařený květák cedníčkem vyndejte a dejte stranou.

Do omáčky s rýží dejte na čtvrtky nakrájená kuřata a nechte je trochu povařit. Poté je vyndejte na mísu. V troše polévky rozkvedlejte 2 žloutky, vlijte je do rýže, obložte ji a květákem kuřata a procezenou omáčkou je polijte.

Smažená kuřata

Smažené kuře na francouzský způsob

Rozkrájejte kuře na kousky a položte jej do mísy, osolte, opepřete a zalejte 4 lžícemi octa. Občas obracejte kousky a nechte je v octě 3 hodiny. Pak jej vyndejte a osušte.

Do hlubokého talíře rozbijte 2 celá vejce, přidejte do nich sůl a pepř, lžíci oleje a lžíci vody. Vším pak dobře šlehejte, jako když se dělá omeleta. Pak v této směsi omočte dílky kuřete a obalte je v mouce, poté znova omočte a obalte je v jemně strouhané housce. Poté je smažte, nechte z nich odkapat omastek a podávejte je, ozdobené petrželkou.

Krůtí prsíčka s bramborovou kaší

Drůbeží prsa protáhněte slaninou a položte je do nízkého kastrolu, jehož dno je vyloženo plátky slaniny a rozkrájenou zeleninou: zalejte je do tří čtvrtin masovým odvarem a pokryjte je ještě slaninou. Uveďte do prudkého varu, aby se vody do třetiny svařila: poté postavte kastrol na okraj mírně horké trouby a prsíčka dopečte, často je podlévejte šťávou.

Když mají pěknou barvu, vyndejte je, dejte je odkapat a nařežte je na plátky tak, aby vypadaly jako kotletky. Vytvořte z nich na míse věnec kolem kaše. Kolem dokola pak dejte krokety nebo šunkové knedlíčky.

Zdroj: Z rodinného archivu a Mezinárodní kuchařky z roku 1938 zpracovala: Dr. Irena Novotná

Vaše komentáře

Celkem 3 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

30.03.2016 18:41  hana

To se omlouvám,jsem nováček...

30.03.2016 13:03  Irena Novotná

Na portále je mnoho receptů, můžete si vybrat z těch minulých od roku 2008.

27.03.2016 21:32  hana

Dobré recepty...jen je jaro,tak by se hodily i recepty na jemné pročištění a odlehčení od tžších zimních jídel...hanka

Zanechte komentář: