Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Jarní detoxikace prospěje vašemu organismu
Autor článku: Adéla Kubaštová Zima se pomalu, ale jistě blíží ke svému konci a přichází jaro. Příroda se probouzí, prodlužuje se doba slunečního svitu a hodnoty na teploměru venku stoupají. |
Podle České asociace pro speciální potraviny však změny neprobíhají jen v přírodě, ale i v našem těle a naším úkolem je tomuto procesu pomoci.
Biorytmy přírody, jako je střídání dne a noci, fází měsíce nebo právě ročních období, nemůžeme ovlivnit, nicméně ony mají vliv na nás, na naše tělo, zdraví a životní pohodu. Během zimy se náš metabolismus zpomaluje a tělo si dělá zásoby, tuk je pro něj hlavním zdrojem zahřívací energie a kromě toho jsme zatěžováni i nejrůznějšími toxiny, které tělo otravují. S příchodem jara se naopak metabolismus zrychluje a je potřeba tomu přizpůsobit své jednání a hlavně stravu, která je nejmocnějším prostředkem, jímž jsme s přírodou spojeni.
„Postupnou a pravidelnou detoxikací dosáhneme zlepšení našeho zdravotního stavu a dokonce i odvrácení stárnutí. Obnoví se a zvýší činnost orgánů, které se na čištění podílejí, tj. jater a ledvin, a zlepší se i činnost mozku, který díky správné výživě dostává více kyslíku. Dochází i ke zlepšení nálady a sexuální výkonnosti a výsledkem je také odolnější psychika,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.
Základním principem jarní detoxikace je zbavit tělo všech toxinů uložených v těle. Vznikají především v tlustém střevě a projeví se únavou, poruchami zažívání, bolestmi hlavy a kloubů nebo potížemi s pletí. Úprava stravy je tedy nezbytnou součástí jarní očisty. Na rozdíl od zimy je potřeba snížit množství i frekvenci požívání tuku, oleje a masa. Kvalitní minerály a vitaminy tělu dodáme zařazením více zeleniny, především kulaté a naťové, a přidáváme i obiloviny, např. rýži nebo ječmen. Na místě jsou i změny ve způsobu přípravy pokrmů. Zatímco pečení a vaření pod tlakem je vhodné spíše pro zimu, na jaře bychom měli zvýšit podíl syrové zeleniny a tím stravu odlehčit a energii našeho těla přizpůsobit energii jara. Orgánem, který je na jaře zatížen nejvíce, jsou játra, jež musí zvládat veškerou očistu těla od zásob, které si vytvořilo za zimu. Jejich fungování můžeme podpořit různými očistnými kúrami, jako je např. vysazení tuku a všech živočišných potravin, omezení bílkovin nebo rýžový půst.
Pokud nejsme schopni svému tělu poskytnout potřebné látky běžnou stravou, můžeme si v dnešní době pomoci i účinnými doplňky stravy, které jsou k dostání v lékárně. Prospět nám může především dodání potřebné vlákniny a vitaminů, konkrétně tedy A, B, C, D. Detoxikační potenciál a funkci jater podporuje např. ostropestřec mariánský, česnek nebo chlorella, která navíc pomáhá zachovat normální hladinu krevního cukru a cholesterolu a podporuje metabolismus a správné zažívání. K odvodnění organismu a stimulaci správného fungování močového ústrojí zase přispívá třeba lopuch nebo smetanka lékařská.
Autor:Adéla Kubaštová, Foto: Internet