Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

50 let života u jedné firmy – část 2

Publikováno: 14.04.16
Počet zobrazení: 1743
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
Firmou o které píši, byl výrobce elektrických spotřebičů v Hlinsku. Měl postupně tři názvy: ESA, Elektro-Praga a ETA. Pracoval jsem zde v letech 1953 – 2003. V této sérii článků chci popsat, jak to vše, z mého pohledu, probíhalo.
 

Vznik firmy ESA – rok 1943

Do Elektro-Pragy, jak se firma tehdy jmenovala, jsem nastoupil v roce 1953. Tehdy zde již výroba elektrospotřebičů existovala deset let. Protože moje paměti jsou trochu i historií výroby, popíši také to, co se zde událo před tím, než jsem začal v Hlinsku pracovat.

 

V místě současné továrny, blízko státní silnice na Poličku, postavil v roce 1910 hlinecký podnikatel Josef Tlustý cihelnu. V prvních letech provozu až do třicátých let cihelna prosperovala. V období krize, roku 1933, se však tento podnik, který od roku 1921 vlastnil Josef Staštík, finančně zhroutil. Výroba cihel zde již v původním rozsahu nebyla obnovena. Stupňovitý terén, který zde zůstal po cihelně, byl však patrný na nádvoří Elektro-Pragy ještě v době mého nástupu do zaměstnání.

V objektu za vilou, zahájila roku 1937 provoz firma Kudrnáč. Vyráběla gumové obruče pro motorová a jízdní kola, plynové masky pro armádu a další drobné výrobky z gumy. V roce 1939 však i tato výroba zanikla a prostory byly pronajaty firmě Hanus, jirchářskému podniku v Hlinsku. Sloužily jako sklad kůží. V budově pozdějšího ekonomického úseku začala firma Kvapil, Žák a Machytka vyrábět hračky.

 

V roce 1943 zakoupil část volných provozních budov od pana Staštíka majitel továrny na přístroje v Praze Jan Prošvic. Založil zde firmu Esa, elektrotechnická akciová společnost, se základním kapitálem 4,000.000 Kč. Jan Prošvic byl současně akcionářem a ředitelem správní rady firmy. Společníkem Jana Prošvice se stal továrník Eckhardt z Chotěboře. Firma byla zaregistrována do Obchodního rejstříku 3. září 1943. Od této doby se datují počátky historie výrobního programu elektrospotřebičů pro domácnost v Hlinsku.

 

Oficiálně se zde však v prvních letech vyráběly pro říšskou brannou moc telefonní rozdělovače k protitankovým bateriím. Tajně pak jednoduché elektrické žehličky s keramickou vložkou. Podnik měl jen několik desítek zaměstnanců. Po skončení války se výrobní sortiment rozšířil o vařiče, teplomety a další výrobky.

V roce 1945 odkoupil Jan Prošvic zbytek budov a založil zde, vedle podílnictví na akciové společnosti ESA, i svůj vlastní podnik. Formálně zde tedy až do znárodnění existovaly dvě firmy. V průběhu roku 1947 sem J. Prošvic převedl z Prahy výrobní program gramoměničů a i část svých pražských zaměstnanců.

V roce 1948 došlo ke znárodnění obou firem a ty pak byly, spolu s dalšími dvěma desítkami různě velkých závodů, včleněny do velkého podniku Elektro-Praga Praha.

 

Autor: Zdeněk Vohradník.

Foto: MF Dnes k článku “Vždy budu rád dělat Etě reklamu

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

04.12.2022 17:48  Václav Valtr

prosím ozaslání všech díů vašich zajímmavých článků jedná se mi zejména o začlenění podniku orlická strojírna a slévárna skuhrov nad bělou v souvislosti s historií podniku orlické strojírny rychnov nad kněžnou děkuji

Zanechte komentář: