Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička peče sváteční pamlsky:Tradiční recepty dortů a věnečky

Publikováno: 5.04.16
Počet zobrazení: 2213

andreotti3 zmenšenoKonečně se mi podařilo najít v rodinné knihovně kuchařskou knihu Luisy Ondráčkové s  recepty z roku 1925 a ráda bych vás, milé babičky a samozřejmě i dědečky, okouzlila úžasnými a inspirativními recepty.

A dnes budeme péct dorty a jedinečné věnečky ke slavnostním příležitostem, jako jsou narozeniny, promoce – prostě k těm příležitostem, které prožívají vaše vnoučata i jejich rodiče.

Zaujal mne Venušin dort

Rozstrouhejte 14 dkg upražených lískových oříšků. V míse vymíchejte 16 dkg cukru s 5 žloutky, při míchání přidávejte po lžíci semleté oříšky. Do umíchaného těsta dejte 6 bílků, z kterých jste ušlehali pevný sníh.

Těsto vlijte do vymaštěné formy a nechejte zvolna péci. Upečený studený dort rozkrojte na tři pláty, tyto pláty naplňte šlehanou smetanou s vanilkovým cukrem a promíchejte s mletými oříšky.

Dort složte a polijte horkou meruňkovou zavařeninou a ozdobte celými loupanými oříšky.

Myslím, že Venušin dort ozdobí domácí slavnostní stůl a potěší svou lehkostí i zajímavou chutí.

Eliščin dort

Ten připravíte tak, že vyložíte dno i strany dortové formy piškoty. Pak naplníte následující nádivkou: v míse umíchejte 25 dkg másla, přidáte 20 dkg vanilkového cukru, 5 žloutků, vždy po jednom, s ½ citronu jemně sekanou kůru a naposled z 5 bílků tuhý sníh. Do něhož zašlehejte 5 dkg cukru a pak do nádivky lehce zamíchejte.

Nádivku vložte do vyložené formy, pokryjte zase piškoty, zatižte nějakým předmětem a nechejte půl dne na ledě. Potom opatrně odstraňte formu a dort ozdobte šlehačkou. Šlehačku oslaďte vanilkovým cukrem.

Anin dort

Utřete 2 dkg másla s 1 žloutkem, až se zpění, pak přimíchejte 2 dkg kakaa 3 dkg postrouhaných lískových ořechů a z půlky citronu posekané kůry a šťávy, 17 dkg cukru míchej půl hodiny a pak přimíchej 1/6 l mléka, 15 dkg mouky, prášek do pečiva (polovinu sáčku) z 12 bílku tuhého sněhu.

Těsto pečte v pomaštěné formě máslem. Dort si můžete ozdobit podle Vaší úvahy.

Bertin dort

Utřeme 28 dkg másla se 6 žloutky a 28 dkg cukru. Do dobře umíchaného přidejte 3 tabulky strouhané čokolády, 28 dkg mandlí se slupkou mletých, 3 dkg citronové kůry kandované, kterou usekáme, na hrot nože nového koření a skořici. Nakonec zamíchejte ze 6 bílků tuhý sníh. Upečený dort rozkrojte, namažte zavařeninou a polijte čokoládovou polevou.

Karmelitánský dort

Pokrájejte 25 dkg loupaných mandlí po délce na jemné nudličky, to míchejte společně s 8 celými vejci a 25 dkg cukru půl hodiny. Poté přidejte jemnou sekanou kůru z půl citronu a 15 dkg mouky a vše dobře promíchejte. Těsto dejte do máslem vymaštěné, moukou vysypané formy, posypte povrch cukrem a oloupanými sekanými mandlemi a pečte dort hodinu v mírné troubě.

Kapucínský dort

Míchejte 6 žloutků s 10 dkg cukru se slupkou mletých mandlí, dle chuti koření, 4 dkg strouhanky a naposled ze tří bílků sníh.

Dort pečte půl hodiny.

Prochladlý polijte nadvakrát ½ l červeným s cukrem svařeným vínem.

Sachrův dort s mandlemi

Do 14 dkg umíchaného másla přidejte 14 dkg cukru, 6 žloutků, s půl citronu kůry, 13 dkg loupaných mletých mandlí, 14 dkg strouhané čokolády, nakonec ze 6 bílků tuhý sníh a 5 dkg mouky lehce se vším promíchejte.

Těsto vlijte do vymaštěné formy a dejte péci. Upečený studený dort naplňte vanilkovým krémem, opět složte a polijte čokoládovou polevou.

Dobšův dort

Nejdřív umíchejte 25 dkg másla, až se zpění. Pak dejte do ½ l smetany 6 žloutků a cukru tolik, aby bylo dost sladké a v páře šlehejte, dokud krém nezhoustne a potom odstavte.

V troubě nechejte změknout 2 tabulky čokolády. Polovinu krému smíchejte s měkkou čokoládou, až do studena.

Teprve nyní přimíchejte k tomu polovinu zpěněného másla. Dejte 5 dkg lískových oříšků do teplé trouby, aby se z nich pěkně odloupla slupka pak je postrouhejte a dejte k nim 2 lžíce cukru a v kastrole na sporáku za stálého míchání upražte avšak ne příliš do hněda.

Potom je smíchejte s druhou polovicí krému, až jsou studené, přimíchejte ostatní zpěněné máslo.

Nyní namažte 5 – 6 velkých karlovarských oplatků krémem a polijte je čokoládovou polevou. Plnit se musí vždy den před podáním, aby oplatky změkly.

Věnečky

Na slavnostní stůl se hodí i věnečky, s kterými se vždy zavděčíte při podávání kávy.

Zaujaly mne věnečky stříkané

Na vál dejte 14 dkg mouky, do ní rozdrobte 8 1/8 dkg tuhého másla, přidejte 5 dkg moučkového cukru, 7 dkg loupaných jemně mletých mandlí, 2žloutky a z půl citronu strouhané kůry. Vše zpracujte v těsto, dejte ho pak do stříkačky a vystřikujte věnečky. Bálkem potřené posypte hrubým cukrem, klaďte na papír, prostřený na plechu a nechte do zlatova upéci.

Věnečky žloutkové

Dejte do mísy 5 žloutků, 5 lžic cukru a míchejte ¼ hodiny. Poté přidejte 5 lžic mouky, 1 lžíci smetany, dejte těsto na cukrem posypaný vál a vypracujte jej.  A pak rozválejte válečkem na 1 cm silný plát. Vypichujte tvořítkem věnečky, poklaďte je na voskem potřený plech a pečte. Upečené věnečky potřete rozvařeným cukrem a posypte sekanými mandlemi. Za ě – 3 dny věnečky zkřehnou.

Skořicové věnečky

Ze dvou bílků ušlehejte tuhý sníh a do něho vysypejte 14 dkg moučkového cukru a míchejte hodinu. Potom přidejte větší dávku skořice a 14 dkg neloupaných mletých mandlí. Nyní vložte vše na vál a zpracujte dobře těsto. Těsto vyválejte do placky a z ní vypichujte věnečky a klaďte je na oplatky na plech a zvolna nechte péci.

Brněnské věnečky

Vypracujte těsto na vále s 28 dkg mouky, 19 dkg másla, 7 dkg cukru a 1 žloutku a přidejte vanilku. Těsto pak rozválejte jako stéblo tlusté a tvořítkem vypichujte malá kolečka.

Z poloviny koleček ještě tvořítkem vypíchněte malá kolečka. Všechny pak nechtě upéci.

Upečená velká kolečka potřete zavařeninou a na každé položte malé kolečko. Pak je posypte cukrem.

Receptům v této jedinečné knize se budeme věnovat i nadále v jiných tématech.

Dle výše uvedené knihy zpracovala dr. Novotná

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: