Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička peče sváteční pamlsky:Tradiční recepty dortů a věnečky
Konečně se mi podařilo najít v rodinné knihovně kuchařskou knihu Luisy Ondráčkové s recepty z roku 1925 a ráda bych vás, milé babičky a samozřejmě i dědečky, okouzlila úžasnými a inspirativními recepty.
A dnes budeme péct dorty a jedinečné věnečky ke slavnostním příležitostem, jako jsou narozeniny, promoce – prostě k těm příležitostem, které prožívají vaše vnoučata i jejich rodiče.
Zaujal mne Venušin dort
Rozstrouhejte 14 dkg upražených lískových oříšků. V míse vymíchejte 16 dkg cukru s 5 žloutky, při míchání přidávejte po lžíci semleté oříšky. Do umíchaného těsta dejte 6 bílků, z kterých jste ušlehali pevný sníh.
Těsto vlijte do vymaštěné formy a nechejte zvolna péci. Upečený studený dort rozkrojte na tři pláty, tyto pláty naplňte šlehanou smetanou s vanilkovým cukrem a promíchejte s mletými oříšky.
Dort složte a polijte horkou meruňkovou zavařeninou a ozdobte celými loupanými oříšky.
Myslím, že Venušin dort ozdobí domácí slavnostní stůl a potěší svou lehkostí i zajímavou chutí.
Eliščin dort
Ten připravíte tak, že vyložíte dno i strany dortové formy piškoty. Pak naplníte následující nádivkou: v míse umíchejte 25 dkg másla, přidáte 20 dkg vanilkového cukru, 5 žloutků, vždy po jednom, s ½ citronu jemně sekanou kůru a naposled z 5 bílků tuhý sníh. Do něhož zašlehejte 5 dkg cukru a pak do nádivky lehce zamíchejte.
Nádivku vložte do vyložené formy, pokryjte zase piškoty, zatižte nějakým předmětem a nechejte půl dne na ledě. Potom opatrně odstraňte formu a dort ozdobte šlehačkou. Šlehačku oslaďte vanilkovým cukrem.
Anin dort
Utřete 2 dkg másla s 1 žloutkem, až se zpění, pak přimíchejte 2 dkg kakaa 3 dkg postrouhaných lískových ořechů a z půlky citronu posekané kůry a šťávy, 17 dkg cukru míchej půl hodiny a pak přimíchej 1/6 l mléka, 15 dkg mouky, prášek do pečiva (polovinu sáčku) z 12 bílku tuhého sněhu.
Těsto pečte v pomaštěné formě máslem. Dort si můžete ozdobit podle Vaší úvahy.
Bertin dort
Utřeme 28 dkg másla se 6 žloutky a 28 dkg cukru. Do dobře umíchaného přidejte 3 tabulky strouhané čokolády, 28 dkg mandlí se slupkou mletých, 3 dkg citronové kůry kandované, kterou usekáme, na hrot nože nového koření a skořici. Nakonec zamíchejte ze 6 bílků tuhý sníh. Upečený dort rozkrojte, namažte zavařeninou a polijte čokoládovou polevou.
Karmelitánský dort
Pokrájejte 25 dkg loupaných mandlí po délce na jemné nudličky, to míchejte společně s 8 celými vejci a 25 dkg cukru půl hodiny. Poté přidejte jemnou sekanou kůru z půl citronu a 15 dkg mouky a vše dobře promíchejte. Těsto dejte do máslem vymaštěné, moukou vysypané formy, posypte povrch cukrem a oloupanými sekanými mandlemi a pečte dort hodinu v mírné troubě.
Kapucínský dort
Míchejte 6 žloutků s 10 dkg cukru se slupkou mletých mandlí, dle chuti koření, 4 dkg strouhanky a naposled ze tří bílků sníh.
Dort pečte půl hodiny.
Prochladlý polijte nadvakrát ½ l červeným s cukrem svařeným vínem.
Sachrův dort s mandlemi
Do 14 dkg umíchaného másla přidejte 14 dkg cukru, 6 žloutků, s půl citronu kůry, 13 dkg loupaných mletých mandlí, 14 dkg strouhané čokolády, nakonec ze 6 bílků tuhý sníh a 5 dkg mouky lehce se vším promíchejte.
Těsto vlijte do vymaštěné formy a dejte péci. Upečený studený dort naplňte vanilkovým krémem, opět složte a polijte čokoládovou polevou.
Dobšův dort
Nejdřív umíchejte 25 dkg másla, až se zpění. Pak dejte do ½ l smetany 6 žloutků a cukru tolik, aby bylo dost sladké a v páře šlehejte, dokud krém nezhoustne a potom odstavte.
V troubě nechejte změknout 2 tabulky čokolády. Polovinu krému smíchejte s měkkou čokoládou, až do studena.
Teprve nyní přimíchejte k tomu polovinu zpěněného másla. Dejte 5 dkg lískových oříšků do teplé trouby, aby se z nich pěkně odloupla slupka pak je postrouhejte a dejte k nim 2 lžíce cukru a v kastrole na sporáku za stálého míchání upražte avšak ne příliš do hněda.
Potom je smíchejte s druhou polovicí krému, až jsou studené, přimíchejte ostatní zpěněné máslo.
Nyní namažte 5 – 6 velkých karlovarských oplatků krémem a polijte je čokoládovou polevou. Plnit se musí vždy den před podáním, aby oplatky změkly.
Věnečky
Na slavnostní stůl se hodí i věnečky, s kterými se vždy zavděčíte při podávání kávy.
Zaujaly mne věnečky stříkané
Na vál dejte 14 dkg mouky, do ní rozdrobte 8 1/8 dkg tuhého másla, přidejte 5 dkg moučkového cukru, 7 dkg loupaných jemně mletých mandlí, 2žloutky a z půl citronu strouhané kůry. Vše zpracujte v těsto, dejte ho pak do stříkačky a vystřikujte věnečky. Bálkem potřené posypte hrubým cukrem, klaďte na papír, prostřený na plechu a nechte do zlatova upéci.
Věnečky žloutkové
Dejte do mísy 5 žloutků, 5 lžic cukru a míchejte ¼ hodiny. Poté přidejte 5 lžic mouky, 1 lžíci smetany, dejte těsto na cukrem posypaný vál a vypracujte jej. A pak rozválejte válečkem na 1 cm silný plát. Vypichujte tvořítkem věnečky, poklaďte je na voskem potřený plech a pečte. Upečené věnečky potřete rozvařeným cukrem a posypte sekanými mandlemi. Za ě – 3 dny věnečky zkřehnou.
Skořicové věnečky
Ze dvou bílků ušlehejte tuhý sníh a do něho vysypejte 14 dkg moučkového cukru a míchejte hodinu. Potom přidejte větší dávku skořice a 14 dkg neloupaných mletých mandlí. Nyní vložte vše na vál a zpracujte dobře těsto. Těsto vyválejte do placky a z ní vypichujte věnečky a klaďte je na oplatky na plech a zvolna nechte péci.
Brněnské věnečky
Vypracujte těsto na vále s 28 dkg mouky, 19 dkg másla, 7 dkg cukru a 1 žloutku a přidejte vanilku. Těsto pak rozválejte jako stéblo tlusté a tvořítkem vypichujte malá kolečka.
Z poloviny koleček ještě tvořítkem vypíchněte malá kolečka. Všechny pak nechtě upéci.
Upečená velká kolečka potřete zavařeninou a na každé položte malé kolečko. Pak je posypte cukrem.
Receptům v této jedinečné knize se budeme věnovat i nadále v jiných tématech.
Dle výše uvedené knihy zpracovala dr. Novotná