Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babičky chystají překvapení: Tradiční těsta

Publikováno: 12.04.16
Počet zobrazení: 2292

andreotti3 zmenšenoMilé babičky a dědečkové, přijmete mé pozvání do světa báječných těst z tradičních receptů. Doufám, že se Vám recepty budou hodit k Vaší chuti i radosti z dobrého a  tvořivého vaření.

Těsto na košíčky

Zadělejte 3 žloutky, 2 vejce, 4 lžíce mléka, 3 lžíce bílého vína a tolik mouky, aby povstalo těstíčko jako na lívance, Přidejte do něho citronovou šťávu a trochu soli. Pak ponořte do něho formičky na drátěném držadle a košíčky v rozpáleném másle usmažte.

Tři varianty na linecké těsto

Linecké těsto je stále oblíbené, používá se na různé pečivo. První varianta: Utřete 250 gr másla, až se hodně zpění, poté do něho pomalu vetřete 2 žloutky, jeden po druhé, dále pak šťávu a kůru z 1 citrónu a čtvrt tyčinky roztlučené vanilky. Když je vše dobře utřeno. Vmíchejte ještě pomalu 250 gr mouky, 250 gr cukru a 250 gr strouhaných mandlí. Je nutné, abyste všechny ingredience přidávali pomalu, pouze po lžících. Celkem třeme alespoň hodinu. Těsto pečte také hodinu.

Druhá varianta: Vypracujte těsto z 250 gr másla, 375 gr mouky, 125 gr cukru, 3 žloutky, trochu vanilky a trochu citronové kůry. Dejte těsto odpočinout a z něho pak dělejte různé pečivo.

Třetí varianta: Zpracujte v těsto 170 gr cukru, 150 gr mouky, 170 gr mandlí, 170 gr másla, 1 vejce, trochu skořice a něco citronové kůry.

Křehké těsto

Dejte na vál 280 gr mouky, osolte ji trochu a nakrájejte do ní na plátky 280 gr másla, Vypracujte máslo do mouky válečkem, poté přidejte 2 žloutky, lžíci bílého vína a tolik smetany, aby povstalo dostatečně vláčné těsto. Vše dobře tupým nožem propracujte. Těsto nemá být pevno a ruka se ho nemá vůbec dotknout. Vyválejte je třikrát co nejtenčeji, složte je přitom na 4 díly a vál poprašte moukou a přitom co nejméně. Tohoto těsta použijte vždy, co se má podle předpisů dělat z křehkého těsta. Máslo, které na toto těsto použijete, má být křehké.

Křehké těsto na moučníky

Dejte na vál 250 gr mouky, udělejte do ní důlek a do něho dejte 150 gr másla, 65 gr cukru, špetičku soli, 1 ½ – 2 vejce a 1 ½ decilitru vody. Ze všeho vytvořte hladké těsto, jednou jej prohněte a nechte hodinu odpočinout.

Těsto na anglický (francouzský) bílý kuchyňský chléb

Ve Francii se všeobecně jí bílý pšeničný chléb, kdežto chléb žitný jen v některých horských krajinách. Někteří pekaři pečou i malé samožitné chlebíčky ato zvláště na objednávku.

Ve francouzské kuchyni se používá bílého pšeničného chleba, kdykoliv kuchařské knihy mluví o strouhané housce, střídce chleba nebo opékaných chlebíčcích.

Můžeme se pokusit takový chléb upéci. Kuchařské knihy mluví o anglickém chlebu, ale je to vlastně pravý francouzský chléb.

Prosejte do mísy, nejlépe dřevěné 500 gr pšeničné mouky a nechte ji prohřát. Ze třetiny mouky a z 20 gr droždí, rozpuštěného ve vlažné mouce, připravte v téže míse řídký kvásek. Nechte jej vykynout do dvojnásobné velikosti a poté do něho pozvolna vpracujte 3 – 4 dcl mléka, trochu soli, aby povstalo pevné těsto. Vypracujte jej opravdu důkladně, postačí na to 25 minut. Těsto pak přikryjte ubrouskem.

Nechte jej kynout ve vlažné místnosti 20 – 30 minut. Poté vytvořte z něho bochník a položte jej do máslem slabě vymazaného kastrolu. Má jej vyplnit do poloviny. Do jeho povrchu udělejte silnou jehlou několik dírek a nechte jej 45 minut stát v kuchyni, Pak teprve kastrol postavte do dobře vyhřáté trouby a pečte chléb 75 minut.

Italské těsto na smažení

Do porcelánové mísy rozdělejte tři vejce a vmíchejte do nich 3 lžíce mouky. Toto těsto rozřeďte ½ dcl oleje a 1 lžící bílého vína. Přidejte trochu soli a zpracujte těsto důkladně vařečkou po dobu 7 – 8 minut.

Těsto na palačinky

Připravte si 250 gr mouky, 175 gr cukru, 60 gr másla, 6 vajec, ½ l mléka, nepatrně soli a pomerančovou tresť. Dojte do porcelánové mísy cukr, mouku a rozpuštěné máslo a rozřeďte vše pozvolným přimícháváním vajec, mléka, soli a tresti.

Francouzská omeleta

Dobře umíchejte 4 žloutky a 81/2 dkg cukru, přidejte 1 dkg mouky a ze 4 bílků tuhý sníh. Na pomaštěnou horkou pánev vlij těsto a v troubě nechejte 8 minut péci. Upečenou omeletu potři zavařeninou, posyp cukrem a rychle podávejte.

Pečené tvarohové palačinky

Dejte do hrnku ¼ l mléka, 2 lžíce teplé vody, 2 žloutky a mouky tolik, abyste měli těsto jako na kapání, osolte jej, přidejte kávovou lžičku cukru, vše dobře umíchejte a pečte z těsta tenké palačinky, Upečené namažte připraveným tvarohem, zaviňte, složte do vymaštěné formy. V trošce smetany rozkvedlejte 2 celá vejce, polijte jimi palačinky a ve formě dejte péči.

Nádivka do palačinek

Umíchejte 14 dkg másla s 5 žloutky, přidejte podle chuti cukru, 30 dkg tvarohu, zrnko soli a z půl citronu jemně sekané kůry, trochu vanilky, hrozinky a z 5 bílků tuhý sníh. Upečené palačinky vyklopte na mísu a posypte cukrem.

Obyčejné piškotové těsto

Připravte si 250 gr cukru, 75 gr mouky, 75 gr bramborové moučky, 5 vajec, špetičku soli a 20 gr vanilkového cukru. Do porcelánové mísy dejte žloutky, cukr a vanilkový cukr a směs důkladně třete, až je lehká a zpěněná. Pak do ní vetřete mouku a současně do ní vmíchejte sníh. Upečte těsto ve formě nebo na plechu na pečícím papíru.

Těsto na piškotovou roládu

Připravte si 250 gr mouky, 250 gr cukru, 11 žloutků, sníh z 10 bílků, špetku soli a rozsekanou citrónovou kůru. Třete cukr ze žloutky, a když se zpění, vmíchejte současně sníh a prosátou mouku. Upečte těsto na plechu, pokryté pečícím papírem, rozetřete je na něj v tenté vrstvě.

Nudlové těsto

Prosejte hustým sítkem na vál 250 gr mouky, udělejte do ní důlek a do něho dejte 3 celá vejce. Pak mouku do vajec pomalu vypracujte a z těsta vytvořte bochánek, ten zakryjte ubrouskem a nechte ¼ hodiny odpočinout.

Dukátové buchtičky

Zpracujte v těsto 500 gr mouky, 120 gr másla, 70 gr cukru, trochu soli, 3 žloutky, 20 dkg droždí, ze ¼ citronu kůru a tolik mléka, kolik je třeba. Poté nechte těsto vykynout. Vykrajujte z něho kuličky, klaďte di kulaté formy, dobře vymazané máslem a každou po stranách také máslem dobře potřete. Vytvořte tak ve formě z buchtiček několik vrstev a každou vrstvu důkladně potřete máslem. Upečte je pak a podávejte k nim vanilkový krém.

Kynuté knedlíky

Zadělejte mouku pouze oslazenou vlažnou vodou. V ní rozkvedlej 2 celá vejce, 2 dkg zkynutých kvasnic, trochu soli a tuhé těsto vypracované nechejte zkoynout.

Plněné knedlíky, když zkynou, zavařte do málo slané vody, přikryjte poklicí a nechejte vařit podle velikosti 10 – 15 minut. Podle chuti je posypte, polijte máslem a neste na stůl.

Kynuté knedlíky s masovou nádivkou

Připravte těsto podle předešlého receptu a nadávejte knedlíky sekaným uzeným mase neb sekanými škvarky, pak je zavařte. Uvařené knedlíky urovnejte na mísu a posypte strouhanou žemlí a polijte horkým máslem.

Trhané knedlíky

Zadělejte v míse tuhé těsto z ½ kg mouky, ze 2 dkg kvasnic ve dvou lžících mléka s kouskem cukru zkynutých, 1/8 l vlažného mléka, 1 žloutek, 1 lžíce rozpuštěného másla a trochu soli. Těsto dobře zpracované nechejte 1 ½ hodiny kynout, pak z něho udělejte 6 knedlíků, zavařte je do širokého hrnce a nechejte 10 minut vařit. Po 5 minutách je obraťte vařečkou na druhou stranu a nechejte zase 5 minut vařit, Uvařené knedlíky vydělejte na mísu, roztrhejte je dvěma vidličkami a podávejte k libovolné omáčce.

Knedlíky ze syrových brambor

Oloupejte 1 kg syrových brambor, postrouhejte je, všechnu vodu vytlačte. K vytlačeným bramborům přidejte 2 vejce, trochu strouhané cibule, soli, tolik mouky, aby se těsto nerozteklo, ale aby nebylo také tuhé. Z dobře prohněteného těsta dělejte malé knedlíky, zavařte je do prudce vařící vody a nechejte 10 – 15 minut vařit. Uvařené posypte strouhanou žemlí nebo smaženou cibulí, polijte horkým máslem a neste knedlíky na stůl.

Bramborové knedlíky

Na vál přelisujte 40 dkg teplých vařených brambor. K nim přidejte 20 dkg mouky, 2 celá vejce, 1 žloutek, osolte a vše zpracujte v těsto. Z toho pak krájejte větší kousky. Na každý polož kousek povidel, zaviňte a dejte do slané vařící vody vařit. Uvařené polijte horkým máslem, posypte mákem nebo smaženou žemličkou.

Tvarohové knedlíky

Postrouhejte 25 dkg tvarohu, přidejte k němu 1 vejce, trochu soli a tolik mouky, aby bylo jemné těsto. Toto nakrájej na kousky, do každého kousku zabalte švestku a vařte knedlíky ve slané vodě. Uvařené knedlíky posypte strouhanou smaženou žemlí a pojte horkým máslem.

Máslové knedlíky

V hluboké míse zadělejte 60 dkg mouky s trochou soli, 4 žloutky a pozvolna přidávejte ½ l mléka, v němž bylo rozvařeno 25 dkg másla. Knedlíky z tohoto těsta uvařte ve vodě, až začnou v ní plavat a podávejte je polité máslem nebo ovocnou šťávou.

Bramborové smažené nudle

Dobře utřete 3 dkg másla a 4 žloutky. Do toho pak zamíchejte ¼ kg přelisovaných uvařených brambor, ¼ kg mouky, 2 dkg zkynutých kvasnic, 1/8 l mléka, 2 lžíce cukru a trochu soli. Těsto dobře propracujte a dělejte z něho podlouhlé kulaté nudle, nechejte je nakynout- Zkynulé dávejte do rozpáleného sádla smažit. Na míse je posyp cukrem a podávejte k nim ovocnou šťávu.

Příště: Domácí strava pro nemocné a rekonvalescenty

Zdroj: Literatura z předchozích receptů a z rodinného archivu: Zpracovala Dr. Irena Novotná

Vaše komentáře

Celkem 5 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

18.04.2016 18:21  Irena Novotná

Paní Stanzelová, já se taky pořád učím, vaření je pro mne radost významná tvůrčí činnost. o)))))

18.04.2016 17:12  Jana Stanzelová

Člověk se učí celý život,ráda vyzkouším

17.04.2016 10:23  Irena Novotná (novotnaire@seznam.cz)

Paní Dudová, taky jsem si to říkala, přesně jsem zauvažovala jako vy. Recepty pocházejí z kuchařek z 19. století, první poloviny dvacátého století a tam není rozlišováno, přímo v originálních receptech, zda jde o hrubou, hladkou či polohrubou mouku. Moje babička na knedlíky dávala polohrubou a cukrářské výrobky (linecké, lístkové) těsto hladkou, stejně jako na štrúdly, domácí rohlíky a domácí chléb a lívance, palačinky a vdolky. Omlouvám se, že jsem tu poznámku neuvedla přímo do textu, uvědomuji si, že pro muže to může být trochu hádanka, mně to přišlo automatické, ale je dobře, že jste muže zmínila, budu na ně myslet při dalších receptářích a text jim přizpůsobím. Děkuji, moc by mne těšilo, kdyby se muži chopili také vaření tradičních receptů, protože dobře a kreativně vaří obecně, proto na ně budu příště myslet. Krásnou neděli všem Vám a čtenářům.
http://denni-stravovani-z-tradice.webnode.cz/

16.04.2016 13:16  Dudová

Nápad dobrý, všechna těsta by bylo možné doma vyzkoušet. Ale. Je zde velké ale, protože u nás v ČR máme tři základní druhy mouk. Hladká, polohrubá a hrubá. A protože toto autor-ka nerozlišuje, tak pro mnohé začátečníky, spíše tedy muže jsou tyto recepty sázka do loterie. My ženy si už poradíme, přece jenom máme více zkušeností.

15.04.2016 17:12  hana

Naprostá senzace - recepty i pro mě,která zvládá jen jednoduché věci...děkuju moc moc moc!

Zanechte komentář: