Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Umění: Ladislav Mária Wagner

Publikováno: 18.04.16
Počet zobrazení: 1575

WagnerMezi námi žijí lidé, kteří tvoří krásná umělecká díla, píší básně a pěstují umění, ale málokdy se s nimi setkáme v běžném životě.

V nové úterní rubrice, kterou započínám pravidelný cyklus článků o umění a prostřídají se  s mými rubrikami, na které jste zvyklí, Vás srdečně zvu, milé čtenářky a čtenáři, na výjimečné setkání s malířem a básníkem Ladislavem M. Wagnerem. Pokud jsou mezi vámi ti, kteří působí na facebooku, můžete se setkat s jeho uměním a začíst se do krásné, opravdové a jemně melancholické poezie.

Je dobře, že naše krásná a milovaná země plodí umělce, které lidé obdivují nejen u nás, ale také v zahraničí. Jak tvrdý chleba tito nadaní lidí měli a mají, to poznáte z následujícího pojednání o životě a díle Mistra Wagnera i z dalších medailonků v nové rubrice Umění.

Ke komu silně hovoří hlas jeho nitra a touha po sebevyjádření v uměleckém díle, ten se nedá ničím odradit. Jeho umělecká ruka i mysl ho vede k sebevyjádření vlastního vhledu a pohledu na svět a před vaším zrakem se vynoří obraz, před kterým člověk stojí a nechává se unášet symboly, které napovídají, co chtěl umělec vyjádřit a čím chtěl oslovit. A právě takové obrazy maluje L.M. Wagner, který se narodil v roce 1945 v jaroměřském rodě malířů, kameníků a sochařů. Jeho osud byl spjatý dobou, která nepřála lidem zastávající jiný názor na bytí, než byl dialektickomaterialistický, a tak na počátku šedesátých let mu bylo znemožněno studovat na vysoké škole. To zcela změnilo jeho životní dráhu, ale poznamenalo ho i zdravotně. Kromě toho, že pracoval v ateliéru, pracoval na šachtě jako havíř a pro svůj občanský i výtvarný názor byl nejen vězněn, ale i násilně hospitalizován v psychiatrických léčebnách.

Zmínila jsem se o vůli umělce, jehož talent i touha vede k sebevyjádření a dodávám, že i silná vůle dokáže překonat i těžké životní překážky.

Až v sedmdesátých letech jeho dílo probouzí zájem veřejnosti a to je právě doba, kdy se setkává s Janem Zrzavým a Ladislavem Placatkou, ale je také v blízkém kontaktu s básníkem a teoretikem umění Petrem Holým, autorem monografií o výtvarných umělcích, zakladatelem Semináře dějin umění na Filosofické fakultě Ostravské university, vzpomeňme i na jména malířů, se kterými se Mistr setkává, jako například s Jindřichem Chaloupeckým, s kterým udržuje korespondenci až do jeho smrti. Jindřich Chaloupecký byl výtvarný a literární kritik a teoretik, esejista, historik umění a překladatel. Jeho slavná eseje Svět, v němž žijeme, byl zveřejněn v únorovém programu D 40 a stal se manifestem Skupiny D 42. Esej končí slovy:

„Umění objevuje skutečnost, vytváří skutečnost, odhaluje skutečnost, ten svět, v němž žijeme, a nás, kteří žijeme. Neboť nejen tématem, ale smyslem a záměrem umění není nic než každodenní, úděsné a slavné drama člověka a skutečnosti: drama záhady čelící zázraku. Nebude-li toho moderní umění schopno, bude zbytečné.“

V devadesátých létech Wagner už zažívá úspěchy i v zahraničí. Jeho experimentální tvorba je známa po celém světě a je součástí státních i soukromých sbírek. Jeho výjimečné technické znalosti výtvarných technik a schopnost zasáhnout cíl řešeného výtvarného problému budí zájem tak, kde v průběhu uplynulých čtyřiceti let nemohlo proniknout.

V roce 2009 je na čtyři roky jmenován konzulem International classe homme d´art Fauborien. V současné době pracuje v ústraní jihočeské vesničky Hajany a příležitostně tvoří v Sitges u Barcelony a v Paříži.

Se souhlasem Mistra Wagnera zpracovala: Dr. Irena Novotná

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: