Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

50 let života u jedné firmy – část 8

Publikováno: 26.05.16
Počet zobrazení: 1438
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
Firmou o které píši, byl výrobce elektrických spotřebičů v Hlinsku. Měl postupně tři názvy: ESA, Elektro-Praga a ETA. Pracoval jsem zde v letech 1953 – 2003. V této sérii článků chci popsat, jak to vše, z mého pohledu, probíhalo.
 

MOJE ZAČÁTKY V EPH PŘED VOJNOU – ROK 1953

Do Elekro – Pragy Hlinsko, jak se společnost v té době jmenovala, jsme dostali umístěnku, společně s dlouholetým spolužákem Františkem Sokolem. Pamatuji se, že náš nástupní plat byl tehdy 880 Kčs. František nastoupil do zásobování a já jsem začínal v účtárně. Tehdy jsme netušili, že zde oba zůstaneme pracovat celý aktivní život.

Továrnu v té době tvořily v podstatě dva objekty, které Jan Prošvic postupně koupil od hlineckého podnikatele Staštíka. Byla to tzv. vila, ke které byly přistavěny dílny, a administrativní budova, s přístavbou dalších provozních pracovišť. Terén před nimi byl svahovitý po původní cihelně. Vstup do závodu byl z hlavní silnice na Poličku, od zemědělské školy. Vrátnicí byla dřevěná bouda. Vedle byla dřevěná závodní jídelna.

Do účtárny mě přijímal hlavní účetní pan Karel Hašler, tehdy známá osobnost i ve hlineckém sportu. Ve všeobecné účtárně, kde jsem dostal místo referenta pro účetní výkazy, byl mým prvním vedoucím pan Josef Čadil. Ten patřil ke generaci zaměstnanců, kteří nejprve začali pracovat v Praze, ve firmě zakladatele naší firmy pana Prošvice. Když Jan Prošvic koupil v roce 1943 v Hlinsku volný objekt, převedl sem z Prahy výrobu elektrospotřebičů i s některými pražskými zaměstnanci. Pro ně postavil dva domy, kterým ještě dnes pamětníci říkají ESA domy. ESA byl první název nového podniku v Hlinsku.

Do práce jsem dojížděl z rodné obce Havlovice. Tehdy se pracovalo od 6,00 hod (jednu dobu dokonce od 5,45 hod.). Protože patřím do kategorie „sov“, bylo to pro mě špatné období. Autobus jezdil až z Miřetic, takže jsem musel nejprve urazit dva kilometry pěšky a pak půl hodiny autobusem. Nikdy jsem si na to nezvykl.

Funkcí referenta pro účetní výkazy jsem nebyl z počátku vytížen, a proto jsem pomáhal spolupracovnicím s vedením saldokonta. Saldokonto je účetní kniha pohledávek a dluhů, členěná podle dodavatelů a odběratelů. S odstupem si uvědomuji, že tato dílčí práce mně dala trvalý přehled o mnoha českých firmách, se kterými naše společnost tehdy spolupracovala. Dodnes, když slyším např. název města Kolín, vybaví se mi Tesla Kolín, Kladno – Kablo Kladno, Liberec – Plastimat Liberec, atd.

V účtárně jsem se také naučil psát velké a čitelné číslice. Nečitelné písmo bylo často zdrojem chyb. To pak způsobovalo spoustu práce řady lidí při jejich hledání, při uzávěrce. Ještě dnes se mi toto písmo hodí při luštění křížovek a sudoku.

V době mého nástupu v roce 1953 byla EPH samostatným národním podnikem teprve čtyři roky. Bylo to období velkých změn a reorganizací. Ve státě probíhal přechod od tzv. Baťova systému řízení na SPH – socialistické plánované hospodářství. To znamenalo spoustu změn i ve firmě. Mě se to však dotýkalo jen okrajově, protože jsem měl za rok nastoupit na dvouletou základní vojenskou službu. Strávil jsem ji v Chebu.

Autor: Zdeněk Vohradník.

Foto: MF Dnes k článku “Vždy budu rád dělat Etě reklamu“

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: