Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babiččiny saláty: Babička kouzlí se zeleninou

Publikováno: 30.05.16
Počet zobrazení: 1961

andreotti3 zmenšenoMilé babičky a vážení dědečkové, chtěla bych vás oslovit zajímavými recepty na nevšední zpracování zeleniny. Možná, že vás některý z receptů chytne a obohatí váš jídelníček.

A o to nám  jde, třeba nadchneme i děti, aby vyměnily mlsání za pikantní a neodolatelné saláty. Následující saláty mám vyzkoušené, jsou vynikající, ale ráda bych Vás upozornila, že zřejmě nejsou vhodné pro ty, kteří užívají léky na krevní srážlivost. Raději si prověřte u lékaře nebo na příbalových letácích, zda vám taková jídla neuškodí nebo nesníží účinnost lékařem předepsaných léků.

Salát z brambor a mrkve

Připravte si 350 g mrkve, 350 g brambor, sůl, šťáva z půlky citrónu, 4-5 lžic extra olivového oleje, ½ lžičky římského kmínu, 1 lžička sladké papriky, špetka cayennského pepře, 3 stroužky česneku které prolisujeme nebo jemně nasekáme.

Mrkev očistěte a oškrábejte, brambory též oškrábejte. Obojí nakrájejte na větší kousky a asi 30 minut vařte v mírné osolené vodě, velmi do měkka. Zeleninu sceďte, pak rozkrájejte a rozmačkejte vidličkou nebo mačkadlem na brambory. Citrónovou šťávu smíchejte s olivovým olejem, přidejte sůl, římský kmín, papriku. Cayennský pepř a česnek a dobře promíchejte s bramborami.

Salát z opečených paprik a rajčat

Připravíme si 3 červené nebo zelené papriky, 3 rajčata, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 1-2 lžíce vinného octa, sůl a pepř

Ogrilujte nebo upečte papriky a rajčata. Rajčata vyjměte z trouby už po 10 minutách, kdy se slupka uvolnila a jsou mírně změklá. Papriky a rajčata pak nakrájejte, zalijte dresinkem z oleje, octa, soli a pepře.  Můžete současně upéct nebo ugrilovat celou hlavičku česneku, t roubě změkne do 10 – 15 minut.

Salát ze smažených paprik

Připravíme si 4 červené papriky, 3-4 lžíce panenského olivového leje. 4 stroužky česneku, jemně nasekané, 750 g rajčat, oloupaných a nakrájených na kousky. Sůl a pepře, 1-2 lžičky cukru a 1 citron nakrájený na 6 klínků.

Papriky po délce rozkrojte napůl a odstraňte stopky a jaderníky, pak je nakrájejte na 2 cm kousky. Smažte je na velmi mírném ohni na oleji, při smažení obraťte a usmažte do měkka. Přidejte česnek a smažte dál, až papriky mírně zahnědnou. Pak přisypte rajčata, přidejte sůl, pepř a cukr a nezakryté pomalu vařte asi 25 minut. Rajčata se za tu dobu odvaří v hustou, povidlům podobnou kaši. Podávejte na krajících chleba s dílky citronu.  Můžete přidat i 1 lžičku mletého kmínu a slušnou špetku pálivé papriky.

Mačkaný salát z cuket

Tento salát je důkazem, že vařené cukety nemusejí být fádní. Připravte si 750 g cuket, sůl, šťávu z ½ citrónu. 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 3 prolisované stroužky česneku. 1 lžičku mletého koriandru. 8 černých oliv.

Očistěte a omyjte cukety, pak je do měkka uvařte v osolené vodě. Slijte a mírným tlakem vymačkejte přebytečnou vodu. Pak je ostrým nožem nakrájejte a rozmačkejte vidličkou. Přidejte další ingredience a dobře promíchejte. Podávejte studené.

Salát ze suchých bílých fazolí

Salát můžeme podávat jako samostatné jídlo, ale můžete použít i konzervované.

Připravíte si 250 g menších suchých bílých fazolí nebo 500 g fazolí z konzervy, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, sůl a pepř, 2 sladkou jemně nasekanou cibuli, 3 lžíce sekané petrželky s plochými listy, 8 černých oliv, 2 rajčata rozkrájená na dílky, 2 vejce natvrdo rozkrájené na dílky.

Namočené fazole sceďte a v čerstvé vodě vařre 1-1/4 hodiny do měkka. Fazole konzervované sceďte. Zalijte olejem, osolte, opepřete a promíchejte s ostatními ingrediencemi.

Salát z cizrny

Tento salát se připravuje několik hodin před podáváním.

Připravíme si 500 gr cizrny, kterou přes noc namočíme, 90 ml extra panenského oleje, 1 lžičku římského kmínu, ¼ lžičky cayennského pepře, 3 stroužky česneku, 4 lžíce nasekané petrželky.

Cizrnu sceďte a v čerstvé vodě vařte asi 1 ½ hodiny doměkka. Když začne měknout, přidejte sůl., Pak sceďte a přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte.

Dobrou chuť a krásný zbytek dne – zde

Zdroj: Z rodinného  soukromého archivu zpracovala Dr. Irena Novotná

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: