Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babiččiny saláty: Babička kouzlí se zeleninou
Milé babičky a vážení dědečkové, chtěla bych vás oslovit zajímavými recepty na nevšední zpracování zeleniny. Možná, že vás některý z receptů chytne a obohatí váš jídelníček.
A o to nám jde, třeba nadchneme i děti, aby vyměnily mlsání za pikantní a neodolatelné saláty. Následující saláty mám vyzkoušené, jsou vynikající, ale ráda bych Vás upozornila, že zřejmě nejsou vhodné pro ty, kteří užívají léky na krevní srážlivost. Raději si prověřte u lékaře nebo na příbalových letácích, zda vám taková jídla neuškodí nebo nesníží účinnost lékařem předepsaných léků.
Salát z brambor a mrkve
Připravte si 350 g mrkve, 350 g brambor, sůl, šťáva z půlky citrónu, 4-5 lžic extra olivového oleje, ½ lžičky římského kmínu, 1 lžička sladké papriky, špetka cayennského pepře, 3 stroužky česneku které prolisujeme nebo jemně nasekáme.
Mrkev očistěte a oškrábejte, brambory též oškrábejte. Obojí nakrájejte na větší kousky a asi 30 minut vařte v mírné osolené vodě, velmi do měkka. Zeleninu sceďte, pak rozkrájejte a rozmačkejte vidličkou nebo mačkadlem na brambory. Citrónovou šťávu smíchejte s olivovým olejem, přidejte sůl, římský kmín, papriku. Cayennský pepř a česnek a dobře promíchejte s bramborami.
Salát z opečených paprik a rajčat
Připravíme si 3 červené nebo zelené papriky, 3 rajčata, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 1-2 lžíce vinného octa, sůl a pepř
Ogrilujte nebo upečte papriky a rajčata. Rajčata vyjměte z trouby už po 10 minutách, kdy se slupka uvolnila a jsou mírně změklá. Papriky a rajčata pak nakrájejte, zalijte dresinkem z oleje, octa, soli a pepře. Můžete současně upéct nebo ugrilovat celou hlavičku česneku, t roubě změkne do 10 – 15 minut.
Salát ze smažených paprik
Připravíme si 4 červené papriky, 3-4 lžíce panenského olivového leje. 4 stroužky česneku, jemně nasekané, 750 g rajčat, oloupaných a nakrájených na kousky. Sůl a pepře, 1-2 lžičky cukru a 1 citron nakrájený na 6 klínků.
Papriky po délce rozkrojte napůl a odstraňte stopky a jaderníky, pak je nakrájejte na 2 cm kousky. Smažte je na velmi mírném ohni na oleji, při smažení obraťte a usmažte do měkka. Přidejte česnek a smažte dál, až papriky mírně zahnědnou. Pak přisypte rajčata, přidejte sůl, pepř a cukr a nezakryté pomalu vařte asi 25 minut. Rajčata se za tu dobu odvaří v hustou, povidlům podobnou kaši. Podávejte na krajících chleba s dílky citronu. Můžete přidat i 1 lžičku mletého kmínu a slušnou špetku pálivé papriky.
Mačkaný salát z cuket
Tento salát je důkazem, že vařené cukety nemusejí být fádní. Připravte si 750 g cuket, sůl, šťávu z ½ citrónu. 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 3 prolisované stroužky česneku. 1 lžičku mletého koriandru. 8 černých oliv.
Očistěte a omyjte cukety, pak je do měkka uvařte v osolené vodě. Slijte a mírným tlakem vymačkejte přebytečnou vodu. Pak je ostrým nožem nakrájejte a rozmačkejte vidličkou. Přidejte další ingredience a dobře promíchejte. Podávejte studené.
Salát ze suchých bílých fazolí
Salát můžeme podávat jako samostatné jídlo, ale můžete použít i konzervované.
Připravíte si 250 g menších suchých bílých fazolí nebo 500 g fazolí z konzervy, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, sůl a pepř, 2 sladkou jemně nasekanou cibuli, 3 lžíce sekané petrželky s plochými listy, 8 černých oliv, 2 rajčata rozkrájená na dílky, 2 vejce natvrdo rozkrájené na dílky.
Namočené fazole sceďte a v čerstvé vodě vařre 1-1/4 hodiny do měkka. Fazole konzervované sceďte. Zalijte olejem, osolte, opepřete a promíchejte s ostatními ingrediencemi.
Salát z cizrny
Tento salát se připravuje několik hodin před podáváním.
Připravíme si 500 gr cizrny, kterou přes noc namočíme, 90 ml extra panenského oleje, 1 lžičku římského kmínu, ¼ lžičky cayennského pepře, 3 stroužky česneku, 4 lžíce nasekané petrželky.
Cizrnu sceďte a v čerstvé vodě vařte asi 1 ½ hodiny doměkka. Když začne měknout, přidejte sůl., Pak sceďte a přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte.
Dobrou chuť a krásný zbytek dne – zde
Zdroj: Z rodinného soukromého archivu zpracovala Dr. Irena Novotná