Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Umění: Petr Minka, malíř a grafik

Publikováno: 10.05.16
Počet zobrazení: 2163


6b9563ca3cbd5e0a39be7171898306bcV tomto okénku do světa současné umělecké tvorby si dovolím Vás seznámit, milé čtenářky a milí čtenáři s pozoruhodným umělcem, panem Petrem Minkou, působícím v oboru malba, kresba, ilustrace, grafika, ex libris a novoročenky.

Několik slov o Petru Minkovi

Petr Minka se narodil dne 19. 7. 1961 v Ústí nad Labem. V letech 1980- 1986 studoval na Střední odborné škole výtvarné Václava Hollara v Praze. S dílem pana Petra Minky se můžeme setkat na jeho četných výstavách, na nichž můžeme obdivovat autorovu preciznost, řemeslnou dokonalost – viz zde.    S jeho dílem se setkávám na Facebooku a pokládám jeho grafiky a malby za podmanivé. Vyhledávají ho sběratelé ex libris, novoročenek a též milovníci grafických listů, kterých vytvořil pozoruhodnou řadu. Jejich tématem jsou významné osobnosti české a světové kultury, ale inspiruje se též úchvatnými mytologickými a bájeslovnými tématy.  Ale Petr Minka se věnuje i malířské tvorbě, oleji, pastelu a akvarelu. Ale nejen to, jeho ilustrace provázejí i známé knihy – viz zde, z nichž mne osobně okouzlily ilustrace knihy R. Kiplinga, Mauglí.

Člověk se setkává s uměním

Umění, jež dokáže vstoupit do našeho každodenního života plného shonu, nejistoty a úzkostných pocitů, aby zastavilo roje myšlenek a soustředilo vše na sebe v jednom okamžiku při setkání s dílem umělce, plní svoje poslání. Tímto posláním uměleckého díla je rozpomenutí se na bohatost naší duše, mysli a fantazie, kterou náhle objevujeme v sobě samotných, a tak se stáváme bytostnou součástí díla. Ani si neuvědomujeme, že v tu chvíli i nasloucháme svému srdci a jen tak můžeme hovořit o umění, ctít tajemství díla a vyprávět o něm druhým lidem, aby naše pocity, obdiv a touhu po dokonalosti a překvapení z vlastních pocitů sdíleli s podobnou radostí a současně nám dává šanci poznávat sebe samotné. Proč je tomu tak? Umění je totiž výzva k vnitřní sounáležitosti lidí, poznáváme ho podle probuzených pocitů, provokuje v nás zápal nadšení a v jeho živosti o něm vyprávíme druhým lidem. Tak každý nejen vypovídá i tom, co vidí a cítí, ale oživuje umělcovo dílo.

Až za hranice bytí – má oblíbená témata

Tvorba Petra Minky vypráví nejen o člověku, ale jde dál až za hranice jeho sebevnímání, do světa mytologií, kterým jsme kdysi v dětství naslouchali, jejich odrazy v mysli se občas promítaly do našich snů, když jsme dočetli před spaním dávný příběh. Osobně mne zaujal Minkův Prometheus na novoročence.  Chtěla bych se rozdělit o dojmy, které obrázek ve mně vzbudil. Z jeho tváře sice nemizí charakter, který mu dávný mýtus přičítá jako šibalovi, který se jen posmívá bohům, ale je obklopen světlem a současně jakoby ho znovu předával našim časům. Každý z nás může vnímat z obrázku další podněty: vzkaz o dávném daru ohně (světla) lidem a za jeho předání byl Prometheus potrestán utrpením podle dávného příběhu.

Další obrázek překročil čas a přináší příběh Batšeby.  Pozadí obrázku prozrazuje historické prostředí a dominantu tvoří její postava, z které můžeme číst její příběh nevěry a i viny ze smrti hrdinného Chettejce Uriáše, který byl na rozkaz krále Davida zabit v bitvě, aby ji tak získal pro sebe. V rukou drží prázdný list, který zobrazuje, alespoň to tak cítím, náhlou prázdnotu v ní samotné po té, co si uvědomila, kam až došla její a Davidova milostná vášeň. Světlo se ztrácí a temnota vstupuje do vyhaslého pohledu.

Obraz Danaé (olejomalba) snad předchází svým způsobem osud krásné Barbory, která se stala obětí lásky i nenávisti svého otce, ale Danaé, budoucí matka Persea, kterého počala s bohem Diem (který ji obklopil zlatým deštěm), byla zachráněna před smrtí a mýtus vypráví, že dožila šťastný život. Petr Minka, na rozdíl od jiných umělců, kteří krásnou Danaé malovali, ji na obraze neobklopuje zcela zlatým deštěm, ale v pozadí vidíme i temné mraky a ohnivé paprsky, kterými malíř vypráví její zvláštní mytologický příběh.

A znovu překročme v mysli čas. Nyní se přeneseme do převratné doby raného křesťanství, které přineslo příběh svaté Barbory Pozadí obrázku září paprsky světla, v nichž stojí vážná mučednice již jako vítězka nad svým pozemským osudem (vlastní otec ji sťal kvůli tomu, že přistoupila ke křesťanské víře a sám byl sražen bleskem). Drží v ruce paví pero, které je podle  sv. Augustina symbolem zmrtvýchvstání, tedy nesmrtelnosti a naděje. A tak si můžeme prohlížet jeden obrázek po druhém a číst z každého jeho příběh a přemýšlet o těch dávných poselstvích, které pronikají až k nám, co naší doby a silně nás oslovují.

Brána času (olejomalba) je zvláštním symbolem lidských cest v čase i prostoru. Působivý obraz v popředí zobrazuje stavbu, v níž můžeme vidět starý jeruzalémský Chrám. A také přemýšlet o obraze v kontextu poslední biblické knihy -  Zjevení sv. Jana. Brána je na kopci, pokryté ledem, kolem dokola obklopená ledovci, ale z ní vychází teplé světlo. Zřejmě představa budoucího domova nás všech nebo naděje, že nevejdeme do pustiny?

A tak umělec ztvárňuje naše skutečnosti a vztahy

Jistě, že pro umělce není snadné se ztotožňovat se svým okolím, ale přesto je pro něho prostředkem k tvorbě, kterou nám předává trvalé skutečnosti. Tyto skutečnosti jsou příběhy (ději) a jejich okamžiky se odhalují těm, kteří je dokáží vidět a též prožívat. Dá se říci, že jen tak přežijí lidské společnosti. Asi jako hmota moře přežije jeho přelévání na povrchu. Umění je vždycky jakousi soustavou vztahů a soustavou syntetickou, i umění pradávných společností, které prozrazuje lidské snažení o jakýsi důležitý a podstatný cit. V jádru je každý obraz symbolický akt představy, jejímž prostřednictvím umělec dává světu dojmů a citů jistý řád, který svým talentem dokáže objevit. A nejen to: umění je i výrazem předtuch, zasvětitelem hlubokých skutečností, které pouhým rozumem i okem běžně nevidíme. A všechny tyto rysy umění obsahuje výtvarné dílo Petra Minky, které s jeho souhlasem Vám předkládám k nahlédnutí a doufám, že v něm najdete to své vnitřní zázemí k hlubšímu zamyšlení.

Se souhlasem umělce zpracovala Dr. Irena Novotná

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

10.05.2016 16:22  Jitka Holečková

Znám nádhernou tvorbu pana PetraMinky je dokonalá ,precizní ...vlastním i krásně ilustrovanou knihu Mauglí .Přeji mu mnoho uspěchů,a doufám že v budoucnu bude jeho krásná práce mít spostu obdivpvatelů.

Zanechte komentář: