Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

50 let života u jedné firmy – část 11

Publikováno: 16.06.16
Počet zobrazení: 1323
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
Firmou o které píši, byl výrobce elektrických spotřebičů v Hlinsku. Měl postupně tři názvy: ESA, Elektro-Praga a ETA. Pracoval jsem zde v letech 1953 – 2003. V této sérii článků chci popsat, jak to vše, z mého pohledu, probíhalo.
 

NÁVRAT DO ELEKTRO-PRAGY PO VOJNĚ – ROK 1955.

Vojnu nám tehdy, kvůli „maďarským událostem“, prodloužili o dva měsíce. Ty jsme strávili v ostravských dolech. Docela mě překvapilo, když jsem, i za této situace, dostal z Elektro-Pragy dopis, od hlavního účetního ing. Fr. Klaudingera. Ptal se mě, zda bych chtěl ve firmě dále pracovat ve funkci vedoucího mzdové účtárny. Souhlasil jsem a tak jsem se stal téměř na 20 let ekonomem.

Vedoucí mzdové účtárny

Ve mzdové účtárně jsem se poprvé v životě stal vedoucím. Tehdy a myslím si, že ani v současnosti, se absolventi škol nepřipravují na to, že vedle specialistů na různé odborné práce, budou i vedoucími menších i větších kolektivů. To možná bylo i příčinou některých mých počátečních nedorozumění.

Z dnešního pohledu bylo na mzdové účtárně v roce 1955 zajímavé mj. i to, že se výplatní listiny vyplňovaly ručně a pak se rozstříhaly na úzké výplatní pásky pro zaměstnance. Ke mzdové agendě jsem se částečně vrátil ještě jednou v roce 1997, když jsme ji převáděli na počítač.

Ekonom závodu

Ve mzdové účtárně jsem však byl jen krátce. Ve firmě dále pokračovaly organizační změny. Jednou z nich bylo sloučení výrobních středisek v Hlinsku do samostatného základního závodu, vedeného ředitelem.

Nově vytvořený závod měl i odborné útvary. Jedním z nich byl ekonomický úsek a já jsem byl tehdy jmenován jeho vedoucím. To byla pro mne velmi důležitá změna. Vedle ekonomických činností jsem se seznámil i s chodem výroby, s problematikou dílen a jejich řízení. Těchto znalostí jsem pak využíval i v další práci. Samostatný závod v Hlinsku byl však brzy zrušen a já jsem se vrátil do ekonomického úseku.

Další funkce v ekonomickém úseku

V ekonomickém úseku jsem pak postupně vykonával několik dalších činností. Po skončení funkce ekonoma závodu mně ing. Klaudinger přidělil nově vzniklou funkci vedoucího oddělení rozborů a statistiky. V té době se totiž začaly zpracovávat měsíční rozbory hospodaření firmy. Ty měly značný význam pro všeobecnou informovanost o ekonomice podniku. Byly také podkladem pro měsíční hospodářské porady, které byly v té době zavedeny. V podstatě šlo o první známky přechodu od kvantitativní ke kvalitativní formě řízení.

Nejsložitější z mých dalších funkcí v ekonomickém úseku bylo plánování a z toho pak sestavení finančního plánu firmy. Naplánovat objem tržeb a k tomu potřebnou sumu nákladů tak, aby vznikl přiměřený hospodářský výsledek, mělo i za socialismu svůj význam.

V ekonomickém úseku jsem pracoval celkem 20 let. Ekonomické myšlení, které jsem zde získal jsem využíval i v dalších činnostech.

Autor: Zdeněk Vohradník.

Foto: MF Dnes k článku “Vždy budu rád dělat Etě reklamu“

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: