Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

50 let života u jedné firmy – část 13

Publikováno: 30.06.16
Počet zobrazení: 1486
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
Firmou o které píši, byl výrobce elektrických spotřebičů v Hlinsku. Měl postupně tři názvy: ESA, Elektro-Praga a ETA. Pracoval jsem zde v letech 1953 – 2003. V této sérii článků chci popsat, jak to vše, z mého pohledu, probíhalo.
 

VELKÉ ZMĚNY V SOUKROMÉM ŽIVOTĚ – ROK1959.

V době kdy jsem byl ekonomem závodu 01 Hlinsko, jsem se oženil. Manželka Jaroslava byla učitelkou na základní škole. Z dnešního pohledu je zajímavé, že jí v době sňatku nebylo ještě 20 let. Dnes třicetiletá vnoučata ještě se sňatkem nespěchají.

Trhová Kamenice

Abychom měli kde bydlet, koupili jsme si starší rodinný domek 10 km od Hlinska, v Trhové Kamenici. Protože jsme neměli mnoho peněz, hledali jsme dům co nejlevnější. Měl lepenkovou střechu, dřevěný záchod, bez vody a příslušenství, Pro vodu jsme chodili do obecní studny. Na dům nám půjčili rodiče, nábytek jsme si pořídili na půjčku. V domě jsem tak měli na několik let zajištěnou práci na jeho modernizaci. Vkládali jsme do toho i značnou část našich příjmů. Ve věku 20 a 25 let nám to však ani příliš nevadilo.

Mně se přestěhováním trochu zjednodušilo dojíždění do práce a manželka začala učit na základní škole v místě bydliště. To byla velká výhoda při malých dětech. Za rok a další dva roky se nám narodily dcery Ivana a Jitka. Díky jim považujeme, i při uvedených komplikacích s bydlením, toto období za nejkrásnější čas našeho života.

Dálkové studium

Aby soukromých problémů nebylo málo, rozhodl jsem se v roce 1964 dálkově studovat Vysokou školu ekonomickou. V té době jsem vykonával funkci vedoucího odboru plánování v ekonomickém úseku, kde se vysokoškolské vzdělání požadovalo. I sám jsem však pociťoval, že na nové podmínky řízení již původní středoškolské vzdělání nestačí.

S odstupem času si uvědomuji, že jsem si toho v té době na sebe naložil docela dost. Školu jsem ukončil v roce 1970 obhajobou diplomové práce na téma „Rozbor činitelů zisku v národním podniku Elektro-Praga Hlinsko“. Přímo to souviselo s mojí prací v ekonomickém úseku.

Autor: Zdeněk Vohradník.

Foto: MF Dnes k článku “Vždy budu rád dělat Etě reklamu“

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: