Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Přípravy na letní dovolenou

Publikováno: 17.06.16
Počet zobrazení: 1767
  Autor článku: Adéla Kubaštová
Nezapomeňte na cestovní lékárničku.

Léto se blíží a je vhodná doba začít s přáteli či rodinou plánovat dovolenou. Určitě je dobré předem myslet na finanční prostředky, zdravotní pojištění a případně si nakoupit vhodné oblečení či jiné nezbytnosti, ať už jedete kamkoliv – k moři nebo do hor, do tuzemska či do zahraničí. Nezanedbatelnou roli hraje i cestovní lékárnička, která se mnohdy může stát vaším zachráncem před nepříjemnými zdravotními potížemi.

 Při cestování se potýkáme s velkými změnami, které samozřejmě záleží na cílové destinaci, ale ať se jedná o dovolenou v Chorvatsku, na Novém Zélandu či jen u Lipna, tyto změny velmi zatěžují naše tělo. Může jít o změnu klimatu, časového pásma, prostředí, stravy… Možností je hodně, naše tělo však při takovém stresu potřebuje pomoc, aby se s ním dokázalo co nejlépe vyrovnat. A to je přesně důvod, proč je cestovní lékárnička nezbytnou součástí výbavy na cestování. Nejedná se o žádné univerzální balení, naopak každý z nás si musí obsah lékárničky přizpůsobit podle toho, jaké léky nebo doplňky stravy pravidelně užívá, a přibalit i další pomocníky, kteří nám v nepříjemných situacích pomohou vypořádat se s konkrétním problémem.

Klasickým problémem snad každého cestovatele bývá tzv. cestovní horečka. Řešit ji můžete různými uklidňujícími léky, ovšem existují i mnohé přírodní doplňky stravy. Ty, které obsahují extrakt ze zeleného čaje s vysokým obsahem L-teaninu, jsou vhodné právě pro odbourání stresu a pro celkové zklidnění. Na dovolené se s různými potížemi může potýkat i naše zažívání. Často se objevuje např. infekční cestovatelský průjem, zejména v prvním týdnu dovolené. Má sice tendenci během tří až pěti dní odeznít, ale může se také dostavit později, někdy dokonce až po návratu domů. Vyvarovat se ho zcela nejde, avšak je možné jeho průběh zmírnit a částečně i zabránit jeho výskytu v budoucnu. Nejlepší obranou je posílení střevní imunity, čehož dosáhneme např. užíváním probiotik.

 K létu neodmyslitelně patří slunce. Pokud tedy hodláte trávit dovolenou například na prosluněných plážích, nezapomeňte na opalovací krémy, zvlášť pokud máte citlivou pokožku. Důležité je dbát také na kůži vašich dětí, pro které se nebojte klidně sáhnout po vyšších ochranných faktorech. Jestli se opravdu plánujete opalovat, je vhodné i několik týdnů předem užívat betakarotenové doplňky, které naši kůži na sluníčko řádně připraví. Neopomíjejte ani přípravky na spáleniny, které podrážděné kůži pomohou rychleji zregenerovat.

 Co by tedy měla dobře vybavená cestovní lékárnička obsahovat?

-        Pravidelně užívané léky

-        Přípravky na cestovní nevolnost

-        Přípravky na zažívací potíže

-        Přípravky na ochranu pokožky před sluncem

-        Přípravky na alergické potíže

-        Přípravky na mykózu

-        Přípravky k ošetření drobných poranění

-        Léky na bolest, zánět a zvýšenou teplotu

-        Léky na bolest v krku, kašel a nachlazení

-        Dezinfekční gel

-        Hygienické potřeby

 

Pokud svou lékárničku používáte opakovaně, je velice důležité zkontrolovat dobu použitelnosti jednotlivých přípravků a taktéž chránit obsah lékárničky před vlhkem, sluncem a mrazem.

Autor:Adéla Kubaštová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: