Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

50 let života u jedné firmy – část 16

Publikováno: 21.07.16
Počet zobrazení: 1454
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
Firmou o které píši, byl výrobce elektrických spotřebičů v Hlinsku. Měl postupně tři názvy: ESA, Elektro-Praga a ETA. Pracoval jsem zde v letech 1953 – 2003. V této sérii článků chci popsat, jak to vše, z mého pohledu, probíhalo.
 

ŠESTNÁCT LET S ŘEDITELEM AŠEREM – ROK 1970.

Za svoji praxi jsem spolupracovat s devíti podnikovými řediteli. Z nich nejdéle ve firmě působil ing. Ladislav Ašer – od roku 1970 d roku 1986 tj. 16 let. Dvanáct roků jsem byl jeho přímým podřízeným, takže jsem ho poznal docela dobře. S pamětníky se shodujeme zejména na tom, že udělal v Elektro-Praze pořádek.

V předchozích letech se totiž firma rozvíjela rychlým tempem, protože poptávka po elektrospotřebičích byla obrovská. Po znárodnění zde pracovalo necelých 500 zaměstnanců, v roce 1960 jich již bylo 2835 a za dalších deset let, při nástupu ing. Ašera, 3735 pracovníků. To se do určité míry odrazilo i v organizaci práce a pracovní morálce.

Ředitel Ašer začínal jednoduchými opatřeními. Když např. podřízení nepřišli v čas na poradu, tak poradu rozpustil a přesunul jednání na odpoledne. Před začátkem pracovní doby se díval z okna, a když někdo z jeho podřízených šel pozdě, hned si ho nechal zavolat na „kobereček“. Nebyl v tom však úplný dogmatik. Jednou jsem zaspal, a když jsem viděl pohyb záclony u jeho okna, tak jsem šel raději hned do ředitelny. Když slyšel, že jsem zaspal tak řekl: „To ti závidím, já nemohu spát.“ Kvůli rozšířenému pití alkoholu v pracovní době chodil někdy i po večerech do dílen. V té době vznikl slogan „Nevycházej za šera, nebo potkáš Ašera.“

Základem bylo plnění plánu

Jeho hlavní přínos však byl samozřejmě v jiných věcech. Na poradách s náměstky denně kontroloval plnění plánu výroby a okamžitě řešil vzniklé problémy. Tím mj. rychle odstranil dříve charakteristické „šturmování“ před koncem měsíce. Byl pružný i v kádrových věcech. Během krátké doby vrátil do odborných funkcí řadu schopných techniků postižených po roce 1968.

Nechal se přesvědčit i v odborných věcech, které nebyly přímo ve sféře jeho zájmu. Sám jsem to poznal při rozhodování o sálovém počítači, který i řada lidí z vedení příliš nepodporovala. Striktně dodržoval platné zákony a principy, ale v jejich rámci maximálně podporoval lidi, kteří se nebáli realizovat nové věci, které měly pozitivní vliv na rozvoj firmy.

Při jednom závěrečném sezení připustil, že měl možná v Hlinsku ještě více stavět. Nebylo toho však málo co „postavil“. Během jeho ředitelování bylo vybudováno 5 velkých objektů, v tom i největší stavba v historii firmy – výrobní hala M3 s 8572 m2 plochy. Pro srovnání – všechny původní plochy z roku 1943 měly, po všech úpravách a přístavbách, jen cca 3000 m2.

Autor: Zdeněk Vohradník.

Foto: MF Dnes k článku “Vždy budu rád dělat Etě reklamu“

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: