Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

50 let života u jedné firmy – část 19

Publikováno: 11.08.16
Počet zobrazení: 1390
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
Firmou o které píši, byl výrobce elektrických spotřebičů v Hlinsku. Měl postupně tři názvy: ESA, Elektro-Praga a ETA. Pracoval jsem zde v letech 1953 – 2003. V této sérii článků chci popsat, jak to vše, z mého pohledu, probíhalo.
 

Problémy se sáčky do vysavačů – Rok 1977

Vracím se k problémům výrobního podniku. Jednou z odlišností moderních vysavačů prachu od starých luxů je způsob ukládání vysátých prachových částic. V prvních vysavačích se ukládal prach do textilních sáčků. My starší si ještě vzpomínáme na nepříjemnou proceduru při jejich vyklepávání. Byl při tom zaprášen obsluhující i okolí. Proto bylo velkým zlepšením hygieny této práce, zavedení sběrných sáčků papírových. Ty se po naplnění vyjmou a vyhodí bez jakéhokoliv znečištění.

Filtrace výstupního vzduchu

Papírové sáčky však plní také funkci filtrační. Proto se dnes vyrábějí sáčky resp. filtry dvou i vícevrstvé, aby zabránily i úniku vysátých exkrementů (roztočů, plísňových spor, rozličných pylů a dalších alergenů) zpět do prostoru bytu. Aby filtrace byla dokonalá, jsou do vysavačů umístěny další vstupní a výstupní mikrofiltry. V posledním období výrobci soutěží nejen o nejvyšší výkon vysavače a o nejnižší hlučnost, ale i o nejčistší vzduch, vracející se do ovzduší.

Tehdy neustálý problém: Nedostatek kapacity dodavatele

Problémy s uvedenými filtry začaly v ČR po zahájení prodeje takto vybavených vysavačů. Naše firma nebyla schopna zajišťovat pro spotřebitele náhradní sáčky, protože papírenská firma, která nám je dodávala, byla schopna vyrobit jen pytlíky, které se přikládaly k novým výrobkům. Na dodávky náhradních filtrů do prodejen Elektro, již neměl výrobce kapacitu. Stále ještě byla osmdesátá léta minulého století.

Dnes se to zdá legrační, ale vznikl z toho velký malér. Lidé si kupovali vysavače, ale nemohli je používat, protože nesehnali nové filtry. Stížnosti se dostaly až do nejvyšších míst. K nám se to vrátilo ryze byrokraticky – ministerstvem byl stanoven jmenovitý úkol, kolik filtrů musíme na vnitřní trh dodávat.

Vlastní výroba filtrů se zahraniční účastí

Po neúspěšných jednáních na různých úrovních bylo nakonec rozhodnuto, že si pytlíky budeme vyrábět přímo v Elektro-Praze. Někde se sehnaly peníze a limity na dovoz nových strojů i potřebného materiálu a od roku 1977 byla pro tento účel ustavena nová společnost se stoprocentní účasti naší firmy s názvem ETAFILTER.

Následující rok vstoupila do této společnosti německá firma BRANOFILTER GmbH, známý výrobce filtračních systémů a dodavatel velkých firem jako např. AEG, Miele, Siemens aj. ETA a německý partner vložili do společného podniku každý 6 mil. Kč, ETA z větší částí formou strojního zařízení. Společnost byla zřízena v pronajatých prostorách a. s. ETA v Hlinsku.

Každá strana vložila do firmy také know – how, což vedlo ke zlepšení úrovně filtrace vysavačů ETY a zejména k zajišťování soustavného vývoje tohoto důležitého ekologického komponentu, podle světových trendů. Tím byl problém vyřešen.

Zajímavé na celé záležitosti je ještě to, že firma „ETAFILTER spol. s r.o.“ sídlí a funguje ještě dosud, v roce 2016, v původním areálu v Hlinsku.

Autor: Zdeněk Vohradník.

Foto: MF Dnes k článku “Vždy budu rád dělat Etě reklamu“

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: