Dnes je 08.09.2024, Svátek má Mariana, zítra Daniela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Fakta a mýty o cukrovce

Publikováno: 30.09.16
Počet zobrazení: 1205
Autor: Andrea Vosádková
Diabetici si píchají inzulín, nesmí sladké a jsou tlustí! Jakou “pohádku” o cukrovce znáte vy? Pojďme uvést nejrozšířenější mýty o diabetu na pravou míru.

 

1.       Cukrovka je nemoc tlouštíků

Ne tak docela! Rozlišujeme totiž dva typy diabetu. Cukrovka 1. typu často postihuje již malé děti a lidi v mladém a středním věku. Je z části dána geneticky a obezita ji mnohdy vůbec nedoprovází. U diabetu 2. typu je však spojení s obezitou vcelku oprávněné. Tato metabolická porucha je z velké části způsobena nezdravým životním stylem spojeným s nevhodným jídelníčkem a nedostatkem pohybu, což obvykle ústí právě v nadváhu.

 

2.       DIA potravin mohu sníst, kolik chci

Výrobky s označením DIA neobsahují sice přidaný cukr, ale jejich součástí jsou (kromě složených sacharidů dle složení – mouky, škrobů) náhradní sladidla. Některých náhradních sladidel může diabetik za den zkonzumovat pouze určitou dávku, a pokud ji překročí, může mu to způsobit nepříjemné zdravotní komplikace. DIA produkty navíc bývají tučnější. I u těchto potravin platí, že je cukrovkář musí pečlivě evidovat ve svém diabetickém deníku a počítat jejich nutriční hodnoty.

 

3.       Diabetik nesmí sladkosti

Rozhodně neplatí, že by se nemocný musel navždy vzdát oblíbené sladké chuti. Jen je třeba kontrolovat, v jaké formě sladkosti konzumuje. Vyhnout by se měl jednoduchým cukrům a medu, i když ve zcela malém množství je konzumovat může, například kostičku kvalitní hořké čokolády. Může však přijímat umělá sladidla a také do jisté míry ovocný cukr ve formě čerstvého ovoce a škroby dokonce jíst musí.

 

4.       Cukrovka je stařecká nemoc

Vzhledem k tomu, že diabetes mellitus 1. typu je nemocí, která se začíná projevovat již v dětství, je toto tvrzení zcela nepravdivé. Pokud jde o cukrovku 2. typu, dá se říct, že v minulosti se projevovala především u lidí starších 60 let. Dnes, v době sedavého způsobu života, však už není výjimečné, že je diagnostikována teenagerům nebo dokonce i dětem.

 

5.       Diabetes? To je JEN vysoký obsah cukru v krvi!

To je sice pravda, ale slovíčko “jen” není na místě. Hromadící se cukr může v těle napáchat nevratná poškození, jako je poškození velkých i malých cév, což vede k jejich špatnému prokrvování nebo ucpávání, a to může mít fatální následky v podobě amputace končetin či infarktu nebo mrtvice. Pokud dojde k poškození cév v oční sítnici, tak v krajním případě hrozí dokonce oslepnutí a v případě poškození ledvinných cévek, tak hrozí selhání ledvin s nutností dialýzy. Jakmile je tedy hladina cukru ve vašem těle zvýšená, začněte s dietou nebo s léčbou. Diabetici obou typů mají ale paradoxně větší strach z opačného problému, kterým je hypoglykémie, tedy nízké hladiny cukru, která je až život ohrožující. (I když i tato komplikace je závažná a je nutné jí předcházet pravidelným dietním režimem a kontrolami hladiny cukru v různých situacích nejlépe vlastním glukometrem = selfmonitoring).

 

6.       Cukrovka se mne netýká, protože nejím sladké

Nezáleží tolik na sladkostech, ale na celkovém životním stylu. Máte-li každý den na stole salámy, paštiky, majonézové saláty, polotovary a zároveň se vyhýbáte pohybu, patříte i vy do rizikové skupiny adeptů na diabetes mellitus 2. typu.

 

7.       Diabetici si píchají inzulín

Ano i ne. Ti, kteří trpí diabetem 1. Typu, si skutečně doživotně aplikují inzulín, ať už pomocí inzulínových per nebo inzulínových pump. U cukrovkářů 2. typu to však pravda být nemusí. U nich léčba začíná nejprve úpravou životního stylu. Ovšem dle dnešních doporučení se zahajuje léčba malou dávkou tabletek hned v prvopočátku cukrovky, někdy dokonce již při vysoké pravděpodobnosti vzniku cukrovky (výskyt v rodině, obezita, nakupení dalších rizikových faktorů – vysoký tlak, zvýšené hladiny krevních tuků), se dají určité léky podávat vlastně již preventivně. Pokud tato forma nezabírá, přidají se další perorální antidiabetika a pak, nikoliv až v poslední fázi, když předchozí dva postupy nestačí, přistoupí nemocný na aplikaci inzulínu. Je třeba zdůraznit, že léčba inzulínem neznamená konec normálního stylu života, je lépe s aplikací začít raději dříve, než má pacient komplikace a není třeba se jí bát. Nakonec je nutné dodat, že injekčně se aplikují také léky, které zvyšují tzv. citlivost na vlastní insulin, jež jsou určeny zejména pro diabetiky 2. typu a ti si tedy také „píchají“ i když ještě ne inzulin.

 

8.       Žiji zcela zdravým životním stylem, diabetes mít nemohu

Bohužel to není pravda! Cukrovka vám může hrozit i v případě, že sice žijete naprosto zdravě, ale touto chorobou trpěli vaši rodiče či prarodiče a vy jste těhotná nebo po úrazu, operaci apod., zkrátka prožívá-li váš organismus nějakou zátěž, prodělal zranění nebo třeba jen virové onemocnění. Spouštěčů může být celá řada. Díky správné životosprávě je však mnohem jednodušší s touto poruchou bojovat (alespoň tedy u diabetu 2. typu).

 

9.       Nemá cenu chodit k doktorům

Toto je nejnebezpečnější mýtus, který kdy byl o cukrovce vypuštěn! Je to totiž přesně naopak. Pozorujete na sobě některý z příznaků počínajícího diabetu, jako je žízeň, časté močení, únava apod.? Objevuje se u vás cukrovka v rodinné anamnéze? Nežijete zrovna zdravým životním stylem? Pokud jste si alespoň na jednu z těchto otázek odpověděli “ano”, je ve vašem případě pravidelné preventivní měření hladiny cukru v krvi zcela nezbytné. Včasná léčba propuknutí cukrovky v těle zpomalí a naopak nedostatečně léčený diabetes může vést k vážným komplikacím.

 

Více informací o problematice najdete na www.hlidejsizdravi.cz.

 

Edukativní kampaň s názvem „Hlídej si zdraví“ vznikla v reakci na dlouhodobé monitorování potřeb lidí s diabetem a klade si za cíl přibližovat problematiku diabetu široké veřejnosti, zprostředkovat ucelené informace pro nově diagnostikované diabetiky a jejich blízké, zpřístupňovat diabetické pomůcky lidem, kteří na ně nemají od pojišťovny nárok, přinášet aktuality a novinky v léčbě a stát se praktickou každodenní pomůckou pro opravdové usnadnění života lidí s touto nemocí. Projekt vznikl za podpory diabetické divize distribuční a logistické společnosti PROMEDICA PRAHA GROUP, a.s., ve spolupráci s výrobcem pomůcek pro diabetiky, společností ASCENSIA DIABETES CARE (bývalý Bayer HealthCare Diabetes Care). Veškeré podklady, vizuály a tiskové materiály ke kampani najdete ke stažení na webu hlidejsizdravi.cz v sekci „Pro média“: http://www.hlidejsizdravi.cz/pro-media/, nebo mě prosím kontaktujte s individuálním požadavkem.

Autor: Andrea Vosádková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: