Dnes je 23.11.2024, Svátek má Klement, zítra Emílie

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Podceňovaný jód

Publikováno: 3.09.16
Počet zobrazení: 1272
  Autor článku: Tomáš Iľko
Lidé často zapomínají na své zdraví a na prvky, které je potřeba udržovat v jejich organismu ve správném množství.

Například mnohdy nemají ani nejmenší podezření, že by jejich tělu mohl chybět jód, ale podle Mezinárodní zdravotnické organizace (WHO) trpí zhoršením zdraví v důsledku nedostatku tohoto prvku minimálně čtvrtina lidí naší planety. Deficit jódu je považován za vážný problém na cestě k vytvoření zdravé společnosti, který brzdí její sociální a ekonomický vývoj.

 

Jód je pro lidský organismus velice důležitým prvkem. O to větší pozornost mu musíme věnovat hlavně proto, že se v naší stravě vyskytuje velice nedostatečně. Správné množství jódu v lidském těle přispívá např.:

     

  • K normálnímu energetickému metabolismu
  •  

     

  • K normální činnosti nervové soustavy
  •  

     

  • K udržení normálního stavu pokožky
  •  

     

  • K normální tvorbě hormonů štítné žlázy
  •  

     

  • K normální činnosti štítné žlázy
  •  

 

Nedostatek jódu ovlivňuje z velké části právě štítnou žlázu, proto je třeba se ho vyvarovat. Zatímco hypofunkce, tedy stav, kdy štítná žláza produkuje příliš málo hormonů, se dlouhodobým a pravidelným dodáváním jódu dá vyléčit, hyperfunkce je obvykle založena dědičně. Kromě poruchy štítné žlázy se deficit jódu může projevovat následujícími obtížemi:

     

  • Poruchy metabolických procesů
  •  

     

  • Arytmie, ateroskleróza
  •  

     

  • Poruchy činnosti nervového systému
  •  

     

  • Poruchy pohlavních a mléčných žláz
  •  

     

  • Slabost a svalové bolesti
  •  

     

  • Anémie
  •  

     

  • Změna vzhledu a vlastností kůže, vlasů a nehtů
  •  

     

  • Poruchy reproduktivní funkce
  •  

 

Jód lze kromě vhodných doplňků stravy dodávat tělu i prostřednictvím potravin, které jej obsahují. Mezi zdroje jódu patří např. ryby, mořské plody a řasy, sůl, mléko, zelenina a ovoce, minerální vody, čokoláda nebo vejce. Je třeba zdůraznit, že do organismu se jód vstřebává nejlépe právě z rostlinných či živočišných produktů. Naopak zhoršovat příjem tohoto prvku mohou třeba dusitany ve vodě.

Obecně se doporučuje toto dávkování:

     

  • U dětí do 10 let: 40–120 mikrogramů
  •  

     

  • U dětí nad 10 let a dospělých: cca 150 mikrogramů
  •  

     

  • U těhotných: 200–250 mikrogramů
  •  

     

  • U kojících: maximálně 300 mikrogramů
  •  

 

Právě ženy v reproduktivním věku by si měly obsah jódu v těle velice pečlivě hlídat, protože představují jednu z nejzranitelnějších skupin v případě jeho nedostatku. Deficit jódu ovlivňuje zdraví jejich plodu a může vést dokonce až k neplodnosti.

 

Příjem jódu je třeba hlídat obzvlášť v jarním a zimním období. Následek jeho nedostatku můžete pocítit ve formě snížení práceschopnosti, rychlé únavy či poruch spánku.

Autor:Tomáš Iľko, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: