Dnes je 18.10.2024, Svátek má Lukáš, zítra Michaela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Změna nočního klidu

Publikováno: 20.09.16
Počet zobrazení: 1127
  Autorka článku: Štěpánka Filipová
Řada akcí, které se nedají předvídat, se koná i po 22.00 hodině. Dosud je povolovala rada města či obce.

Od října však tuto kompetenci mít nebude a po dobu nočního klidu (od 22:00 do 6:00 h) by se tak měly konat pouze akce uvedené v obecně závazné vyhlášce (OZV). Jak situaci řešit, aby se zachoval zdravý rozum a lidé, kteří se chtějí bavit i v pozdějším čase na veřejných akcích, se nemuseli posílat domů? Potřebnou metodiku připravuje Ministerstvo vnitra (MV). To také říká, že rodinných oslav se daná věc nikdy netýkala a týkat nebude. Takové události se hlásit nikam předem nemusí a muset nebudou.

 

Metodika a související vzor Ministerstva vnitra má lépe popsat akce, které bude potřeba v obecně závazné vyhlášce v kontextu s výjimkami z nočního klidu uvádět. Tedy události předvídatelné i nahodilejšího charakteru – například koncerty, setkání s rodákem, který získal významné ocenění apod. Termín konání nahodilejších akcí by se měl podle resortu nově oznamovat 5 dnů dopředu (dříve se jednalo o 15 dnů), a to na úřední desce a internetu obce či města.       

 

 „Je třeba najít takové řešení, které bude v souladu s nálezem Ústavního soudu. Mezi akce dané do vyhlášky by měly patřit například národní soutěže či různá mistrovství. Zjednodušeně události „nadmístního“ charakteru. Nelze totiž předvídat, kdo vyhraje a je logické, že pokud se tak stane, lidé budou chtít slavit i po desáté hodině večer,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl.

 

Ministerstvo vnitra situaci, která souvisí s nočním klidem v obcích, analyzovalo. Z průzkumu vyplynulo, že povolování výjimek se týkalo asi 200 obcí ročně a nikdy se nejednalo o rodinné oslavy. Dané věci se týkalo také poslední jednání vedení Svazu měst a obcí ČR s ministrem vnitra. Vzor obecně závazné vyhlášky je už podle resortu hotový, metodiku dostanou samosprávy v brzké době k připomínkám.

Autor: Štěpánka Filipová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: