Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička překvapuje: Těstovinová a zeleninová jídla
Autor: Irena Novotná
Milé babičky a dědečkové, jistě se mnou souhlasíte, že v jednoduchosti je síla a já myslím, že jsem Vám zatím předkládala docela jednoduché a přitom vydatné receptury z tradičních kuchařek a rodinných předpisů. Mám pro Vás překvapení! Pro podzimní chvíle jsou vhodné i těstoviny, které se dají kombinovat se slanými i sladkými ingrediencemi a jejich příprava není náročná. Přidávám také jednoduché recepty ze zeleniny. Jistě i Vaše děti a vnoučata rádi opustí svůj stravovací stereotyp a přivoní si k pekáčku, v kterém se peče těstovinová pochoutka.
Obecný recept na nudle a ravioly
Příprava těstovinového těsta na ravioli i na nudle
Z vajec, soli a mouky udělejte těsto z vajec, soli a mouky. Jestliže bude hníst těsto ručně, trochu rozšlehejte vejce a mouku přisypávejte postupně, pracujte nejprve s vidličkou a potom rukama, tak dlouho, až se přísady dobře spojí a hmota je soudržná. K promíchání ingrediencí můžete použít také hnětač. Ale nepřidávejte všechnu mouku hned, je možné, že jí bude třeba o něco méně. Hněťte 10 – 15 minut, těsto musí být hladké a pružné, pokud lepí, přisypte trochu mouky, je-li těsto příliš suché, zvlhčete je trochou vody. Hotové těsto zabalte do kuchyňské folie a nechte v pokojové teplotě asi 15 – 30 minut odpočinout. Těsto pak rozdělte na dvě části. Každý díl rozválejte pomoučeným válečkem na pomoučeném válu na co nejtenčí obdélníkový plát. Pak jej vytahujte a válejte, až je těsto průsvitné. Po získání určitých zkušeností dokážete vyválet těsto rovnoměrně silné a tenké skoro jako papír, aniž by se trhalo. Když děláte z tohoto těsta nudle, nechte ho 15 minut odpočinout, těsto na ravioly nechte 20 minut odpočinout.
Nudlový nákyp
Počítáno na 6 porcí
Nudlový nákyp, který Vám předkládám, může být buď sladký, neb slaný, jak se rozhodnete. K večeři ho můžete podávat teplý, k snídani, pokud nějaký zbyde, ho můžete podávat studený. Fantazii se meze nekladou.
Ingredience: 250 g středních nebo vlasových vaječných nudlí, 1 nasekaná větší cibule, 1 lžíce sádla nebo oleje, 3 mírně rozšlehaná vejce. Můžete přidat i pepř, podle chuti.
Nudle uvařte v osolené vodě doměkka a sceďte. Cibuli usmažte na tuku doměkka. Nechte trochu zchladnout a pak přimíchejte vejce s nudlemi. Trochu osolte. Zapékací mísu vyložte pečícím papírem či alobalem a dobře ho vymažte. Vložte směs nudlí s vejci a zapečte v troubě vyhřáté na 180 0 C. Pečte 45 – 60 minut, hotový pokrm by měl být tuhý a nahoře zlatavý. Vyklopte, stáhněte fólii, nakrájejte na porce a podávejte horké. Pokud chcete, vynechte, přidejte k uvedeným ingrediencím ještě 100 g cukru, 4 lžíce rozinek a ½ lžičky mletého pepře. Tím získáte pikantní nákyp.
Nudlový nákyp s tvarohem
Počítáno na 6 porcí
Ingredience: 300 g středních vaječných nudlí, 4 lžíce másla, sůl, 2 vejce, 250 g tvarohu nebo krémového sýra, 500 ml zakysané smetany, a pokud chcete, i špetka muškátového oříšku.
Nudle uvařte v osolené vodě doměkka, pak je sceďte a smíchejte s máslem. Mezitím ve větší míse rozmíchejte vidličkou vejce s tvarohem nebo krémovým sýrem a potom přišlehejte kysanou smetanu. Osolte, přidejte podle své volby muškátový oříšek a do směsi přimíchejte vařené nudle. Vložte do zapékací mísy a 30 minut nebo do ztuhnutí pečte v troubě vyhřáté na 180 0 C.
Můžete také udělat z těchto ingrediencí vynikající dezert, a to tak, že tvarohovou směs neosolíte a nedáte muškátový ořech. Místo toho přisypte 125 g cukru, strouhanou pomerančovou nebo citronovou kůru a 100 g rozinek sultánek nebo korintek či sušené višně či jiné sušené ovoce.
Ovocné Ravioly
Počítáno na 20 kusů
Ravioly podáváme s kysanou smetanou nebo s rozpuštěným máslem. Jsou velmi lákavé pro ty, kteří mají rádi pikantní jídla s ovocem. Použijte švestky i meruňky.
Ingredience: 2 vejce, špetka soli, 200 g hladké mouky, 10 přepůlených a vypeckovaných meruněk nebo švestek, či 5 od každého druhu
Připravené těsto zakryjete fólií a nechte asi 20 minut odpočinout. Pak těsto rozdělte na poloviny, bude se lépe zpracovávat. Oba díly vyválejte tak tence, jak to jen lze. Vykrajovátkem o průměru asi 9 cm pak vykrojte kruhy. Zbytky zmačkejte do koule a zase do tenka vyválejte. Takto spotřebujete celé těsto.
Na každý kruh položte polovinu švestky nebo meruňky, trochu ke straně, a těsto přes ni přehrňte. Okraje pevně stiskněte kolem dokola, důležité je, aby uvnitř nezůstal vzduch Těsto lze dobře spojit, ale pokud nastanou problémy, dobře se slepí buď navlhčením okrajů kapkou vody, nebo žloutkem.
Ve větším množství slané vody uvařte bouřlivě vždy několik taštiček najednou, dokud nevyplavou na hladinu. Pak plamen zmírněte a asi 10 – 12 minut dovařte. Uvařené ravioli vyjměte dírkovanou lžící a podávejte horké s kysanou smetanou nebo rozpuštěným máslem.
Při podávání na sladko položte polovinu ovoce řeznou stranou nahoru a do důlku, vložte ½ – 1 lžičku špetku skořice a cukru. Podávejte s kysanou smetanou, poprášené trochou skořicového cukru. Jako ovoce lze použít i třesně.
Plněné kapustové listy
Počítáno na 6 porcí
Předkládám Vám nejběžnější recept. Plněné kapustové listy jsou oblíbené a tento recept má v Evropě hodně verzí.
Ingredience: 12 velkých listů obyčejné nebo kadeřavé kapusty, sůl, 1 střední cibule jemně nasekaná, 2 lžíce oleje, 500 g mletého masa, 100 g suché rýže, pepř, menší natrhané kapustové listy na vyložení kastrolu
Omáčka:
1 kg oloupaných rajčat, sůl, pepř, šťáva z 1 citronu, 4 lžíce podle chuti cukru. Do omáčky můžete podle chuti přidat špetku mletého zázvoru, 1 kyselé jablko, 4 lžíce rozinek nebo 1 lžíci medu.
Příprava listů
Ostrým nožem vyřízněte košťál a celou kapustu vložte do vroucí osolené vody. Tak změkne jedna až dvě vrstvy listů. Listy sloupněte a hlávku znovu vhoďte do vroucí vody, aby zvláčněly další listy. Takto pokračujte, až získáte 12 velkých listů. Pokud je to potřeba, nožem seřízněte naplocho nesilnější části žeber.
Náplň
Na oleji doměkka osmažte cibuli, přidejte mleté maso a za stálého míchání smažte, až maso změní barvu. Přidejte rýži, osolte a opepřete.
Kapustové listy po jednom postupně rozložte na talíři, k okraji, kde byl košťál, položte dvě lžíce náplně a volně zarolujte, list po stranách založte, aby náplň nemohla uniknout. Balíček nesmí být moc utažený, aby se ráže mohla navařit a neprotrhla list.
Dno kastrolu vyložte nepoužitelnými listy, aby se balíčky nepřichytily. Do kastrolu pak naplněné listy těsně vedle sebe narovnejte, spojem dolů. Můžete je skládat ve více vrstvách.
Přísady na omáčku smíchejte a naplněné listy směsí polijte. Dolijte vodou, aby byly balíčky zakryté, nahoru pak položte talířek, který listy zatíží, aby se nerozbalily. Na velmi mírném ohni nechtě 2 hodiny táhnout, hlídejte a dolívejte vodu, balíčky by se mohly připálit. Kastrol můžete také zakrýt poklicí a na 3 hodiny vložit do nepříliš horké trouby.
Kuřecí polévka s rýží
Tato hustá, krémovitá polévka je aromatická a vhodná pro zimní dny. Vaří se z celého kuřete, ale dá se připravit i z křídel. To je plně na vaší volbě.
Ingredience: 16 kuřecích křídel, 3 stonky řapíkatého celeru a hrst nasekaných celerových listů. 135 gr krátkozrnné rýže, 4 tobolky kardamomu, šťáva z ½ – 1 citronu, ½ lžičky mleté kurkumy a 1 lžička mleté skořice
Kuřecí křídla neb kuřecí maso vložte do hrnce, zalijte 2,5 litry vody, přiveďte do varu a seberte pěnu. Pak do vroucí vody vložte další přísady a nechce asi 1 ½ hodiny táhnout, až rýže změkne a polévka získá krémovou strukturu. Kuřecí křídla potom vyjměte. Až vychladnou, tak že je udržíte v ruce, vykostěte je a maso vložte do polévky. Podávejte horké.
Zdroj: Z rodinného archivu