Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička vaří dědovi: Pár receptů pro dobrou pohodu
Autorka: Dr. Irena Novotná Zatím jsme vařily, milé babičky, vnoučátkům a našim odrostlým dětem. Ale na dědečky v našem kuchařském snažení zapomínáme. Přitom, právě jim svědčí domácí strava a pozornost k jejich životosprávě. A tak jsem promyslela několik dobrých receptů, kterými můžeme dědečky překvapit třeba ve všední dny a i v ty sváteční.
KUŘECÍ MASO
Čachochbili z kuřete
Zdá se vám ten název nějaký divný? To jen na první pohled. Za ním se totiž skrývá báječné pohoštění.
Ingredience: 400 g kuřecích prsou, sůl, mletý černý pepř, 100 g oleje, 2 cibule, 50 g rajského protlaku, 4 stroužky česneku, kopr. Maso nakrájejte na kousky. Pak jej osolte, okořeňte mletým pepřem a opečte na oleji spolu s cibulí na krájenou na kolečka. Pak přidejte rajský protlak, česnek utřený ze solí a duste do měkka. Hotové posypte sekaným koprem. Jako přílohu zvolte vařené brambory, ale myslím, že by nebylo od věci to zkusit s rýží. Dědeček si může vybrat, že ano?
Kuře TABAKO Tento recept je hodně oblíbený a v našich recepturách jsme ho zatím nevzpomněli. Je trochu složitější na přípravu, ale hotové jídlo stojí za tu námahu. Pro zvlášť sváteční příležitosti.
Ingredience: 1 kuře, sůl, mletý černý pepř, 2 stroužky česneku, 150 g cibule, 100 g oleje. Očištěné a omyté kuře rozpůlíme, osolíte, okořeníte mletým pepřem, potřete česnekem, posypte cibulí nakrájenou na drobno, pokapete olejem a dejte na 4 hodiny do chladničky, Po odležení jej upečte na rožni. Podávejte s pikantními omáčkami.
Kuře s lečem v alobalu
K tomuto kuřeti můžete vymýšlet různé přílohy. Myslím, že by se k němu hodily špagety, plátky bílého chleba, rýži i pohanku. Ingredience: 1 kuře, sůl, lečo, 20 g másla. Očištěné kuře osolíte a rozporcujete, Každou porci kuřete položte na kus alobalu, obložte lečem a plátky masa sviňte pevně do alobalu. Pečte ve vyhřáté troubě 40 minut. Potom alobal otevřete a kuře dopečte.
SLEPIČÍ MASO
Zadělávaná slepice
Určitě bude zadělávaná slepice chutnat. Slepičí maso je výborné, dietní a dají se s ním dělat kouzla.
Ingredience: 1 slepice, sůl, 1 malý květák, 1 cibule, 30 g másla, 40 g hladké mouky, drůbeží vývar, muškátový květ, 0, 2 l smetany, 1 žloutek, drobně nasekaná pažitka Slepici rozpůlíte a uvařte v osolené vodě téměř do měkka. Potom přidejte květák a dovařte. Cibuli nasekejte nadrobno, osmažte na sádle, zaprašte moukou, osmahněte, zalijte drůbežím vývarem a povařte 20 minut. Přidejte vykostěné slepičí maso a květák rozebraný na růžičky, ochuťte muškátovým květem a zjemněte smetanou, v níž jste rozšlehali žloutek a sejměte z ohně. Podávejte posypané drobně nasekanou petrželkou. Moje babička k tomu dávala jako přílohu knedlíky. Ale zvažte sami, co byste zvolily vy.
KRŮTÍ MASO
Krůtí maso s ananasem
Ingredience: 400 g krůtího masa, sůl, 1 lžíce solamylu. 3 lžíce oleje, 100 g ananasového kompotu, 50 g mandlí, 4 lžíce dezertního červeného vína, cukr, glutasol, 1 lžíce drobně nasekané zelené petržele. Omyté krůtí maso nakrájejte na tenké nudličky, promíchejte s máčeným solamylem a opečte na rozehřátém oleji dozlatova. Potom přidejte ananasový kompot nakrájený na malé kostky a oloupané pražené sekané mandle. Pokapete vínem a duste doměkka. Nakonec posypte trochou cukru a dochuťte glutasolem. Podávejte sypané drobně nasekanou zelenou petrželovou natí. Jako příloha je nejlepší rýže.
KACHNA
Pečená kachna s kysaným zelím a jablky
Tak s tím uděláte radost celé rodině.
Ingredience: 1 kachna, mletý černý pepř, mletá červená paprika, 600 g kysaného zelí, 4 jablka, 3 zrnka celého černého pepře, 2 bobkové listy, drůbeží vývar. Kachnu očistíte, omyjete a vložíte do osolené vody a vaříme 15 až 20 minut. Potom ji vyjmete, osušte, osolte, okořeňte mletým pepřem a posypte mletou červenou paprikou. Kysané zelí promíchejte s oloupanými nakrájenými jablky bez jádřinců. Polovinu připraveného kysaného zelí rozložte na dno vymazaného pekáče a druhou polovinou naplňte kachnu. Do pekáče dejte celý černý pepř, bobkové listy a naplňte kachnu, podlijte vývarem, pečte ve vyhřáté troubě doměkka. Během pečení podle potřeby polévejte vývarem. K tomu se budou nejlépe hodit knedlíky.
Bramborové pokrmy
Chlupaté knedlíky
Ingredience: 600 g syrových brambor, 100 g vařených brambor, 150 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, 2 lžíce sádla, 1 cibule Očištěné brambory umyjete a postrouháte na jemném struhadle. Ve slupce uvařené brambory oloupejte a postrouhejte. Pak postrouhané syrové a uvařené brambory smíchejte, přidejte mouku, vejce, sůl a promíchejte. Z připravené směsi vykrajujte menší knedlíky, které dejte do vařící osolené vody a vařte na mírném ohni 10 a 12 minut. Uvařené knedlíky ihned sceďte a polijte sádlem, ve které jste osmažili na drobno nakrájenou cibulku.
Bramborové placky se škvarky
Ingredience: 800 g brambor, 1 cibule, 300 g osolené mouky, 1 vejce, 3 lžíce škvarků. Sůl, mletý černý pepř, drcený kmín, 5 stroužků česneku, majoránka, tuk na pečení placek. Očištěné a umyté brambory postrouhejte a vložte do mísy. Přidejte nastrouhanou očištěnou cibuli, polohrubou mouku, nadrobno nakrájené škvarky, vejce, sůl, mletý černý pepř, drcený kmín, rozetřený česnek a majoránku. Všechno důkladné promíchejte a na mírně vymaštěné pánvi na palačinky smažte placky z obou stran.
POLÉVKY
Fazolková polévka
Ingredience: 400 g zelených fazolek, sůl, 200 g brambor, rostlinný olej, 40 g hladké mouky, mletá červená paprika, ocet, cukr, 0,2 l kysané smetany, kopr. Fazolkové lusky očistíte, zbavíte postranních vláken, nakrájíte na menší kousky, operete, vložíte do osolené vody, přidáte očištěné pokrájené brambory a uvaříte do poloměkka. Z rostlinného oleje a hladké mouky připravíte světlou jíšku, do které přidáte mletou červenu papriku, promícháte, vlijete do polévky a dovaříte. Nakonec dochutíte octem, cukrem a zjemníte kysanou smetanou. Podávejte posypané jemně nasekaným koprem.
Kyselá bramborová polévka
Ingredience: 400 g brambor, 1, 25 l vody, sůl, 49 g sádla, 1 cibule, 40 g hladké mouky, 2 vejce, 0,25 l smetany, cukre, ocet, kopr. Brambory očistíte, nakrájíte na malé kostky a vložíte do vroucí vody, kterou osolíte. Na sádle zpěníte očistěnou nakrájenou cibuli, poprášíte moukou, osmahnete, přecedíte a zamícháte do polévky. Vejce rozšleháte a přimícháte do polévky po 15 minutách varu. Když jsou brambory měkké, přidáte smetanu, cukr, ocet a kopr nasekaný nadrobno.
Zdroj: Z rodinného archivu receptů od roku 1920 do roku 1940