Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Předbělohorská, bělohorská a pobělohorská doba: Kdo byl Karel ze Žerotína

Publikováno: 7.11.16
Počet zobrazení: 1869

bilahora Autor: Dr. Irena Novotná

Dne 9. 5. 2016 jsme posledním článkem ukončili jistou fázi doby předbělohorské s tím, že v našem vyprávění budeme pokračovat. A to i díky zájmu, které v čtenářích zvolené téma vzbudilo. Nyní se obrátíme na Moravu a budeme sledovat historické i lidské osudy té doby. V sérii článků se budeme seznamovat blíže s historickými protagonisty doby, kterou sledujeme.

Na konci XVI. století zahájil Rudolf II. nepřetržitý, tvrdošíjný a bezohledný boj; porušoval zemské zřízení a dosazoval do soudu a zemských úřadů osoby, které chtěl, bez ohledu na zemské zřízení, a pak tím bezohledným a nespravedlivým stíhání se zbavoval lidí, které mu nebyli pohodlní. V tomto dusném ovzduší prováděl olomoucký biskup a moravští jezuité katolickou reformaci.

V letech 1605 – 1608 hovoříme přímo o pekle na Moravě. Celé čtyři roky, jak vyprávěli staří, jakoby neexistovalo právo; žádné soudy se neobývaly a nikdo nemohl prosazovat svá práva, protože císař nejmenoval nejvyššího soudce. Jenž by řídil soudy a předsedal jim, a také proto, že i po jmenování nejvyššího soudce jistí osoby, které toužily po úřadech, soudy mařily. Morava též trpěla nájezdy žoldáků, kteří přišli z Uher. Za takových podmínek se od císaře odvraceli i lidé, kteří mu dosud sloužili. Na Moravě se dostala vláda do rukou nečestných lidí, kteří se s veřejnými penězi hanebně nakládali. Vrcholem moravského neštěstí bylo jmenování Zdislava Berky z Dubé r. 1607 zemským hejtmanem.

Karel ze Žerotína

Moji moravští čtenáři jistě znají toto jméno a vědí, že to byl jeden z neušlechtilejších mužů té pohnuté doby a pro své schopnosti a vzdělanost se stal vůdcem moravské opozice. Narodil se dne 14. září 1564 v Brandýse nad Orlicí. Jeho otec, pan Jan na Brandýse, Rosicích a Náměstí, byl štědrým ochráncem Jednoty bratrské a zvláště zajistil v roce 1578 ve své vsi Králících pokojný útulek připrovatelům bible bratrské: Jeho Matka, Marianna z Boskovic, byla horlivou sestrou. Karel za raného mládí byl vychován spolu se Zachariášem Slavatou, s nímž prožil sedm let pod jedním učitelem. Pavlem Novodvorským z Pozdětína. Nějaký čas byli spolu na škole Ivančické, která byla založena v roce 1575. 26. Prosince 1578 odjel na vyšší studia do Štrasburku. Po dokončení vzdělání se vydal na cesty. Teprve koncem roku 1587 se vrátil domů a 17. února 1588 se ujal sám správy rodinných statků; Dřevohostice, hrad Přerov. A potom se zase vydal do Německa. V létě roku 1589 se oženil s Barborou Krajířovou z Krajku, ale současně ho popouzela i touha pomoci francouzskému králi Jindřichovi IV. v boji s katolickou stranou. V té době mu zemřela žena Barbora. Už v říjnu by opět na cestě do Francie, ale vrátil se domů velmi zklamaný, aby pokračoval ve své vojenské dráze v císařském vojsku proti Turkům. V červnu v roce 1594 v táboře přes Ostřihomi došlo povolání k zemskému soudu. Důkazem, že ho válečnictví neopustilo, byl rok 1595, kdy bojoval pod císařskými prapory, ale pak se natrvalo vrátil domů.

Žerotín a Dietrichsteinové

V únoru v roce 1598 slavil druhý sňatek s blízkou příbuznou své zemřelé manželky, ale čekaly ho chmurné chvíle. Z podnětu Ladislava Berky z Dubé nastávaly moravským nekatolíkům těžké časy. Došlo to tak daleko, že byl Žerotín v roce 1599 Zikmundem z Dietrichsteinu pro svou cestu a jiné důvody obviněn za velezradu. Ale přelíčení sporu před zemským soudem v Praze, jež se konalo v prosinci 1601, se obrátilo proti žalobci tak, že prokurátor M. Ridel odepřel ho zastupovat a pan Zikmund se hanbou utrápil. Mezitím Žerotín proti sobě popudil i Zikmundova bratra, kardinále Františka z Dietrichsteinu; vzepřel se totiž r. 1600 proti jeho přijetí do zemského soudu, a když tomu nemohl zabránit, dokázal alespoň to, že nový zemský soudce se musel naučit česky. Zato nu to kardinál vrátil tak, že po pražském přelíčení byl z jeho podnětu Žerotín ze zemského soudu vyloučen.

Žerotín pronásledován osudem

Dne 24. Ledna 1600 zemřela jeho druhá žena a po ní i tříměsíční syn. V tomto období se Žerotín uchýlil na své panství do Rosic. Pečoval o dvě dcerušky, věnoval se svému hospodářství, svůj smutek zmírňoval spisovatelskou činností. Dne 24. Srpna 1604 se opět oženil s Kateřinou Annou z Valdštejna, sestrou budoucího knížete z Frýdlantu, jemuž Žerotín dopomohl svým vlivem ke službě na dvoře arciknížete Matyáše. Ale sotva uplynul rok, už stál zase nad hrobem své manželky, a to dne 8. Srpna 1605 a po čtvrté se oženil v roce 1614, k oltáři vedl vdovu po svém příteli, Smilu Osovském z Doubravic, Kateřinu z Valdštejna.

Žerotín vstupuje do veřejného života

Poměry, které se na Moravě stále zhoršovaly, obracely mysl lidí K Žerotínovi. V roce 1605 se účastnil brněnského sjezdu, kde se jednalo o věcech veřejných, ale jeho rady nebyly vyslyšeny. Zanedlouho stál v čele všeho dění na Moravě a připravoval zvrat, který brzy dozrál. Se svými politickými přáteli v Uhrách a v Čechách začal jednat o zřízení a opatření habsburského mocnářství. Po čase se k němu přidali mocní přátelé: biskup olomoucký, kardinál František z Dietrichsteina a pak Karel z Liechtensteina.

Zdroj: Kořán – Rezek – Svátek – Prášek. dějiny Čech a Moravy nové doby, díl 1 od r. 1526 do r. 1609 od r. 1526 do r. 1609, vyd. 1. Nakladatelství L. Mazáč v Praze, 1939.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: