Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička se směje: Máte rádi suchary?
Autorka: Dr. Irena Novotná
Když někdo slyší slovo „suchar“, tak se mu vybaví nevábná žaludeční nebo žlučníková dieta, nebo morous, který se nesměje a nezasměje. Ale něco jsem objevila, co zlomí všechny předsudky a vzbudí chuť si dát výborný suchar s čajem i tehdy, kdy není třeba držet diety. Dědečkové budou asi trochu nedůvěřiví, ale když ochutnají, tak je nedůvěra přejde. Můžete nabídnout i vnoučátkům, ty to rády uvítají a určitě požádají babičku: “Babi, upeč zase suchary“. Tak, a nyní k věci.
Suchar jednoduchý
Jestli nejste, milé babičky, zvyklé péci suchary, začněme u jednoduchého sucharu; míchejte asi půl hodiny 14 dkg cukru, 4 žloutky a trochu jemně tlučené vanilky. Pak do této směsi vmíchejte ze 4 bílků tuhý sníh, 14 dkg mouky a 14 dkg rozinek, nebo 14 dkg krájených mandl. Velký plech pomažte máslem, poprašte moukou a lžící klaďte těsto doprostřed plechu. Pak dejte péci. Zchladlý suchar opatrně krájejte na kousky. Myslím, že nejvíce záleží na tom, jak připravíte těsto. Jestli Vás napadlo najemno nasekat kandované ovoce jako mne, tak to můžete zkusit.
Suchar máslový
Ten je vynikající. Ve váze 4 vajec navažte máslo, mouku a cukr. Předně umíchejte dobře v míse máslo, až pění a pak přidávejte k němu za stálého míchaní po jednom vajíčku a po lžíci cukru, trochu utlučeného anýzu a cekanou citrónovou kůru, naposledy mouku. Těstem naplňte máslem vymaštěnou a moukou vysypanou formu a zvolna nechte upéci. Teprve druhý den krájejte.
Suchar ořechový
Míchejte půl hodiny 14 dkg cukru s příchutí vanilkovou nebo se sekanou citrónovou kůrou a 4 žloutky. Poté zamíchejte ze 4 bílků tuhý sníh a zároveň 14 dkg mouky, 16 dkg na hrubo nakrájené ořechy. Velký plech vymažte máslem, vysypte moukou a pouze středem dávejte lžící těsto a nechejte suchar upéci. Upečený a zchladlý krájejte.
Ještě se Vám spojuje slovo „suchar“ s něčím nepříjemným? Mně voní Itálií. Ale to není zdaleka všechno. To nejlepší přijde nyní.
Suchar černý
Umíchejte 28 dkg cukru, 3 celá vejce a žloutek. Pak do toho přidejte 14 dkg se slupkou mletých mandlí 14 dkg semleté čokolády, na hrot nože umleté koření, jako hřebíček a nové koření, pak z půlky citrónu ustrouhané kůry, naposledy vmíchejte 28 dkg mouky, Formu vymažte, vlijte těsto do ní a zvolna dejte péci, Upečený suchar pokrájejte až na druhý den na tenké plátky.
Sucharová vánočka k čaji
V 1/8 l mléka rozkvedlejte 1 žloutek, 8 dkg rozpuštěného másla, 1 lžíci cukru a vlijte do 29 dg mouky, osolte, přidejte 1 dkg kvasnic už vykynutých, a vařečkou vypracujte těsto. Z něho pak utvořte podlouhlý válec, nechejte kynout na plechu, potřete vajíčkem a nechte půl hodiny zvolna péci. Druhý den pokrájejte na tenké plátky a na plech je vyložte, aby se plátky usušily. Podávejte je k čaji.
Zdroj: Ondrášová, Moravská kuchařka, r. 1926